maandag, 3 mei 2004
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Europese Eenwording

Nadat 10 extra landen lid zijn geworden van de Europese Unie op 1 mei is het toch zinnig om onszelf af te gaan vragen wat de toekomst brengen zal. De meeste politici, laat staan de diverse volkeren hebben geen idee hoeveel soevereiniteit en vrijheid is ingeperkt over de afgelopen decennia, niet alleen van de lidstaten, maar ook van individuele Europeanen.

70% van al onze wetten wordt in Brussel gemaakt, zonder dat daar enige inspraak is verkregen via volksraadpleging. Men noemt het in Brussel de trein die doorrijdt, maar in werkelijk is het als een soort stoomwals, die door Europa heendendert. Alles en iedereen moet wijken voor dit collectivistische ideaal. Ook het geld wat de Europese Unie opslurpt is niet mis. Nederland betaalt zo’n 4 miljard euro per jaar aan deze moloch en het ziet er naar uit, dat ons land de dupe gaat worden van nog meer extra lasten vanuit de EU. Dit alleen al om de armere lidstaten te voorzien van subsidies en schenkingen om de landbouw te hervormen. Let wel 60% van het totale EU-budget wordt uitgegeven aan landbouwsubsidies. Nederland ontvangt wel subsidies, maar dat is veel minder dan dat we moeten uitgeven om deze superstaat en bureaucratie in stand te houden.

Zweden en Duitsland hebben de recent toegetreden Oost-Europese staten al bedreigd dat ze geen subsidies meer zullen ontvangen als deze laatste hun belastingen niet gaan opschroeven aan het huidige absurd hoge West-Europese niveau. Hier zien we dus dat deze nieuwe lidstaten al flink gedrild worden in de collectivistische dwangbuis. Elke zichzelf respecterende econoom weet al uit talloze onderzoeken dat subsidies niet werken, maar dat lage belastingen verreweg te prefereren zijn boven hoge belastingen.

Subsidies zorgen er namelijk voor dat onrendabele bedrijfstakken kunstmatig in stand worden gehouden, ten koste van de efficiënte producenten, wat feitelijk een kostbare uitstelling van executie betekent, omdat deze bedrijfstakken toch gedoemd zijn ten onder te gaan. Een goed voorbeeld was onze nationale scheepsbouw. Lage belastingen hebben het voordeel dat alle lasten in de economie verlaagd worden, waardoor het goedkoper wordt om te produceren, mensen in dienst te nemen, concurrentie aan te gaan met andere producenten uit bijvoorbeeld Oost-Azië, consumentenartikelen omlaag gaan in prijs, dus een algehele verhoging van besteedbaar inkomen. Nu gaat de Europese Unie ook dit streven bij de nieuwe lidstaten vakkundig vernietigen. Geen wonder dat veel markteconomen spreken over de term Eurosclerose, wat een financieel-economische verstijving betekent en dat het volgende decennium haar invloed zal laten gelden.

Albert Spits is financieel analist en bestuurslid van de Frédéric Bastiat Stichting

Voor meer informatie omtrent Eurosclerose verwijs ik u naar onderstaande websites:

www.economist.com…

www.meervrijheid.nl…

www.pittsburghlive.c…

netec.mcc.ac.uk/WoPE…

econpapers.hhs.se/pa…

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: EU
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. trieuvy luu schreef op : 1

  YO
  heb een vraagje,, hebben jullie geen foto’s van de europese eenwording want” wij moeten een werkstuk maken van de europese eenwording en we kunnen helemaal niks vinden zoals foto’s plaatjes en info” naja
  later

 2. Bertine schreef op : 2

  [1]www.zinweb.nl…
  www.eu
  www.zinweb.nl links/link.asp?oId=38

  Als jullie nog info over hebben… Ik ben er ook mee bezig, dus als je iets over hebt.. Graag! 🙂

 3. Bertine schreef op : 3

  [1]www.zinweb.nl…
  www.eu
  www.zinweb.nl links/link.asp?oId=38

  Als jullie nog info over hebben… Ik ben er ook mee bezig, dus als je iets over hebt.. Graag! 🙂

 4. eurolover schreef op : 4

  hallo hoera voor europa

 5. papzak schreef op : 5

  europa zuigt! amerika heeft dikke kinderen!