vrijdag, 16 juni 2017
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Tweedeling

1919_NY_Tribune_Cartoon_(14759129762)_(cropped)Tweedeling, kent u die uitdrukking? Ik moest weer eens aan dominee Gremdaat denken toen ik het nieuws uit de VS hoorde over de aanslag op een Republikeinse politicus.

Sinds de verkiezing van Donald Trump tot president is het niet echt rustig geweest in de VS. Het geweld, dat al plaatsvond tijdens de campagne, gaat maar door. Het land lijkt verdeeld in twee in twee groepen die niet meer met elkaar praten. Enerzijds de ‘progressieven’, die vanuit hun idealisme een absoluut gelijk claimen, anderzijds de realisten, die niet geloven in een perfecte werkelijkheid en daarom met een onvolkomen werkelijkheid kunnen leven.

De ‘progressieven’ zijn fel tegen Donald Trump en zijn aanhang. Vanuit hun idealisme claimen zij een gelijk dat geen compromis kent. Dat verklaart hun intolerantie en het daaruit voortvloeiende geweld. Kathy Griffin poserend met het afgehakte hoofd van Donald Trump is de theorie, De schietpartij in het sportpark in Alexandria de praktijk.

De VS stevent af op een burgeroorlog, of op zijn minst op Noord-Iers aandoende ‘troubles’. Het doet je denken aan de situatie na de Eerste Wereldoorlog, de tijd van de Red Scare, toen de VS een soortgelijke situatie kende. De ‘progressieven’ van nu zijn niet alleen ideologisch maar ook letterlijk de kleinkinderen van de scherpslijpers van toen. Dat maakt de huidige onrust een echo van die tijd.

In New York draait een productie van Shakespeare’s ‘Julius Caesar’ waarin een persoon die lijkt op Donald Trump figureert als Julius Caesar. De regering van Julius Caesar vormde het einde van de Romeinse republiek en het begin van Rome als keizerrijk. Daar ligt de echte historische parallel: gaat de Amerikaanse republiek de huidige strijd overleven?

Paul Verhaegh

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Politiek
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Raymond V. schreef op : 2

  In New York draait een productie van Shakespeare’s ‘Julius Caesar’ waarin een persoon die lijkt op Donald Trump figureert als Julius Caesare.

  Weet iemand zeker dat het niet “Biggus Dickus” was ?

  www.youtube.com

 2. jaas schreef op : 3

  De Trump mensen zijn ‘de realisten’ ?…….

  Alsof Trump niet bol staat van een ideële, hyper patriarchale maatschappij.

  WTF.

  Ik confronteerde amerikaanse ancaps met dit gegeven, dat de Hollandse libertariers pro Trump zijn en zij geloofde mij niet. Nee, dat kan niet, je zaait verdeeldheid, dat is wat ze zeiden…..

 3. Nico schreef op : 4

  @Doc [1]: Ja. De vraag is waar dit begonnen is, wat de oorzaak is van de kettingreactie van allerlei verdeel en heer spelletjes.

  Ons inziens is de ultieme oorzaak van verdeel en heers te vinden in de man/vrouw relatie. Vanaf het moment dat ‘de man’ besloot om ‘de vrouw’ te gaan domineren (iets anders dan mentaal verenigen) ging het fout. Vanaf dat moment was het een kwestie van weer volgende concepten bedenken om te kunnen domineren, op de meest uiteenlopende wijzen.

  Andersom maakt eendracht (tussen man en vrouw) gezonde en gebalanceerde macht, kan dat tot decentralisatie van gecentraliseerde macht leiden, zodat de man en vrouw samen op een gezonde manier kunnen functioneren.