De gedenkwaardige maand april 2018?

Door op 19 april 2018 om 02:00 | 3 reacties |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Het is een vreemde maand. Aan de ene kant lijken we soms aan de rand van WO III te staan. En aan de andere kant is er de mogelijkheid dat Trump achter de schermen bezig is met twee grote deals. Daarnaast is er nog de mogelijkheid dat de actie in Syrië het einde heeft ingeluid van de dominantie van de kruisraket. Lees verder »

Dan verhuis je toch naar Somalië?

Door op 19 april 2018 om 01:00 | 3 reacties |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Statisten gebruiken dit ‘argument’ wel eens om iemand die geen fan is van overheid schaakmat te zetten (in hun ogen dan). ‘Als je overheid zo geweldig vindt, dan verhuis je toch naar Noord Korea?’ is dan het gebruikelijke ‘riposte’. Een iets meer doorwrochte repliek volgt hieronder. Lees verder »

Gaat blockchain de supermarkten slopen ?

Door op 18 april 2018 om 09:00 | 7 reacties |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Wel als het aan Peter Fedchenkov van INS Ecosystem ligt. INS wil via blockchain een Nederlands platform opzetten waarbij fabrikanten rechtstreeks aan consumenten leveren. Onlangs is er een intentieverklaring met PostNL getekend en verschillende producenten willen met INS in zee. Lees verder »

Nieuwe bedrijfscyclus.

Door op 17 april 2018 om 10:08 | 2 reacties |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Eerste fase: een uitvinding, die een gat in de markt oplost. Vaak is dat gat ontstaan door regelgeving en bureaucratie; voorbeeld Uber. Het bedrijf groeit omdat het slimmere en goedkopere oplossingen in de markt zet, zoals bij Airbnb. Vervolgens wordt je zo groot dat je aandacht van de regulators krijgt, maar erger, ook zelf om regelgeving vraagt, want het is wel zo handig om je marktpositie te behouden en de toetredingsdrempel van nieuwe concurrentie te verhogen; bijv Facebook.

Fake it till you make it

Door op 16 april 2018 om 06:00 | 9 reacties |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Vrijspreker: Het is bekend dat mensen moeite hebben om oorzaak en gevolg uit elkaar te halen als er een correlatie zichtbaar is. Hoe zit het verband tussen keuzes, oorzaken en gevolgen? Opperdienaar: Mensen denken vaak dat dit heel duidelijk en voor de hand liggend is. Die denkfout kun je uitbuiten als heerser. Iemand maakt een keuze en alles wat daarna komt is een gevolg van die keuze, denkt hij. Hij beseft vaak niet dat zijn keuze een gevolg is. Maar zoals we geleerd hebben uit het onderzoek van Kahneman in zijn boek ‘thinking fast and slow’ is het rationele brein vaak alleen maar een stemmetje die verklaring verzint bij dingen die toch al gebeuren. De berijder op de olifant van het onderbewuste verzint keuzes. Lees verder »

De Schokmethode van Trump

Door op 15 april 2018 om 10:45 | 13 reacties |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Als je deze week de tweets van Donald Trump las, dan leek het wel of we aan de vooravond van de Derde Wereldoorlog stonden. Gelukkig viel het uiteindelijk mee. Wie het gedrag van de Amerikaanse president bestudeert, ziet een interessant patroon. Lees verder »