zaterdag, 25 maart 2006
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Het laatste bastion

Overal in de EU bestaat “democratie”…overal behalve op één eilandje waar men “democratie (mob rule) tot nu toe heeft weten buiten te houden , het voorspoedige kanaaleilandje Sark.

Sark wordt het laatste feodale landje van Europa genoemd.Het werd in de 16de eeuw door de Engelsen op de Fransen veroverd en toenertijd verdeeld onder Engelse kolonisten. 450 Jaar later zijn het nog steeds de afstammelingen van die kolonisten die het eiland besturen.Het eiland is verdeeld onder 40 grondbezitters, de “tenants”, (afstammelingen van de kolonisten van weleer) die hun grond verder verhuren.
Deze 40 grondbezitters hebben “de iure” recht op een zetel in het lokale parlement , aangevuld met 12 door de overige bewoners van het eiland gekozen vertegenwoordigers. In 1993 kochten de steenrijke media-magnaten, de tweelingbroers David en Frederick Barclay een naburig eilandje “Brecqhou” dat onder het gezag van het bestuur van Sark viel (de aankoop verschafte David het recht plaats te nemen in het Sark-parlement) maar kregen al gauw een conflikt met het Sark-bestuur over de hoogte van de grondbelasting die ze moesten dokken.

De zaak zat de Barclay brothers zo hoog dat ze besloten zich in te zetten voor democratisering van Sand hetgeen vanuit hun achtergrond goed te begrijpen is: democratie betekent dat “the mob” staatsleiders mag kiezen waarbij natuurlijk mediamagnaten een flinke vinger in de pap krijgen daar Jan Rap, Joe Sixpack en Sally Soccermom hun info over wat er zoal gebeurt op de aardkloot betrekken uit de kranten en tv-stations van de mediamagnaten.

De “evil twin” bracht Sark onder aandacht van de EU. De EU, altijd blij al ze zich met andermans zaken mag bemoeien, steigerde meteen: “Sand geen democratie ?” en de EU-mensenrechten-commissie sprak een veroordeling uit: Sark moet zich conformeren
aan de EU mensenrechten regelgeving hetgeen in praktijk betekent: stemrecht geven aan elke uitvreter of zwakzinnige die op het eiland aanspoelt en op termijn dit welvarende eilandje tot een drijvende Bijlmer zal veranderen.
Met lange tanden zijn ze in Sand aan de uitvoering van de dwangorder begonnen en gekomen met een voorstel waarbij het parlement wordt teruggebracht dat 28 waarbij er 14 door de tenants zouden worden aangeduid en 14 bij algemeen stemrecht gekozen.Het valt te betwijfelen of de EU-despoten met deze “halve democratie” genoegen nemen.

Allicht dat het bestuur van Sark wel wat te verbeteren viel en dat de grondbelasting die de Barclay broers moesten opbrengen te hoog lag, echter “democratie” zal niet leiden tot “beter bestuur” en “lagere belastingen”….integendeel…zoals diegenen die in het “democratisch gedeelte van de EU” weten dagelijks waarnemen.

news.bbc.co.uk
en.wikipedia.org
www.sark.gov.gg/
news.bbc.co.uk

Mark.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Albert S. schreef op : 1

  Mark, vergeet San Marino niet, nog een klein staatje dat zich verzet tegen de EU.

 2. Henri schreef op : 2
  Henri

  Ik had nog nooit van Sark gehoord. Het lijkt op het stelsel waaruit het Engelse parlement is ontstaan. Dat was orgineel ook geen democratisch instituut.

 3. M. schreef op : 3

  In Liechtenstein heeft de monarch ook nogal wat in de pap te brokkelen, dacht ik.
  Wel merkwaardig dat Libertariers dat daar en op Sark goed vinden en hier Bea’s geervde politieke macht in vraag stellen, toch?

 4. Egor van Elven schreef op : 4

  [3] Geervde politieke macht prima, zolang ze het eigendom van de bewoners van dat land maar respecteren. Als dat op Sark zo is(weet ik niet), dan prima.
  Maar hier in NL wordt eigendom totaal niet gerespecteerd, en daar gaat het uiteindelijk om.

 5. Cincinnatus schreef op : 5

  www.timesonline.co.u…

  Ook in Sark is Vrijheid verruilt voor "democratie"….

  Het zal niet lang meer duren of de
  belastingen en criminaliteit gaan er omhoog…

  Groetz,

  Cincinnatus