vrijdag, 5 augustus 2005
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Een boete met een geurtje

Boer Treur uit Almkerk moet 450 euro (waarvan de helft voorwaardelijk) boete aan de staat dokken. Zijn misdaad ?
Treur bleek te milieuvriendelijk.

Veehouder Treur heeft een methode bedacht waardoor de ammoniakuitstoot bij het bemesten met 70 % ten opzichte van de gangbare bemestingsmethodes wordt verminderd. Van alle kanten kreeg Treur lof voor z’n uitvinding, de duospray, een bemestingsmethode waarmee mest samen met water de grond wordt ingespoten. De Stichting “Rentmeesterschap en Schepping” gaf hem een prijs, de landbouwuniversiteit Wageningen meette alles es na en was vol waardering. Treur z’n methode is niet alleen veel mileuvriendelijker maar ook veel invoudiger dan de door de wet voorgeschreven bemestingsmethodes “mestinjecteur, sleepvoetmethode en de zodemester”.
Kortom in deze Kyoto-tijden zou je verwachten dat boer Treur een lintje zou krijgen en bij de minister van milieu op de koffie mag. Inplaats van een uitnodiging kreeg hij een dagvaarding in de bus. Treur z’n vinding is namelijk illegaal volgens het ministerie van landbouw daar ze niet de juiste verhouding tussen water en mest kunnen controleren en de uitvinder-landbouwer moest een boete betalen. Dat weigerde hij en liet de zaak voorkomen voor de rechter waar hij tot dokken
werd veroordeeld.

Beter voor het milieu ? Niet relevant. Tegen de regeltjes van de Staat en daar gaat het om en Treur was eraan voor z’n moeite.

Misschien goed om in de toekomst ff te herrinneren wanneer weer een minister komt preken over milieuregels.

www.nieuwsgrazer.nl

Mark.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Milieu
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Maserati Teun schreef op : 1

  Ik begin me steeds meer af te vragen waar we in dit land mee bezig zijn.

  Kennelijk moet alles, maar dan ook alles uit de kast gehaald worden om de staatskas te spekken.

  Ik vind dat deze boer inderdaad een lintje verdiend heeft. Het OM zou zich diep, maar dan ook heel erg diep moeten schamen voor deze aktie.

  PS. Kijk ook eens naar NOVA. Elke avond de regeltjes in dit land.

 2. Arcadio schreef op : 2

  dit is gewoon heel erg triest

 3. Walter schreef op : 3

  Tja het OM heeft schijnbaar niks beters te doen in Almkerk. Werkelijke misdrijven (waarbij daarwerkelijk schade aan andere wordt berokkend) zijn waarschijnlijk te ingewikkeld.
  In alle openheid laat deze boer zijn techniek zien, maar schijnbaar hebben ze liever dat hij stiekum ’s nachts het land volgooit.
  Waarom doet de minister hier niks aan? Ohja reces.

 4. Vlad Tepes schreef op : 4

  [1]

  ja natuurlijk.

  de groep freeloaders wordt steeds groter terwijl de groep die het allemaal op moet brengen alsmaar slinkt.

  natuurlijk moet alles uit de kast worden gehaald om geld op te halen. niet meer om de kas te spekken maar om alle freeloaders een gerieflijk leventje te kunnen blijven bieden.

 5. Owl schreef op : 5

  Van het verschil tussen de geest van de wet en de letter van de wet heeft de overheid blijkbaar nog nooit gehoord. Ik heb ook de regeltjesrubriek in NOVA gezien, werkelijk onvoorstelbaar hoe onflexibel en onlogisch die instanties bezig zijn. Het draait alleen nog om de regels. Het deed me denken aan de film "Brazil". Ik zag laatst ook een documentaire op de Belgische zender Een, waarin het puritanisme in de VS werd belicht. Onder andere werd als voorbeeld aangehaald een zeventienjarige jongen die als pedofiel werd geregistreerd en veroordeeld omdat hij het waagde sex te hebben met een vijftienjarig meisje. De jongen kon de druk en schaamte niet aan, ontspoorde en pleegde zelfmoord. Het commentaar van de (gekozen) procureur van het OM: "I don’t make the laws, I only apply them", of iets in die geest. Ja, Befehl ist Befehl, behalve bij Neuremberg en andere schijnheilige processen, als de naakte perversiteit van een dergelijk principe te duidelijk wordt om door het publiek te laten slikken.
  Werkelijk volslagen mesjogge.

 6. Mijn naam is haas schreef op : 6

  Van dit soort zaken krijg ik de neiging om dit land te gaan verlaten en op een onbewoond eiland te gaan wonen.

 7. Saartje schreef op : 7

  Wat is dit toch voor een land? Het gaat aan regeltjes ten onder. Wat een onzinnige nonsens (dubbel op, ik weet het). De logica is helemaal zoek. Dit verhaal past inderdaad helemaal bij dat regeltjes-programma van NOVA (gisteren), waarbij hier en daar zinloze stukjes asfaltweg gemaakt werden over een weilandpad, dat enigszins was verhard met o.a. stukjes asbest. De man die het verhaal vertelde raapte zelfs zo’n stukje op! Foei, foei! Heel gevaarlijk hoor!

  Onze ergste vijand in dit land is de bureaucratie. Hoe komen we daar vanaf? Minister zus of zo zit er maar tijdelijk, maar dat hele apparaat onder hen zit vastgeroest.
  Help!!!

 8. Arend schreef op : 8

  Terechte boete en veroordeling. Innoveren is schuinmacheren en leidt alleen maar tot ongelijkheid en afname van soldariteit en op termijn complete omverwerping van overheden waardoor improductieven (ambtenaren e.d.) geen werk meer zullen hebben. Deze boer zou eens moeten weten wat voor leed hij veroorzaakt zou kunnen hebben als hij zijn gang kon gaan!

  (…)
  *zucht*

 9. Overnight schreef op : 9
  Overnight

  [8] Die arme boer doet me denken aan de mooie verhalen van Jonathan Gullible.
  daarin komen ook talloze voorbeelden van averechtse overheden aan de orde. Ik denk dat er bij het libertarisch centrum nog wel een paar exemplaren van de Nedrlandse vertaling verkrijgbaar zijn. ( ik schat ¤ 10 inclusief verzendkosten)