zaterdag, 17 juni 2017
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Adam Kokesh: geluk leidt tot vrijheid

vrijheid kokeshAls we niet weten hoe we gelukkig kunnen zijn, wat is dan het punt van vrij zijn? Wat heb je eraan om in een vrije samenleving te leven, in een vrij land, of een vrije wereld, als we zo emotioneel verlamd zijn dat we niet in staat zijn om ervan te genieten? Waarom zouden we moeite doen om aan de onderdrukking te ontsnappen van de politie, parlementen en presidenten, alleen om dan verslaafd te blijven aan angst en onzekerheid?

Velen van ons zullen aannemen dat vrijheid gelukkig maakt, maar dat is geen correcte beschrijving van de relatie. De manier waarop de meeste van ons vrijheid en geluk begrijpen is verkeerd om. Geluk is niet het resultaat van vrijheid. Geluk leidt tot vrijheid!

Hebben wij vrijheid nodig om gelukkig te zijn? Zeer zeker niet! Geluk wordt niet nagestreefd, ingehaald, neergeslagen, gevangen genomen en mee naar huis genomen om er tot in alle eeuwigheid van te genieten! Er wordt vaak op gewezen dat geld geen geluk kan kopen. Geld kan geluk “kopen” tot zover het niet meer onafhankelijkheid kan kopen, maar zelfs die onafhankelijkheid is gebaseerd op een illusie van externe omstandigheden. De succesvolste mensen, naar elke standaard, zijn net zo gevoelig voor ellende en depressie als iedereen. Eén blik op de moderne wereld en antidepressivaconsumptie, laat zelfs zien dat rijkdom depressie veroorzaakt! Zelfs een kort onderzoek van de menselijke toestand laat zien dat geluk geen achtervolging is, maar meer een keuze.

Ware geestelijke vrijheid is de kracht vinden om je gemoedstoestand te kiezen. Als het enige geluk dat je ooit hebt gekend afhankelijk is van externe factoren, zul je een slaaf zijn van de omstandigheden en nooit echt gelukkig zijn. Je kunt alleen maar schommelen tussen geluk en angst, diep van binnen wetende dat als de omstandigheden buiten je controle veranderen, je niet gelukkig zult zijn. Wat een trieste staat van emotionele slavernij en kwetsbaarheid! Een wild dier in zo’n primitieve toestand is gevaarlijk gevoelig voor manipulatie. Hoewel je de uitdagingen die het leven biedt nooit controleert, en je misschien nooit je dierlijke reacties onder de knie krijgt, zijn je humeur en je gemoedstoestand JOUW KEUZE! Dit is de unieke gave van het menselijk bewustzijn. Dit is de grote schoonheid van de menselijke natuur. Dit is de basis van onze vermogen tot liefde en verbondenheid. . . en dus vrijheid!

Gelukkig zijn is net zo simpel als van gedachten veranderen! Natuurlijk geldt dit voor alle verschillende gemoedstoestanden die we kunnen kiezen. Met ware mentale vrijheid, kunnen we ervoor kiezen om vastberaden, attent, medelevend, geduldig, en liefdevol te zijn – maar onder die omstandigheden, waarom zouden we er ooit voor kiezen om minder dan volmaakt gelukkig te zijn? Hoewel het echt zo eenvoudig is en echt zo makkelijk, is het een vaardigheid die je toe moet passen, de discipline van geluk.

Emoties dienen een essentiële rol om te overleven. Angst en de “vecht- of vlucht-” reactie hebben ontelbare levens gered, maar dergelijke geprogrammeerde reacties nemen vaak onze ontwikkelde hersenen over en weerhouden ons die volledig te gebruiken. Rationele angsten worden onrust en onzekerheid. Teleurstelling wordt depressie. Vijandigheid wordt woede en haat. De discipline van geluk is deze reacties te scheiden van hoe we bewust kiezen om te leven. Het is de praktijk van het goede leven. Deze vaardigheid bevrijdt ons (als individu en als soort) van alle vroegere wandaden van onze primitieve natuur. Het goede leven is niet alleen de beste wraak, het is de enige wraak die de moeite waard is! Geluk is de ultieme maatstaf voor succes. Maar als je ervoor kiest om te verblijven in angst, teleurstelling en vijandigheid, en kiest ongelukkig te zijn. . . dan zul je ongelukkig zijn.

We zijn geprogrammeerd om bang te zijn voor de dood, maar zou je die niet liever onder ogen zien? Rationeel? Rustig? Gelukkig? Angst maakt ons niet alleen kwetsbaar voor manipulatie door degenen die ons willen onderdrukken, maar verleidt ons ook om zelf onderdrukkers te worden. De tirannie van democratie stimuleert de breedste deelname aan op angst gebaseerde onderdrukking. De ondertoon van iedere politicus is een versie van, “Als je me macht geeft over jou, kan ik je gelukkig maken en je angst wegnemen.” Als we stemmen, kiezen we geen leiders voor onszelf, maar proberen we onze keuze van leiders (en angsten) op te leggen aan anderen.

In plaats daarvan moeten we proberen ons eigen leven te leiden. Iemand die echt emotioneel vrij is heeft geen behoefte aan opgelegde externe autoriteit. De mensen die de drijvende kracht zijn achter statisme zijn niet gelukkig, en echt gelukkige mensen zijn niet erg politiek. De vrijheidsbeweging is geen politieke beweging. Het is een antipolitieke beweging! Een echt gelukkig persoon kan de betere aard van de medemensen aanspreken, en kan ze met rust en overtuigingskracht tegemoet treden en het dwingende vervangen door vrijwillige relaties en zelfbeheersing op basis van zelfeigenaarschap.

Iemand die zijn eigen vermogen kent als een vrij, mooi, onafhankelijk persoon zal nooit zeggen: “Maar wat zullen de mensen van mij denken?” Iemand die gelukkig kan zijn in elke situatie zal nooit zeggen: “Maar wat als ik mijn baan verlies?” Iemand die zelfdiscipline kent zal nooit zeggen: “Maar wat als het offer te groot is?” Het medeleven van een echt gelukkig persoon zal zeggen: “Hoe zou ik mijn vreugde niet delen en die arme dader in de ellende laten zitten van het onderdrukken van anderen?” Alleen een mentale slaaf zal zijn onderdrukkers haten. Een vrije geest zal medelijden met hen hebben, en ernaar streven vreugde te delen met hen die een tekort aan liefde hebben. We moeten niet “vechten” tegen onderdrukking, of “strijden” voor bevrijding, maar eerder degenen versterken die zijn gezwicht voor mentale slavernij.

Het grootste wapen tegen tirannie is een geest die weigert zich te onderwerpen aan manipulatie. Als we strijders voor de waarheid, soldaten voor gerechtigheid, en kampioenen in de vrijheid willen zijn, moeten we eerst van de discipline van geluk bereiken en een groot vermogen om te leven in de liefde. Wees meester over je eigen geest. Kies je houding te allen tijde. Ontmoet nooit een medemens met geweld of dwang. Streef ernaar om te leven door de rede. Glimlach omdat je leeft. Vergeet niet, BLIJDSCHAP is de ultieme daad van verzet.

bron: Adam Kokesh, Nederlandse vertaling van Freedom. U kunt dit boek hier downloaden (gratis)

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Nico schreef op : 1

  Als je over geluk wilt praten, dan heb je behalve IQ ook EQ nodig. Laten we dat even nuchter vaststellen.

  Verder heeft geluk per definitie te maken met anderen, want zonder anderen is er hoogstens plezier, zoals het plezier van mental masturbation. Laten we dat even nuchter vaststellen.

  Feit is ook dat wie geluk kent, wat door derden op de korrel genomen wordt, zal doen wat nodig is om geluk te herstellen. Dat leidt tot (hernieuwde en misschien meer) vrijheid. Laten we dat even nuchter vaststellen.

  Feit is ook dat (andersom) wie vrijheid bereikt gelukkiger kan worden dan voordien. Want onvrijheid hindert groei en bloei van levens, waardoor werkelijke bloei (t/m een bruisend, sprankelend bestaan) uitsluitend in vrijheid kan plaatsvinden. Laten we dat even nuchter vaststellen.

 2. jhon schreef op : 2

  Geluk(kig) zijn is relatief, gezondheid is welzijn !
  nl.wikipedia.org

 3. Julotje schreef op : 3

  niets in dit leven is belangrijk,alles is onbelangrijk,behalve jezelf

 4. Julotje schreef op : 4

  je geluk in 70 jaar doelloos binnenhalen is het allerhoogste

 5. Julotje schreef op : 5

  je verwacht alles van een ander maar zet je zelf gevangen

 6. Julotje schreef op : 6

  ga nooit op jacht naar geluk,dat wordt je ongeluk

 7. Julotje schreef op : 7

  ik mag kiezen hoe ik mij mag voelen

 8. Julotje schreef op : 8

  weet je ik doe mijn best om zo weinig mogelijk dingen na te jagen,dan zijn er ook geen verwachtingen,ben ik niet teleurgesteld.
  zijn er geen overbodige prikkels en verleiding,dan kunnen we rustig in balans blijven.

 9. Julotje schreef op : 9

  wij zijn gevangen in een web van onbenullige regels wat nou vrijheid,

 10. Julotje schreef op : 10

  vrijheid voel je als je opgaat in de natuur,zonder mensen.