donderdag, 13 oktober 2016
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

De EU brengt licht in de duisternis

EU_Ster-van-vlagDe EU brengt licht in de duisternis. Letterlijk. In een klein Duits dorpje is met EU geld  bestemd voor de ontwikkeling van het platteland straatverlichting aangelegd. Zonder EU afdrachten en de directe en verborgen kosten van het europroject had Duitsland intussen overal straatverlichting aan kunnen brengen. Nu zijn een tweetal straten verlicht dankzij de EU…… Hoezo doorzichtige propaganda en een doorbreking van het subsidiariteitsbeginsel?

De EU brengt licht in de duisternis

Het betreft deze straat

deze straat dus

En hier zien we hoe een met Europees geld gefinancierde lantaarnpaal eruit ziet:

 

duur lantaarnpaaltje

En toch even inzoomen. Hoezo rondpompen van geld? In plaats van via de gemeenteheffingen je straatverlichting bekostigen gaat het via de belastingheffing van de landelijke overheid richting EU die vervolgens een fonds instelt, waarmee men dan weer straatverlichting kan regelen. Veel zwaarder dan dit kan je niet zondigen tegen het subsidiariteitsbeginsel. (en dat was hoe de EG begon, de EG zou alleen dat doen dat beter door de EU gedaan kon worden dan door onderliggende bestuursorganen).

een heel duur lampje

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Nico schreef op : 1

  Met beeldende kunst is het maar net wat je erin ziet. Zo ook met de onderste foto; de lantaarn lijkt verdacht veel op een hoed met een lichtje eronder. Iets dergelijks is te zien op Prinsjesdag; het gaat daar om de hoeden. Het idee is kennelijk dat de overheidsmachine als een hoed (bovenop een mensenleven) moet staan, in de hoop dat onder die hoed ooit een lichtje gaat branden 😉

  Totdat dat lichtje gaat branden is het rondpompen van geld inderdaad belangrijk. De film Arc (2006) brengt dat aardig in beeld. De mens als een batterij, de overheidsmachine die energie consumeert en daarmee de batterij oplaadt. Een eindeloze loop. Ware het niet dat het rendement geen 100% is en de cyclus bij dienstweigering door de overheidsmachine of de batterij doorbroken kan worden, want idealen zijn niet hetzelfde als de praktijk.

  Organisaties zoals de EU zijn producten van technocraten. De verhalen zijn mooi, maar de praktijk onvolkomen. Jammer, want onvolkomenheid in menselijkheid levert al genoeg interessante puzzels op. Als daar bovenop ook nog eens onvolkomen technologie gestapeld wordt… neemt de complexiteit m.i. onnodig toe. De boel blijft wel gaande, maar het zou beter zijn om aandacht te richten op oorzaken in plaats van symptomen.

 2. Overnight schreef op : 2

  hopelijk gaat er ergens een lichtje branden?
  Dit jaar al weer voor de 22ste keer geen goedkeuring van de EU begroting.

 3. hugo van reijen schreef op : 3
  Hugo J. van Reijen

  Ik sta verstomd.

 4. John schreef op : 4

  Meestal staat er op dat bord bij hoe duur het is geweest.
  Zou me niks verbazen als het in de miljoenen liep.
  De EU heeft overigens ook al veel wegen aangelegd, die nooit gebruikt werden.