dinsdag, 31 augustus 2004
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

De apotheker als duur doorgeefluik

De apotheek is een van de best betaalde monopolisten in Nederland. Afschaffing van dit monopolie zal de consument vele miljoenen per jaar schelen!

Vroeger produceerde de apotheker drankjes, poeders en pillen. Hij moest alles goed afwegen en afmeten , want als een poeder te zwaar of te licht was , kon dit de patient schade toebrengen.
Tegenwoordig is de apotheker grotendeels een gemonopoliseerd doorgeefluik voor verpakte geneesmiddelen met interessante tot zeer interessante winstmarges . Deze winstmarges zullen bij opheffing van het monopolie wegsmelten als sneeuw voor de zon!
Dan zal immers de drogist of de kruidenier de dure doosjes, die soms meer dan honderd euro per stuk kosten, eveneens kunnen verkopen. De detailverkoopsprijs zal dan vermoedelijk sterk zakken en de consument zal vele miljoenen euros per jaar besparen.
Misschien komt er dan ook meer import op gang. De prijsverschillen van land tot land voor hetzelfde geneesmiddel uit dezelfde fabriek zijn immers enorm. Ik was verleden week in Bolivia en kon daar een tablet die in Nederland ¤6,60 kost , kopen voor ¤1,90. Ook aanzienlijk grotere prijsverschillen komen voor.
De apotheker zal ongetwijfeld repliceren dat de verantwoordelijkheid zo belangrijk is. Bijvoorbeeld toezicht dat de patient geen geneesmiddelen krijgt voorgeschreven die niet in combinatie gebruikt mogen worden.
Voorzover er van een dergelijk toezicht al iets terechtkomt, is het zeer de vraag of dit de huidige prijs waard is. Spoedige opheffing van het monopolie lijkt sterk aan te bevelen !
Hugo van Reijen

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Gezondheid
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. K. Winkelaar schreef op : 1

  Heb meelij met de apotheker. Zoveel jaar studeren, en dan middenstander worden……

 2. Harry Stulemeijer schreef op : 2

  TE SIMPEL

  Wie enigszins op de hoogte is van de werking van medicijnen, van de maatschappelijke taak van de Nederlandse apotheker en van de structuur van de Nederlandse gezondheidszorg en deze aspecten in de loop van de laatste 40 jaar heeft gevolgd zal kunnen vaststellen, dat schrijver van dit artikel onvoldoende kennis van zaken heeft over het onderwerp.
  Als onafhankelijk voormalig openbaar apotheker hoop ik hierop binnenkort terug te komen.

 3. Bep schreef op : 3

  Ha die Harry! Overal een grote Libertarische mond opzetten, en als de eigen beroepsgroep wordt aangevallen de gebeten hond spelen.

  Je zou zo de politiek in kunnen!

 4. Fred schreef op : 4

  In de praktijk zie ik geregeld fouten in de aflevering van medicatie die wij vervolgens mogen herstellen. Bv. van medicijnen die per se met meerdere tegelijk moeten worden ingenomen wordt er maar 1 afgeleverd en de rest ‘later’ wat dan volgende week wordt (=te laat). Of 2 dd 1 tablet afleveren terwijl 1 dd 2 dwingend is voorgeschreven, of forse overdoseringen laten passeren, medicatie door iets vervangen wat *niet* gelijkwaardig is zonder overleg met de voorschrijver etc. De controle is doorgaans beperkt tot de computer die al dan niet piep zegt. Ik denk daarom dat je prima een apothekersassistente in de drogist kunt zetten met een landelijke helpdesk met apothekers voor vragen zolang de ICT goed geregeld wordt en de software goed wordt bijgehouden. De opslag en registratie van medicatie zal neit erg veel moeilijker zijn dan van de drogisterijartikelen. Ook die moeten geteld en soms met aparte condities worden bewaard. De onwerkzame homeopathische waterhandel verkoopt de drogist nu ook al, daar zal het probleem niet liggen.