zaterdag, 18 maart 2017
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Adam Kokesh over de staatsschuld

vrijheid kokeshWanneer overheden schulden maken heeft dat zeer ernstige gevolgen, met name voor toekomstige generaties. Omdat hun primaire bron van inkomsten diefstal is, is staatsschuld een belofte om van iemand in de toekomst te stelen. In sommige landen worden nu al kinderen geboren met een schuld die zo groot is, dat het hen een heel leven zou kosten om die terug te betalen, zelfs bij extreme belastingtarieven. Wanneer zij die niet eens een kans hebben gehad om te stemmen, gedwongen worden te betalen voor de fouten van vorige generaties, is dat intergenerationele kindermishandeling.

Mensen onder overheden met uit de hand gelopen schulden zijn doorgaans tegen meer schulden geweest. Velen wilden er geheel vanaf. Maar wij stemmen gewoonlijk voor politici die voor meer uitgaven zijn, omdat dit geld naar speciale belangengroepen gaat en een deel daarvan terugkomt bij de politici, die het dan weer besteden om ons te laten denken dat ze iets ten goede gaan veranderen. Ze krijgen genoeg stemmen, omdat we kunnen worden misleid te geloven dat we onze problemen weg kunnen stemmen en kritisch denken kunnen vermijden zonder nadelige gevolgen.

Het onderzoeken van dit probleem legt veel bloot over regeringen, want hetgeen verkeerd is aan het creëren van een verwachting om te stelen van de volgende generatie, is ook verkeerd aan wat er nu gebeurt. Het gaat niet alleen om mensen die niet oud genoeg zijn om te stemmen of het systeem te beïnvloeden, het gaat over iedereen die geen echte inspraak krijgt in de manier waarop geld wordt besteed. Dat geldt ook voor de overgrote meerderheid van ons. Het zou geen verrassing moeten zijn dat de grootste rackets die de wereld ooit gekend heeft een manier hebben gevonden om de aantallen van hun slachtoffers uit te breiden naar de ongeborenen.

Welke boodschap geeft een staatsschuld af aan jonge mensen die geboren worden in een schuldenslavernij? Deze manier van doen is niet houdbaar, en ontevreden jongeren zullen afrekenen met overheden. Uiteindelijk komt er een generatie die zegt: “Dit is niet mijn schuld!”, en het eenvoudigweg verwerpt. Wat willen wij onze kinderen nalaten, een vrije wereld vol kansen, of een wereld van schuldenslavernij en het moeten betalen voor onze fouten?

bron: Adam Kokesh, Nederlandse vertaling van Freedom. U kunt dit boek hier downloaden (gratis)

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Nico schreef op : 1

  Staatsschuld is net als onderworpenheid aan alfamannetjes iets dat in religieuze termen ‘erfzonde’ heet. Iets dat je van voorgaande generaties erft. Maar een mens is niet verantwoordelijk voor;
  – het wangedrag van voorgaande generaties
  – het gedrag van derden in de huidige generatie,
  maar alleen voor zijn eigen gedrag. Zo simpel is het eigenlijk.

  Deze manier van doen is niet houdbaar, en ontevreden jongeren zullen afrekenen met overheden. Uiteindelijk komt er een generatie die zegt: “Dit is niet mijn schuld!”, en het eenvoudigweg verwerpt

  Inderdaad, zo is het. Hoewel de cyclus verbreken niets met leeftijd te maken heeft.

  De Ouroboros staat voor opeenvolgende cycli. De Ouroboros wordt weergegeven als een slang of draak die in zijn eigen staart bijt (deze opeet) en op die manier een eeuwige cirkel vormt.
  Heersers of bestuurlijke draken volgen elkaar op door elkaars nasleep af te handelen, een cyclus die doorbroken wordt wanneer er “nee” gezegd wordt.

  dZvZtKm [2] reageerde op deze reactie.

 2. peter schreef op : 3

  @dZvZtKm [2]: Nee ….we gaan gewoon door… youtu.be toch..

 3. Jaas ( Mordor troll) schreef op : 4

  Maar stel, je leent geld, dat je primair in de economie pompt, niet in de NPO, of kunst, of wapens, of ambtenaren, maar primair in onderwijs, openbaar vervoer, Micro kredieten, basis inkomens, technologie, woningbouw, alles om de economie een schop onder de kont te geven, waardoor mensen opbloeien.

  Dan steunt dat de economie en betaald het zich terug.

  Ik ben hier zelf overigens niet eens helemaal voor,maar ik doe een suggestie. Ik bedoel, macht corrumpeert, waardoor belasting afgeroomd wordt door eenlingen, maar dit zou in theorie niet moeten gebeuren.

  Ja geen leenstelsel zegt, omdat mensen hun studies rekken, maar die studies zijn niet gericht op de maatschappelijke orde, dat is het probleem, niet het idee van een beurs, maar een maatschappelijke scheefgroei en het niet willen erkennen dat negentig procent van de studies je niets brengt en mijn generatie tot diep in de schulden zit, met een uitkering.

  Het probleem is vooral dat geld gewoon verdwijnt, belastinggeld wordt gewoon opgezogen door enkelingen.

  Dus juist daarom moeten we alles zelf doen, geheel autonoom worden en niet via nog meer marktwerking

  AnCap [14] reageerde op deze reactie.

 4. Jaas ( Mordor troll) schreef op : 5

  Als ik al het belastinggeld zou mogen besteden :

  Openbaar vervoer, groene energie, Micro kredieten in eigen land, basis inkomen, geld naar onderzoek in de technologische sektor. Het leger afschaffen, maar mensen zichzelf laten bewapenen, basis inkomen, subsidie op water en brood. Kut studies afkappen. Openbaar gratis onderwijs daarvoor in de plaatst, grond in de handen van iedereen, gemeentes en burgermeesters ontmantelen. Al het geld voor de NPO weg, banken laten vallen, geld voor echt onderwijs. Hoogbegaafden niet dood pesten, maar speciaal onderwijs bieden etc,etc

  Een ecco utopie zou het worden

  Zo zou het zijn als ik een communistische leider was

  peter [6] reageerde op deze reactie.
  Nico [8] reageerde op deze reactie.

 5. Nico schreef op : 8

  @Jaas ( Mordor troll) [5]: Wat bedoel je met Ecco utopie? Ik ken het schoenenmerk Ecco. Schijnt behoorlijk goede kwaliteit te zijn, maar daar houdt mijn informatie op.

 6. Nico schreef op : 9

  @dZvZtKm [2]: “Nee” is de weg van Ghandi. Daarna weer een nieuw begin. Misschien zoiets als in de experimentele (Indische) stad Auroville. Of…

 7. jhon schreef op : 11

  “Als je het verleden niet begrijpt, ben je niet in staat het heden te begrijpen, of richting aan de toekomst te geven.” Argentinië belaagt door “schuld” gieren !
  tinyurl.com

  Nico [13] reageerde op deze reactie.

 8. Nico schreef op : 12

  @Jaas ( Mordor troll) [10]: Tsja, iedere utopische gedachte is gericht op de toekomst. Maar daarmee is nog niet duidelijk wat een Ecco utopie is.

 9. Nico schreef op : 13

  @jhon [11]: In het artikel iets over moral hazard.

  It’s common to hear the phrase “moral hazard” when looking at countries that face crushing debt, like Greece or Argentina. Moral hazard refers to the idea that allowing countries (or companies or people) to renegotiate and lower their debts only reinforces the profligate behavior that put them in debt in the first place. Better that the debtor faces disapproval and harsh consequences.

  Er zijn een aantal natiestaten die voor ons door de mand zijn gevallen, ze zijn moreel failliet en staan bij ons in het krijt. Een andere vorm van staatsschuld.
  Overheidsdienaren demonstreerden allerlei wangedrag, in de veronderstelling dat anderen (wij dus, of anders via belastingen wel de burgerij) er de rekening voor zouden betalen.

  Het verhaal over moral hazard is:
  “In economics, moral hazard occurs when one person takes more risks because someone else bears the cost of those risks”

  Dit maakt ons opnieuw duidelijk dat we een strikte en onbuigzame houding dienen te hanteren. Niet echt iets nieuws, maar wel leuk om te vernemen dat iemand er een term voor bedacht heeft.

 10. AnCap schreef op : 14

  @Jaas ( Mordor troll) [4]: Alles zelf doen *is* een vorm van marktwerking. Je kinderen zelf onderwijzen is een jeuze die je maakt door te besluiten je kinderen niet naar een private school te sturen. Daarmee maak je duidelijk dat je het zelf onderwijzen van je eigen kroost hoger waardeert dan ze naar een school te sturen. Als mensen dat massaal doen, kunnen private scholen niets anders dan zaken aanpassen die nodig zijn om mensen over te halen hun kinderen toch naar school te sturen. Doen ze dat niet, is het einde verhaal voor dergelijke scholen. Ikzelf zou mijn kinderen altijd zoveel mogelijk zelf onderwijzen, al dan niet gezamenlijk met andere ouders uit de buurt of vriendenkring dmv een rotatiesysteem bijvoorbeeld. Dat werkt natuurlijk alleen als er onderling vertrouwen is en er een sterke band is tussen de betrokken partijen. Dit was echter wat men bijvoorbeeld in Amerika veel zag, voordat de leerplicht en het verplichte (staats)onderwijs er werden ingevoerd. En het zal je niet verbazen dat de kinderen vdestijds veel beter konden lezen, rekenen en schrijven dan veel kinderen en zelf volwassenen vandaag de dag.

 11. Jaas ( Mordor troll) schreef op : 15

  Ancap, maar hierin ben ik het honderd procent met je eens hoor. Ik heb zelf ook veel gespijbelt en mijn ouders gaven mij thuis les etc. Met gemak haalde ik mijn havo, zonder echt aanwezig te zijn.

  Het “onderwijs” is zeker voor mensen met een creatief karakter, zoals ik een absolute terreur. Als je hoort over hoe er gepest wordt, drugs gebruikt, opgehokt etc,etc. Ieder weldenkend mens stuurt zijn kind daar niet heen, wat een hoax allemaal.

  Maar marktwerking ? Uhmm, ik zou het eerder assertiviteit en wereldwijsheid noemen.

 12. Nico schreef op : 16

  Heeft er hier iemand weleens nagedacht over de invloed van de ‘temperatuur’ en het klimaat van ‘de markt’ op de grondhouding bij en houding tijdens transacties?

  Warm klimaat: Mensen doen makkelijk iets voor elkaar. Geld speelt bij behulpzaamheid een secondaire rol. Goede sociale cohesie.

  Kil klimaat: Slechte sociale cohesie, mensen hebben geen zin om iets voor elkaar te doen. “Wil je wat? Dat zet ik je betaald. Je dient er een prijs voor te betalen. Is het duur? Nou, graag of niet.”

  Oververhit klimaat: Je bent een zwendelaar (of iets dergelijks) gebleken en je staat bij me in het krijt – bijv. staatsschuld van overheid bij mensen

  IJstijd: Je hebt laten merken waarvoor je staat en ik heb er totaal geen behoefte aan om überhaupt met je te communiceren.

  Etc.

  Klimaatveranderingen kunnen een beschaving doen ontstaan of juist uiteen doen vallen, imploderen of exploderen.

  Een stabiel klimaat veroorzaakt continuïteit – rondom de evenaar en op de Noord- of zuidpool en alles wat daar tussenin zit is van nature continuïteit. Zolang mensen geen culturele klimaatsveranderingen veroorzaken verandert de hoeveelheid ‘transacties’ (al dan niet met gesloten beurs) niet.

 13. Nico schreef op : 17

  Voorbeeldjes ijstijd:
  – Geen vertrouwen in banken en dus overstappen naar Bitcoin, ruilhandel of wat dies meer zij
  – Geen vertrouwen in economie en dus uitgaven bevriezen
  – Geen vertrouwen in politiek en dus niet stemmen
  – Geen vertrouwen in huidige vrede en dus hamsteren plus afstand houden van veronderstelde agressor

  Vanaf warm via kil klimaat naar ijstijd = dalend vertrouwen
  Oververhitting is zoiets als koorts; er moet een infectie bestreden worden.

  Als je het hebt over staatsschuld (staat aan banken of staat aan bevolking) of een andere economische toestand, dan is het van belang om zo goed mogelijk te doorgronden hoe die precies is veroorzaakt