Reacties
 1. Nico schreef op : 1

  Correct. Daarnaast: De keuze lijkt tussen slavernij of slavenhouderij te gaan, tegenwoordig in moderner jasjes zoals werknemer of werkgever. Opmerkelijkerwijs wordt er geen derde optie voorgesteld, zoals ZZP.
  Hetzelfde geldt voor óf denker zijn, óf doener. Dat denken en doen gecombineerd kunnen worden, theorie en praktijk die hand in hand gaan zoals bij kleinambacht, komt kennelijk niet in hoofden op.

  De gulden middenweg wordt actief bestreden, zoals eigenlijk alles wat enigszins resoneert met natuurlijke mechanismen (denk aan gezonde man/vrouw en ouder/kind relaties).

  Overvloed wordt gegenereerd door gebrek te veroorzaken, door mensen iets aan te doen. Al eeuwenlang.

  Maarten [4] reageerde op deze reactie.

 2. jhon schreef op : 2

  Slavernij wordt in stand gehouden door slaven die niet beseffen dat zij slaaf zijn ! “perpetuum mobile”
  nl.wikipedia.org

 3. Maarten schreef op : 4

  @Nico [1]: ook als zzp’er kan je slaaf zijn en uitgebuit worden als je vast klampt aan één klant, of een verzadigde markt. Daarbij hebben de mensen het geduld niet meer het opgebouwde aan arbeid om te zetten in iets wat ze graag willen, zodoende verpanden zij zich zelf aan de bank. Ik geef toe dat dat ik ook niet 15 jaar wil wachten om een huis te kopen. (Go with the flow). Zodra je bij iemand in de min staat ben je eigenlijk al slaaf. Van af wanneer ben je echt slaaf? Als je door je schulden letterlijk van je vrijheid beroofd wordt (bang zijn je huis te verliezen als je een half jaar geen werk hebt) in Nederland zijn veel mensen die te veel het randje op zoeken, en zich te diep in de schulden steken.

  Nico [5] reageerde op deze reactie.
  Bertuz [11] reageerde op deze reactie.

 4. Nico schreef op : 5

  @Rien [3]: Werken is inderdaad niet automatisch hetzelfde als bezigheden.

  Bij ‘werken’ in je moestuin kan het zweet van je voorhoofd druppelen, hoewel die bezigheid misschien vooral een liefhebberij is waar je smakelijk van kunt genieten.
  In taal heeft werken meer de bijsmaak van een verplichting die vervuld moet worden om straf te ontlopen, zoals sociale uitsluiting.

  @Maarten [4]: Ik ken de situatie als ZZP vanuit eigen ervaring. Verenigde krachten (organisaties) zijn geneigd misbruik van hun positie te maken om voorwaarden af te dwingen of afspraken niet na te leven. Wanneer mensen zich verenigen ontstaat gaat de moraal sneller naar de kloten dan wanneer iemand als ZZP functioneert.

  Woningen zijn daarvan een voorbeeld. Een regering (kleine organisatie) maakt gebruik een overheidsmachine (grote organisatie). De woningenmarkt wordt dwingend gereguleerd. Alleen aannemersbedrijven kunnen aan eisen voldoen. Al met al… is eigenhandig een woning bouwen, vroeger volkomen normaal, een huzarenstukje geworden. En betalen mensen liefst hun hele leven voor datgene waar ze vroeger hoogstens een paar jaar voor werkten.
  De een zijn dood is de ander zijn brood. Als voor de een mogelijkheden doodgaan, levert dat voor anderen opbrengsten op. Hoe meer ellende veroorzaakt wordt, hoe meer er geprofiteerd kan worden.

  Mensen dwingend opzadelen met vaste lasten, ze belasten met allerlei verplichtingen, is een vorm van slavernij.

  Maarten [6] reageerde op deze reactie.

 5. Maarten schreef op : 6

  @Nico [5]: op het platteland (dus de buiten gebieden) bouwen mensen met hulp van familie en vrienden (een gemeenschap) vaak nog wel een eigen huis. Met als gevolg dat jij diegene die jou geholpen heeft weer terug helpt. Kort om de rest van je vrije tijd huizen bouwen. Je bent dan wel geen loon slaaf, niet echt slaaf van de bank maar van jou gemeenschap. Indirecte vrijheid. Nu is in Nederland zelf een huis bouwen ook niet leuk meer ivm de prijs van een kaveltje, dan nog niet zo zeer de prijs van de grond maar de woonbestemming er op krijgen kost kapitalen. Geld voor de overheid.

  Nico [7] reageerde op deze reactie.
  jhon [10] reageerde op deze reactie.
  Bertuz [12] reageerde op deze reactie.

 6. Nico schreef op : 7

  @Maarten [6]: Wanneer mensen elkaar helpen om een woning te bouwen, is dat gewoon een community initiatief. Dus geen slavernij. Community initiatieven zijn gezellig en werken op grond van reciprociteit, bij slavernij is er geen overwicht.

  Nederland… is een klein stukje van de aardbol. Niet maatgevend. Gebieden genoeg waar grond niet al te veel kost, voldoende ruimte is, meer ademruimte en bewegingsvrijheid dan in Nederland. Het is wat moeilijk te bevatten waarom in Nederland emigratie niet massaal aangemoedigd wordt. Liefhebbers genoeg die er willen wonen, liefhebbers genoeg die ‘onderhuids’ een andere omgeving wensen.

  Ik meen me te herinneren dat vorsten (Godfathers) graag aan mensenhandel doen. Burgers als stem-, melk- en slachtvee. Homogeniteit is desastreus voor de genenpool; inteelt en zo. Dus… zelfs binnen de context van ‘het systeem’ moeten liefhebbers ‘overplaatsing’ kunnen aanvragen van de ene naar de andere koehandelaar. Alleen… vluchtelingenstromen veroorzaken is zoiets als vee opdrijven. Dat is laag bij de grond. Anderzijds wel een kenmerk van de regeerindustrie. Het gaat natuurlijk om de opbrengsten, net als bij slavernij.

  Nico [8] reageerde op deze reactie.
  Maarten [14] reageerde op deze reactie.

 7. Nico schreef op : 8

  @Nico [7]: pardon, bij slavernij is er geen evenwicht. Maar wel overwicht door machtsmisbruik.

 8. Nico schreef op : 9

  De huidige wereldorde wankelt. En dat is maar goed ook. Na vele eeuwen heeft de mensheid nog steeds niet afgerekend met slavernij, ook al heet het tegenwoordig anders (loonslavernij, belastingslavernij, burgerschap oftewel nationaliteit, etc)

  Een diep beschamende vertoning. Vooral omdat genezing van allerlei geestesziekten niet door heersende klassen op het programma worden gezet; instandhouding van privileges is kennelijk belangrijker.

  Het Romeinse rijk ging ten onder toen de Romeinen door overmatig gebruik van slaven decadent, lui en ongedisciplineerd waren geworden. Ze werden onder de voet gelopen, en dat was maar goed ook. De geschiedenis herhaalt zich.

 9. Bertuz schreef op : 11

  @Maarten [4]: Je bent slaaf van je eigen ongeduld. Van je angst het huis te verliezen. Mens durf te leven.

 10. Nico schreef op : 13

  @jhon [10]: Die voor die €.5000 is een opknapper. Met ca. 20 mille erbij wordt het zo langzamerhand een fatsoenlijk gerenoveerde woning. In dat land.

  Wie plannen heeft… moet in de gaten houden dat in het land der blinden eenoog koning is. Iemand die niet van de markt op de hoogte is betaalt teveel (voor aanschaf en opknappen) en krijgt bij verkoop een aderlating voor de kiezen. Van initiële taalbarrières wordt dankbaar misbruik gemaakt om die aderlating mogelijk te maken 😉

  Nico [17] reageerde op deze reactie.

 11. Maarten schreef op : 14

  @Nico [7]: samen een huis bouwen is inderdaad geen slavernij, er is ook niets op tegen maar je zit wel in een gemeenschap die bepaalde verwachtingen van je heeft.

  Wat nederland en emigreren betreft: dat is een vrije keuze, ik zou er geen problemen mee hebben ergens anders te vestiggen maar moet wel eerst een goede plaats vinden.

  Nico [16] reageerde op deze reactie.

 12. Maarten schreef op : 15

  @Bertuz [12]: dat is niet wat ik bedoel. Wat ik bedoel is; mensen zouden niet een huis moeten kopen wat ze kunnen financieren maar wat ze zich werkelijk kunnen veroorloven. Niet altijd kijken wat een ander heeft en dat ook willen ongeacht wat je er voor moet lenen.
  Nederland is volgens mij een redelijk rijk land, en als je dan niet voor de grote shine gaat kan je volgen mij aardig slaaf vrij leven.

 13. Nico schreef op : 16

  @Maarten [14]: “maar je zit wel in een gemeenschap die bepaalde verwachtingen van je heeft”

  Daar is toch niets op tegen? Sterker, dat is toch juist gezond?

  Een gemeenschap mag van je verwachten dat je niemand lastigvalt, als rapalje. Andersom mag je dat ook van een gemeenschap verwachten.

  Dat kan uitgebreid worden naar:
  Een gemeenschap mag van je verwachten dat je anderen helpt. Andersom mag je dat ook van een gemeenschap dat je geholpen wordt.

  Dit soort verwachtingen kweekt juist sociale cohesie. Door veiligheid en wederzijdse hulp. Dat is iets heel anders dan slavernij.

  Stel je voor dat een gemeenschap je helpt om uit te vliegen en elders wat dingen te leren of doen. Vervolgens is het logisch dat als je weer in je thuisnest van de gemeenschap terugkeert, jij anderen blij maakt met wat je onderweg hebt opgestoken. Kruisbestuiving tussen gemeenschappen.

  Enzovoort.

  Goede plaats vinden: Ja, dat kennen we. Wat is ‘goed’? We zijn ongeveer 12 jaar geleden middels emigratie aliens (Engels voor ‘buitenstaanders’, ‘vreemdelingen’) geworden. Leerzaam. Je krijgt daardoor niet alleen een beter begrip van wat ‘goed’ eigenlijk betekent, maar ook van het tegenovergestelde.
  Als je de ‘baarmoeder’ van ‘moedertje staat’ verlaat, dan blijkt ‘goed’ vertaald te kunnen worden naar ‘gezond’ denken en dito gedrag wat daaruit voortvloeit. Juist t.o.v. aliens demonstreren mensen wat ze daadwerkelijk waard zijn, wat zeer uiteenlopende uitkomsten oplevert.

  Voor de duidelijkheid: Een alien is een buitenstaander, vreemdeling, totdat er kennisgemaakt wordt en er een gezonde sociale verhouding ontstaat. Als gevolg daarvan ontstaat verrijking, kruisbestuiving.

  Maarten [18] reageerde op deze reactie.

 14. Nico schreef op : 17

  @jhon [10]: Wat ik met reactie [13] bedoelde is vooral; pas op met makelaars. Die zijn helemaal geil van provisies. Het interesseert ze geen moer wat daarna komt.

  Wij hebben ooit, na emigratie, een woning gekocht van een particulier (de beste weg). Nadat we eerst een paar jaar in een ‘overbruggingswoning’ hadden gewoond, de taal hadden geleerd en de marktsituatie hadden verkend. De vraagprijs was 3 met wat nullen er achteraan. De koopprijs werd 2.2 met wat nullen er achteraan.
  In Nederland is meestal weinig onderhandelingsruimte.
  In andere landen soms niets, soms veel.
  We ontmoetten iemand die een woning te koop had. Hij bood nul ruimte en vroeg teveel. Toen we niet met hem meegingen, zei hij ons, ik citeer:
  “Er worden iedere dag gekken geboren. Ik wacht gewoon rustig totdat er een voorbij komt”.
  Waarmee duidelijk was dat hij teveel vroeg 😀

  De kunst is om tot een goede balans te komen, op allerlei gebieden.

 15. Maarten schreef op : 18

  @Nico [16]: helemaal mee eens, elkaar helpen is goed. totdat die gemeenschap wil gaan bepalen hoe wij ons leven gaan inrichten, en zich met mijn gezin gaan bemoeien. Dan is het toch tijd elders verder te gaan zoeken.