donderdag, 16 februari 2017
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Afluisteren mag grootschalig en stelselmatig

1984-posterHet kabinet van PvdA en VVD (en D66 en CDA) doet aan wat gratis stemadvies, zegt nog even heel duidelijk:

Als de nieuwe Nederlandse wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten erdoor komt, betekent het dat de diensten grootschalig en stelselmatig mogen afluisteren. Dat stelde het kabinet in reactie op vragen van de Tweede Kamer in een debat woensdag.

There is no alternative, kritiek is dus ook niet gewenst:

Over de mededeling van toezichthouder CTIVD dat de wet specifieker moet zijn, antwoordde hij dat het niet aan de toezichthouder is om wetten te maken. Wat wel en niet proportioneel is, zal volgens Plasterk in de toekomst moeten blijken, waardoor de invulling vaag blijft. Ook het benoemen van bepaalde apparaten [red: kabel, hotspots, routers, (mail)servers, chatapps als whatsapp, facebook en twitter, mobiele telefoons, vaste telefonie, etc] die bijvoorbeeld zijn uitgesloten van hacks ziet de minister om dezelfde reden niet zitten.

Dat noemen we normaliter een ‘carte blanche’. In de handen van inlichtingendiensten en overheden is dat een zeer gevaarlijk beleid. De informatie die de Nederlandse overheid met zijn totalitaire sleepnet verzamelt over Nederlandse burgers, wordt ook nog eens breed en onbeperkt gedeeld in het internationaal samenwerkende inlichtingendienstenkartel.

Dit stukje totalitaire wetgeving wordt nog doorgedrukt voor de verkiezingen, met medeplichtigheid van de zogenaamde ‘staatsdragende partijen’, zijnde: PvdA, VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks. ‘1984’ is een utopie in verhouding tot de hedendaagse realiteit: U leeft in surveillancestaat Nederland. Vrijheid, Veiligheid en Democratie, maar dan tot totaal onherkenbare concepten geherdefinieerd.

Meer over het compleet gestoorde totalitaire sleepnet hier en uiteraard bij Bits of Freedom.

Eerder verschenen op de site lang leve europa, dit artikel is met toestemming overgenomen

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Naam * schreef op : 1

  Het pedokabinet is blijkbaar doodsbang dat er nog meer lijken uit de kast komen. Dan maar preventief controleren. De gemiddelde Nederlander kennende, zal deze ongetwijfeld ook deze keer “niets te verbergen en niets te vrezen” hebben… Treurig.

  En dan nog wat speculatie van mij: gaat de belastingdienst met deze wet de NL gestapo worden met ongelimiteerde bevoegdheden?

 2. Romee schreef op : 2

  Dan hoeven we ook niet meer naar het stembureau, omdat de keuze al bekend is bij de overheid.

 3. rvsracer schreef op : 3

  Wat de waarheid ook is?

  zolang het niet door de MSM gedeeld wordt onder de bevolking, komen er weinig mensen het te weten, en komen ONZE criminelen er gewoon mee weg……..

 4. Nico schreef op : 4

  Vandaag op Vrijspreker een artikel over fatsoen. Afluisteren en observeren (begluren) zijn voorbeelden van gedrag dat bepaald niet fatsoenlijk is. Niemand wil afgeluisterd en begluurd worden.

  In oorlog (tegen wangedrag) kan ik me voorstellen dat fatsoensnormen niet langer van toepassing zijn. Een onwaardige tegenstander krijgt een onwaardige behandeling. Gezien vanuit het perspectief van overheidsdiensten kan ik me voorstellen dat men middelen wenst om wangedrag zo vlot als mogelijk in het vizier te krijgen. Onsmakelijk neveneffect is dat goedwillenden zich afgeluisterd en begluurd kunnen voelen. Hoe balanceer je dat? Wel wangedrag opsporen, liefst in zo vroeg mogelijk stadium, maar tegelijk goedwillenden geen vies gevoel geven.

  Geen vrouw wil begluurd worden als ze zich aan het verkleden of douchen is, laat staan afgeluisterd worden als ze aan het vrijen is. Geen mens wil op straat of zelfs in een woonkamer begluurd worden, laat staan afgeluisterd worden terwijl ideeën besproken worden.

  Je zou denken; noblesse oblige. Maar het algemene vertrouwen in overheidsmachines daalt. Waarmee het gevoel dat ‘men’ te maken heeft met integere mensen, die zich inzetten voor niets meer of minder dan daadwerkelijke veiligheid, verwatert. Oeverloze datamining etc. brengt teveel mogelijkheden tot misbruik met zich mee. Er hoeft maar een USB-stick op straat komen te liggen en je gegevens liggen op straat.

  Privacy is de natuurlijke vrijheid om in rust en vrede, zonder op welke wijze dan ook lastiggevallen te worden, te kunnen nadenken en communiceren met degenen die je zelf uitkiest. Het kan zijn dat er een noodzaak is om die natuurlijke vrijheid bij schadelijke lieden in te perken. Maar daar moeten goedwillenden niet de dupe van worden. Het is niet zo dat iedereen schuldig is aan denkbeeldige vergrijpen tenzij anderszins bewezen wordt.

  Philosoof G&R Eigenwijs [19] reageerde op deze reactie.

 5. Nico schreef op : 5

  De USB-stick is een overgesimpliceerd voorbeeld. Denk aan servers die gehackt worden, of afgeschreven en verkocht of naar afvalverwerking gaan. Of een overheidsdienst die op zoek is naar lieden die een snelkraak willen zetten, afluisteren en al doende ook de aard van een man/vrouw of ouder/kind relatie of vriendschappen in beeld krijgen. En gegevens uitwisselen met andere overheidsdiensten. Het is dan erg eenvoudig om de geest van wildvreemden binnen te dringen; een gluiperige mentale verkrachting.

  Een goedwillend mens kan zich hiertegen wapenen, wat betekent dat je bewust moet communiceren. Dat trucje hebben kwaadwillende lieden uiteraard ook door, wat betekent dat afluisteren altijd een kat-en-muis spel blijft.

  Praatezel [14] reageerde op deze reactie.

 6. R.H. van der Heide schreef op : 7

  Onder ‘staatsdragende’ politieke partijen staat in het artikel onterecht GroenLinks vermeld. Dit is hun standpunt wél:

  GroenLinks wil dat de AIVD en de MIVD alleen communicatie mogen onderscheppen als er een concrete verdenking is. De diensten moeten in staat worden gesteld om de Nederlandse veiligheid zo goed mogelijk te borgen, maar de privacy van burgers moet ook zo goed mogelijk worden beschermd.
  Sleepnet
  De AIVD wil op grote schaal communicatieverkeer tappen. De regering heeft daarvoor een wijziging van de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten ingediend. GroenLinks is fel tegenstander van deze ‘sleepnetbevoegdheid’. De privacy van Nederlanders wordt hiermee onevenredig aangetast. Doordat de diensten gegevens mogen delen met buitenlandse veiligheidsdiensten, ontstaat het risico dat privacygevoelige gegevens van Nederlandse burgers in het buitenland terecht komen.

  Beroepsgeheim
  Daarnaast moet de bevoegdheid van de AIVD om professionals met een beroepsgeheim af te luisteren worden ingeperkt. Wat GroenLinks betreft mag dat alleen als de rechter daar vooraf toestemming voor heeft gegeven. (Bron: GroenLinks)

  dr. heinz [9] reageerde op deze reactie.
  Philosoof G&R Eigenwijs [19] reageerde op deze reactie.

 7. dr. heinz schreef op : 8

  @Hoeder [6]: Dat over de pvv is geklets.
  De pvv wil dit afluister gedoe voorkomen.
  En hoe doe je dat?
  Wel ten eerste de grenzen weer dicht, met controle!
  Dan die hier niet horen, illegalen en de rest hup registreren en terug eigen land.
  Uit de EU, de EU PROLETEN willen den gehelen EU vol laten stromen met economische profiteurs = zelfmoord EUROPA!!
  Vanwege cultuur, normen en waarden en niet te vergeten mentaliteit past men hier niet.
  En dan heb je nog eens over hun opleiding gehad.
  Kijk maar naar Frankrijk, Parijs staat in brand.
  De Nederlandse overheid is veels te slap, men gaat afluisteren en wat al niet meer.
  Straks staan hier de steden in brand en de overheid is nog aan het luisteren.
  Waanzin ten top!!!!!!!!!!!!
  Dat multiculti = MISLUKT.
  Daar heeft de overheid miljarden en miljarden aan verbrand in de afgelopen vijftig jaar!
  Stoppen met die waanzin!

  jhon [22] reageerde op deze reactie.

 8. dr. heinz schreef op : 9

  @R.H. van der Heide [7]: HaHA die groenlinks.
  Weet ge wel dat PPR, PSP en CPN samen zijn gegaan en zich sinds dien groenlinks noemen?
  Die drie kregen geld uit Moskou, het SOVJET UNIE!!
  Die drie zagen het voormalige DDR als voorbeeld land, zo moest Nederland ook worden.
  De DDR was 1 en al afluister, dat was HEL op aarde!
  De DDR had 4 x zoveel spionnen als nazi Duitsland!!

  groenlinks……………………………………………………………

  R.H. van der Heide [11] reageerde op deze reactie.

 9. Nico schreef op : 10

  Hoe groot is de dreiging van terrorisme eigenlijk?
  Volgens dit artikel hebben we het over 280 doden in westerse landen sinds 2014.
  Niemand kan met zekerheid zelfs maar een geloofwaardige schatting maken hoeveel doden zijn voorkomen dankzij het werk van inlichtingendiensten.

  Gezien het aantal doden door bijvoorbeeld alcoholmisbruik, griepjes en verkeersongevallen rechtvaardigt de veronderstelde terreurdreiging de ingrijpende maatregelen kennelijk niet. Wel is evident dat een natiestaat bijeen gehouden kan worden door een veronderstelde dreiging van buitenaf. Hoewel er ook andere manieren zijn om stabiliteit te bewaren.

 10. R.H. van der Heide schreef op : 11

  @dr. heinz [9]:
  Ja. En de aarde was vroeger plat. Vandaar dat u toen over de rand bent gevallen en blijkbaar uw weledelzeergeleerde hoofd onherstelbaar moet hebben bezeerd…

 11. Jaas ( Mordor troll) schreef op : 12

  Aan de ene kant is er een recht op vrije meningsuiting, aan de andere kant is er een verbod op staatontwrichtende activiteiten

  Als de overheid de vrije mening gaan definiëren als staatsontwrichting, kunnen ze daar constitutioneel mee weg komen, juist omdat die grondrechten zo multi interpretabel zijn

  Van een dweil als plasterk had ik niet anders verwacht. Als straks alle klassiek liberalen en anarchisten worden uitgeleverd aan het Putin/Trump cartel,zijn we mooi de lul, door plassterk.

  dr. heinz [17] reageerde op deze reactie.

 12. dZvZtKm schreef op : 13

  de techniek is korter dan dit verhaal n.l. encrypted bellen

 13. Praatezel schreef op : 14

  @Nico [5]

  Een Usb stick is wel veiliger mits je het goed bewaard
  Je hoeft de buurman, overheid, reparateur, tweede
  gebruiker, ict bedrijven, etc niet continu in de gaten te houden.

  Gewoon loskoppelen en klaar.
  Gebruik gewoon sverbase als portable database.
  en evt. de meestal meegeleverde crypto van de usb
  fabrikant.

  Nico [15] reageerde op deze reactie.

 14. Praatezel schreef op : 16

  @Nico [15]: Hoe wil je mijn usb-stick hacken als die ergens onderin een la ligt?

  Als die in gebruik is kun je de netwerkstekker er gewoon uittrekken.

  Nico [18] reageerde op deze reactie.

 15. dr. heinz schreef op : 17

  @Jaas ( Mordor troll) [12]: Wat nu in gang is, dat afluisteren word gedaan door EU proleten.
  Obama, Clinton en de EU proleten uit Brussel was een kliek.
  Zij willen den burger controleren, zij willen den burger onderwerpen aan hun geloof.
  Die EU proleten willen ook nep nieuws verbieden!
  En mensen gaan vervolgen, die nieuws brengen wat die EU proleten verboden heeft!
  Wij hebben hier al een staatsomroep die NOS heet.
  Tel daar de rest bij op, zij brengen nep nieuws!!
  Volgens de Nederlandse media, en de rest in de wereld, was de verkiezingen in de USA al gewonnen door Hilly Clinton.
  Gelukkig heeft Trump gewonnen!!
  Word de macht van die EU kliek een stuk minder.
  En zij praten over verbieden van het nep nieuws!!
  Zij produceren nep nieuws!!
  Dat afluisteren word overal gedaan, maar dankzij de overwinning van Trump, en straks Wilders, Le Pen en ook Duitsland ontwaakt word dat afluisteren verbieden, muilkorfen een stuk minder dan onder Clinton en de EU proleten.

 16. Nico schreef op : 18

  @Praatezel [16]: Vuistregel voor cryptografie is dat alles voorbij is als er fysieke toegang is. Met brute-force kan vroeger of later altijd toegang tot gegevens verkregen worden. Hoewel… TrueCrypt kent een zogenaamde ‘hidden container’. Wat betekent dat als iemand gedwongen wordt een wachtwoord af te geven, hij gewoon het verkeerde wachtwoord geeft en er onschuldige informatie beschikbaar komt. Plausible deniability kan best handig zijn.

 17. Philosoof G&R Eigenwijs schreef op : 19

  @Nico [4]:

  Het probleem zit in anderszins,( bewijzen!)

  @Hoeder [6]:

  Voorlopig is de enige manier de politieke dwang te stoppen,
  hen niet meer te kiezen!

  Ga NIET stemmen!!!
  Vraag er niet zelf om, om door hen de baas, te laten spelen.

  Doen zij dan dat toch, dan is het een duidelijke zaak
  van dictatuur, en weten wij, de burgers van dit land
  waar we aan toe zijn.

  @R.H. van der Heide [7]:

  Ook de rechter maakt deel uit van de politiek,
  zijn benoeming gaat door de ballotage commissie!

  En verders laat u niet verlijden, om politieke dwaalsporen te volgen, waar door de, er werkelijk toedoende zaken, in het drijf zand te recht komen!!

 18. Philosoof G&R Eigenwijs schreef op : 21

  @dr. heinz [20]:
  Geef niet OP!!
  Het minste wat je kan doen, is aan geven wat je er van vindt!
  Anders niet meer klagen.

  Als je klaagt is het te laat!!

 19. Nico schreef op : 24

  @frits [23]: Linkse en rechtse politici zitten evenals de bevolking netjes op het riool aangesloten. De één zeikt, de ander krijgt het over zich heen. Niet alleen plassex, maar ook poepsex. Weer anderen worden daar wat onpasselijk van en deponeren hun braaksel via het toilet in het riool. Overheidsdiensten die dit allemaal in de gaten houden hebben het er maar druk mee.

  Wat IS het riool eigenlijk; waarschijnlijk de verzameling overheidsdiensten en media. Ze proberen de uitwerpselen wat te filteren en zuiveren, maar aangezien bureaucratie weer volgende onpasselijkheden genereert lijkt het systeem zo langzamerhand onbeheersbaar te worden. Het lukt kennelijk niet meer om alles te zuiveren. Wat betekent dat mensen tegenwoordig makkelijk besmet raken met spreekwoordelijke cholera oftewel zwartgalligheid. Vraag maar eens (in westerse landen) op straat rond hoe zonnig men het leven beschouwt.

  Uiteraard kan dit anders, wat een klimaatverandering vereist. Een verandering die niet vanzelf komt.