woensdag, 15 september 2004
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Nederlandse Horeca heeft vertrouwen in Overheid?

Hoewel er in de buitenlandse pers nauwelijks ruchtbaarheid aan is gegeven heeft er in Nederland vorige week iets tegenstrooms plaatsgevonden: Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de minister van VWS, Hoogervorst, hebben een overeenkomst afgesloten die moet leiden tot ‘rookvrije zones’ in de horeca in 2009.

Het beleid van het Ministerie was er tot nou toe opgericht om tot een compleet, gedwongen rookverbod in de horeca te komen, en wel zo snel mogelijk.
In een stappenplan had KHN eerder dit jaar al te kennen gegeven dat men niet voor een verbod van bovenaf voelde omdat men omzetverlies vreest. (NRC verhaalde deze week al van een dergelijk effect in de Ierse horeca waar begin dit jaar een algeheel rookverbod van kracht werd.)
In plaats daarvan werd in het stappenplan een zelfreguleringschema voorgesteld.

De redelijkheid lijkt het nu te hebben gewonnen: de horeca mag haar plan uitvoeren en overheidsingrijpen is (voorlopig?) afgewend.

In Engeland stevent de overheid wél af op een dergelijk ingrijpen. Het is daarom jammer dat het Nederlandse bericht de Engelse pers niet gehaald heeft.

[Red.: Ingestuurd door Wiel. Zie ook www.forces-nl.org
Hoewel het genoemde “uitstel” beter is dan een totaal verbod, blijft het een ingrijpen van de overheid op het privé-eigendom van de Horeca eigenaar.
Wat er in feite gebeurt, is dat het slachtoffer (de eigenaars) toestemmen met langzaam naar de slachtbank geleid te worden.
Dit is wat Ayn Rand zo uitmuntend beschreef: “The sanction of the victim”. ]

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Vrijheid
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. michiel schreef op : 1

  Het is inderdaad de doodslag voor de Cafébranche.

  Geef desnoods speciale niet-rookcafé’s korting op de bieraccijns, maar ga niet naar een algemeen verbod.

  Gisteravond trouwens een programma op RTL4 gezien dat een peiling gehouden had waaruit bleek dat 57% van de Nederlanders voorstander was van het korten van rokers op salaris of vakantiedagen….

 2. Hub (auteur van dit artikel) schreef op : 2
  Hub Jongen

  [1] IK ben ook tegen roken. Mijn ogen zijn overgevoelig en ik wens dus in een rookvrije ruimte te eten.
  Maar ik zal tot mijn laatste ademtocht er voor blijven vechten dat het het recht is van de eigenaar om te bepalen of er in zijn ruimte gerookt mag worden of niet.

  De meeste mensen verwarren hun wens, met hun recht, vandaar die 57 %.
  Kunnen de mensen nog wel denken?

 3. Nuchtere Nederlander schreef op : 3

  [2]

  SANCTION OF THE VICTIM IS MASOCHISME

  Vanmorgen hoorde ik een Brabantse, die het juist vond 45 Euro boete te krijgen, omdat ze betrapt werd op het niet dragen van veiligheidsgordels.

 4. pieter van Spaendonck schreef op : 4

  mijn zoon wil een cursus " cokctail-mixen" volgen via een club die ik niet helemaal vertrouw. Kunt u mij vertellen of deze instelling betrouwbaar is?
  Het betreft " the cocktail academedy’.