zondag, 8 juni 2014
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

BOETE

POLITICus_machtBNP Paribas krijgt waarschijnlijk een boete van $ 10 miljard omdat zij volgens de US zaken deed met Cuba en Iran, wat de US niet leuk vindt. Daar zitten nogal wat grappen en onverwachte consequenties aan, waarvan we er hier een paar noemen.

Mocht er nog iemand twijfelen aan de gestegen inflatie, dan is die 10 miljard boete tov van bancaire boetes uit het verleden al een aardige verduidelijking….

Een vraag is hoe tegenstrijdig kun je het krijgen: het zakendoen met Cuba en Iran, mag van de EU waar Paribas is gevestigd en ook de VN heeft er geen moeite mee. Maar de VS wel en stelt omdat het in dollars was, is de VS straf gerechtigd. Ja zo ken ik er nog wel een paar. Maar als de VS dat zo ziet, kun je verwachten dat de rol van de dollar verder verkleind gaat worden. Want als ik bij wijze van spreken mijn drugs in Amsterdam in dollars afreken, zou ik al door die brave Nederlandse dienders naar de VS kunnen worden uitgeleverd. Weet niet of de US zich heeft gerealiseerd dat de rol van de dollar in het handelsverkeer wel een fors kan dalen..

Dan de hoogte van de boete: waanzinnig natuurlijk, maar het betekent ook dat banken in hun reserves en stress testen, blijkbaar rekening moeten houden met dit soort fenomenen. Pas nu begint door te dringen dat als dit soort boetes kunnen, de gemiddelde bank miljarden extra reserves moet aanhouden. Dus gaat er van al die kunstmatige steundollars om de kredietverlening en de economie op gang te helpen, een groot deel op aan het versterken van de bankbalansen en dus niet aan de economie. En als BNP onverhoopt die 10 miljard niet heeft? Zij hadden slechts 1/8 daarvoor gereserveerd. Gaat/moet de Franse overheid of de ECB dan steun gaan verlenen?? Weer een negatief effect.

Verder zullen heel wat financiële instellingen zich nu gaan beraden wat of het nut is om in de VS gevestigd te zijn cq of zij nog wel verder gaan met veel dollartransacties. Niet echt positief voor de VS denk ik.

Nog een ander vraagje: wat gaat er met die 10 miljard boete gebeuren? Bij wie komen die terecht? Ik vermoed een fors deel bij de instantie die de boete oplegde en de rest bij de US overheid. Dat betekent dan dat de instanties die toezicht houden, zoals de AFM, er belang bij hebben veel een hoge boetes uit te delen. Leuk voor je bonus! Of mogen we daar niet over schrijven? Maar het betekent ook dat er enorme nieuwe belastingstromen gaan ontstaan, ala de flitsboetes.

En laten we even de lijn doortrekken: BNP deed zaken met Cuba, als bank. Straks gaat u op vakantie naar Cuba, principieel even onjuist als wat BNP deed. Krijgt u dan ook boetes  uit de VS of wordt u op uw volgende US reis dan ook aangepakt? Onzin natuurlijk, maar dat wilde ik nu juist verduidelijken dat dat ook voor de 10 miljard boete geldt en dat we weer verder afglijden naar minder vrij handelsverkeer: als we nog meer regelen, hoeft er niets meer geregeld te worden.

Naschrift: afgelopen week maakte Bank Oyens & van Eeghen bekend dat zij haar bankvergunning ging inleveren, na meer dan 200 jaar Banque te zijn geweest: de regelgeving werd te kostbaar! Lees dan nog even opnieuw de laatste regel van vorige alinea.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Goed Geregeld, Overheid, Rechten
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Hoeder schreef op : 2

  Zo werkt dus de Foreign Practise Corrupt Act van de VS.
  De arrogantie ten top. Als je iets doet in een land waar dat formeel juridisch is toegestaan en het gaat om een Amerikaanse rechtspersoon of natuurlijk persoon, wat niet mag volgens deze Amerikaanse wet, kun je vervolgd worden door de VS. Te gek voor woorden. Helaas wel de realiteit.

 2. emile schreef op : 3

  Wat good boete kreeg bp voor de olieramp en zelfde voor tepco in Japan?

 3. Peter Selie schreef op : 4

  (B)ombama vindt ook niet leuk dat Schotland zich af wil scheiden van Engeland, dat is niet in hun belang zegt hij. Moet het dan allemaal in het belang van Amerika zijn wat er op deze vreselijk verpolitiekte aarde gebeurt??