zaterdag, 6 augustus 2016
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Hub spreekt over offers

hubHub schreef over het mechanisme dat politici offers eisen. Hij gaf een specifiek voorbeeld van Balkenende. Hier komt het: Balkenende had een vage slogan bedacht en vraagt iedereen om “mee te doen“. Het is bijna niemand duidelijk waarmee mee te doen, of het zijn dingen die men toch al doet. Door de vaagheid kan er natuurlijk van alles wat te pas komt onder vallen.

In een vraaggesprek kwam naar voren dat hij hiervoor graag aanknoopt bij de populaire vermoorde president John Kennedy. Die gebruikte vaak de slogan: “Vraag niet wat je land voor jou kan doen, vraag wat jij voor je land kunt doen.”

Het altruïsme druipt er van af. In onze socialistisch collectivistische wereld wordt steeds weer geprobeerd je duidelijk te maken dat je niet aan jezelf moet denken. Neen alle anderen zijn belangrijker dan jezelf.
Je hoort er nooit bijzeggen, dat als alle anderen zo denken, dat jij dan de belangrijkste persoon bent waarvoor ze alles moeten doen!

Op basis van deze altruïstische filosofie worden allerlei maatregelen van de overheid goedgepraat.

In de libertarische filosofie wordt het aan iedereen zelf overgelaten wat hij doet. En natuurlijk kan hij/zij het daarbij belangrijk vinden om dingen voor anderen te doen. Maar dat is dan zijn eigen keuze en zijn eigen waarde en daardoor, terecht, zijn eigen belang.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Nico schreef op : 1

  ‘Moedertje staat’ wordt bewust of onbewust gezien als de ‘almachtige god’. En die eist naar willekeur offers. Hetzelfde geldt voor de ‘deus ex machina’, de god van de overheidsmachine (president of koning).

  Het eisen van offers getuigt van waanideeën en machtswellust. Een geëist offer mag nooit verstrekt worden. Want eenmaal buigen en offeren, en het hek is van de dam. Er zal altijd geëist blijven worden.

  Als je het anders bekijkt en je (goedwillende) medemensen eert, dan zie je als het ware het gezicht van god in die medemensen. Voor zover ze niet geassimileerd zijn door de overheidsmachine tenminste, want daar zie je (volgens een Arabisch gezegde) alleen gezichten van mensen die hun ziel aan de duivel hebben verkocht.

  In de context van naastenliefde is het een vanzelfsprekendheid om als dat nodig offers te brengen. Want eigenbelang mag nooit overheersen. Je offert bijvoorbeeld je tijd om een ander dienstbaar te zijn, ook als dat eens niet zo goed uitkomt.

 2. Plato schreef op : 2

  Ook typisch Hegel. De geschiedenis heeft een doel en alles voor het land. Wat een quatsch filosofie. En dat was 100 jaar geleden zo. Wat zijn we er filosofisch op vooruit gegaan. Een filosoof als Schopenhauer bestaat gewoon niet meer in onze tijd. Alleen maar omdat we alles door een roze bril moeten blijven zien.