maandag, 17 augustus 2015
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Opperdienaar in Socialistische Volksrepubliek Frankrijk

flying-squirrelVrijspreker: U was op studiereis in de Socialistische Volksrepubliek Frankrijk. Hoe waren Uw ervaringen?

Opperdienaar: Allereerst mistte mijn reisgenote het vliegtuig vanwege een defecte trein. Zo zie je dat de ongemakken van de staat ook de heersers wel eens raken. Maar: zonder staat was het natuurlijk veel erger geweest en hadden vliegtuigen niet eens kunnen vliegen omdat er geen luchtverkeersleiding was geweest.

Hierdoor kon de lunch pas om 4 uur s’middags genuttigd worden. Ik koos een restaurant in het centrum waar ze pizza’s en crêpes beweerden te verkopen. De ober brabbelde wat Frans wat ik niet begreep, maar ik nam aan dat hij vroeg waar ik vandaan kwam. “Je suis from Hollande” zei ik vol nationale trots over mijn leesbril kijkend.

Daarna wees ik naar de pizza Hawai met een hongerig gezicht.

“Sorry de keuken sluit om 3 uur.” antwoordde hij, zijn schouders ophalend.

Hoe kan het in hemelsnaam zijn dat een restaurant in een toeristisch centrum geen eten serveert om 4 uur s’middags?

Vrijspreker: Wetgeving. We kunnen de kok natuurlijk niet uitbuiten. Meer koks aannemen kan niet vanwege het minimumloon en klanten die te uitgeperst zijn om meer te betalen.

Opperdienaar: Ik beende weg naar een Chinees restaurant. Aziaten zijn meestal harde werkers. Daar kreeg ik een dik menu. Terwijl mijn vingers over de keuzes gingen, zei de serveerster: “Alleen fried noodles and soup.”

Later zou ik nog een keer stuk lopen op een gesloten keuken bij de aanschaf van een burger om 7 uur ’s avonds. De Opperdienaar eet graag burgers op, maar het wilde niet lukken in Frankrijk.

Bij 1 van de stoeltjesliften zouden vliegende eekhoorns te zien zijn. Die hadden echter ook een pauze tot 3 uur ’s middags.

Vrijspreker: Goed geïntegreerd in de samenleving

Opperdienaar: Wat ook apart was dat ik maar Zwitserland kon reizen, zonder een slavenkaart te laten zien (in Schengen). Bij het binnenkomen in Nederland staan echter gelijk gewapende mannen om je ausweis te ‘vragen’. Kennelijk is Nederland uit Schengen.

Verder ben ik nog een paar keer door de Mont Blanc tunnel gereden. Daar zijn tegenwoordig dramatische veiligheidsmaatregelen sinds de grote brand in 1999 waarbij 37 mensen omkwamen. Zoals gebruikelijk houden de veiligheidsmaatregelen geen enkel verband met de oorzaak van het ongeluk: een brandende vrachtwagen met margarine die de tunnel in reed.

Vrijspreker: De overheid heeft natuurlijk wel alles gedaan om de brand te beteugelen?

Opperdienaar: Nee die pompten verse lucht in de tunnel van de Italiaanse kant wat het vuur aanwakkerde en de tunnel met zwarte rook vulde. De grote held die zijn leven verloor om mensen te redden door met een motorfiets keer op keer de tunnel in te rijden, was Pierlucio Tinazzi, een medewerker van een privaat beveiligingsbedrijf. Bij de 5de rit vond hij zelf de dood.

Vrijspreker: Waarom verbaast dit me nu weer niet?

Opperdienaar: Er is een plaquette voor hem te zien aan de Italiaanse kant.

 

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Vilseledd schreef op : 1

  “Hoe kan het in hemelsnaam zijn dat een restaurant in een toeristisch centrum geen eten serveert om 4 uur s’middags?”

  Omdat die gekke Hollanders zich niet willen aanpassen aan de gewoonten van het land. Fransen dineren niet om 15:00 en geluncht hebben ze al. Dat Nederland achter Amerika aanloopt, wil niet zeggen, dat andere landen dat ook maar moeten doen.

  Andre [2] reageerde op deze reactie.
  pcrs [4] reageerde op deze reactie.

 2. Andre schreef op : 2
  Nominator

  @Vilseledd [1]:

  Reden te meer om het hele land te discrimineren. Gekke hollanders komen daar om geld uit te geven; dergelijke praktijken getuigen niet van markgerichtheid. Je moet dus inderdaad wel een gekke hollander zijn om daar geld uit te geven. En dan heb ik het nog niet over het smerige doch dure eten langs de snelwegen en de franse popo die regelmatig bij benzinestations mensen aanhouden en hun auto doorzoeken op “contrabande”. Je hoeft dus helemaal niet zo ver te reizen om in een derde wereldland te komen.

  Andre [3] reageerde op deze reactie.

 3. Andre schreef op : 3
  Nominator

  @Andre [2]:

  Nu ik er zo over nadenk stel ik uit ervaring vast dat het beter toeven is in “derde wereldlanden” dan in frankrijk. Best wel een mooi land ware het niet dat er fransen wonen.

 4. pcrs (auteur van dit artikel) schreef op : 4
  pcrs

  @Vilseledd [1]:
  In een toeristisch centrum is het altijd een komen en gaan van toeristen. Het was natuurlijk niet alleen 4 uur dat er niets te eten was. Ook om 7 uur werd de Opperdienaar geagiteerd de rechten van de verkoper voorgelezen.
  Waarom reageer ik hier eigenlijk nog op? Denkt Vilseledd dat het in mijn onaangepaste Hollandse cultuur gebruikelijk is om om 4 uur ’s middags een pizza te eten?

  Desondanks lukte het overigens om een zeer goed restaurant te vinden, gerund door en eigendom van een Indiase familie.

  Eerlijkheid gebied te zeggen dat het openbaar vervoer er beter leek te werken dan in Nederland, waar na terugkomst de rode inkt hem weer om de oren vloog. Tevens was er op Utrecht CS ook niets anders te eten te krijgen dan een paar snoeprepen.

 5. Pendragon schreef op : 5

  Laatst op Gatwick gevlogen, alles open, vriendelijke meisjes die veel te dure burgers flipten en graag de overgebleven losse “sterlings” uit je zakken klopten. Ach, het is overal wat…
  In 0031 word je door de fiscus leeg geklopt en daarna nog een keer als je iets koopt.