dinsdag, 31 oktober 2017
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Cultuurrelativisme, les 1

Iedere cultuur is gelijkwaardig behalve de minderwaardige westerse cultuur

vrijspreker.nlLibje
Tips voor Libje? Mail ze naar info@vrijspreker.nl
 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. frits schreef op : 1

  Libje, dit vind ik een minderwaardige opmerking. Schoon je mond.

 2. Scrutinizer schreef op : 2

  Tja, wat is Cultuur eigenlijk?
  Iets waar men met een soort ontzag over praat doch in wezen is het slechts irrationaliteit.
  Immers als men iets doet wat perfect logisch is, dan is het doorgaans vrij universeel en noemt men het niet cultuur.
  Bv. als wij Europeanen honger hebben dan besluiten we te eten. Goh, … blijkt dat ze dat in Azien en Afrika ook doen (althans proberen, de beschikbaarheid van voedsel is een andere vraag, maar het besluit/de gewoonte is dezelfde). Nog eentje: als wij aan het eind van de dag moe zijn, dan besluiten we te slapen (afgezien van verplichtingen i.g.v. bv. nachtarbeid). en wat blijkt: Afrikanen en Aziaten doen dat ook. Logisch want … het is logisch. Kortom dat heeft met cultuur niets te maken.
  Oh, neen, we noemen het pas cultuur als het ons onderscheid van de rest.
  Bv. Aziaten eten massaal rijst i.p.v. aardappels.
  Tja, het is wat er daar groeit.
  Of meer lokaal: huisjes in de Cottswalds zijn allemaal honingkleurig. Goh, ze gebruiken de lokale steensoort om te bouwen. Wie had dat nou gedacht?
  M.a.w. als verschillen perfect logisch zijn, heeft het niets met cultuur te maken maar zouden anderen percies hetzelfde hebben gedaan onder die omstandigheden.
  Wat nog rest zijn verschillen die niet rationeel verklaarbaar zijn. Die restpost, die arbitraire keuze die ooit eens werd gemaakt, DAT noemen we dan cultuur en liefst nog vol ontzag met een grote C. Maar in wezen is het dus net zo goed de Irrationaliteit of de Gril of de Willekeur (maar ondertussen wel herhaald/geinstitutionaliseerd).
  Overigens kan er soms wel een interne consistentie zijn m.a.w. na een initiele willekeurige basiskeuze die een referentiekader schept, kan men vervolgens met dat als uitgangspunt er wel logisch op doorbouwen en kunnen lagere orde gedragingen of gebruiken dus “logisch” zijn BINNEN een zg. cultuur MAAR … het uitgangspunt ervan was wel gewoon een Gril, Irrationaliteit of Willekeur.

  Maar, je moet gewoon in discussies het woord eens vervangen.
  “Oh, dus u vindt hun Irrationaliteit superieur aan de onze?”.
  Levert grote verbazing op: “heh, wat zeg je nou?”
  En dan kan je gaan uitleggen wat Cultuur in wezen eigenlijk maar is: de restpost van gedrag: dat wat niet universeel, noch logisch verklaarbaar is.

 3. Nico schreef op : 3

  Relativeren is gezond. Niet alles is de moeite waard om je druk over te maken, omdat het om optionele verschijnselen gaat. Cultuur? Iedereen kan in eigen huis een eigen cultuur vestigen. Als de omgeving niet lastig is geheel naar eigen inzicht. Wat je dan bij de verhouding tussen de cultuur in eigen huis en het omgevingsklimaat brengt. Is dat omgevingsklimaat gezond? Of zodanig ongezond dat het zelfs het klimaat in eigen huis verziekt?

  Waaruit bestaat cultuur? Wat zijn de elementen die een cultureel (leef)klimaat opleveren?
  – Economisch element; hoe is verdeling van middelen geregeld?
  – Politiek elemenet; hoe zijn de onderlinge verhoudingen geregeld?
  – Levensbeschouwelijk element; wat is de filosofie er achter? (bijv. vrijwillig of dwingend)

  Wanneer is een cultuur waardig, oftewel de moeite waard?

  Als je cultuur neerzet als de vrucht van inspanningen, dan ontstaat een leerzaam beeld.

  Pitten zoals Druivenpitten en appelpitten hebben een medicinale werking. Het vruchtvlees is lekker, de pit garandeert niet alleen het vermogen om de vrucht te vermenigvuldigen maar kan indien noodzakelijk ook voor medicinale doeleinden gebruikt worden.

  Kijk je tegenwoordig in winkels, dan kun je vruchten kopen zonder pitten erin. Bijvoorbeeld druiven zonder pitten. Dat wordt als een verkoopargument gebruikt, maar, die vruchten kunnen zichzelf niet vermenigvuldigen en als je dat voor je gezondheid nodig zou hebben is kauwen op die pit er niet meer bij. Een vrucht zonder pit is de uitkomst van inspanningen; genetische manipulatie. Sommigen noemen dit veredeling. Je hoeft geen pit meer uit te spuwen.

  Je kunt stellen dat een vrucht zonder pit wel lekker is, maar onwaardig. Het ding is niet compleet. Het is een hulpeloos dingetje geworden dat zichzelf nog niet eens meer kan voortplanten. Het is een waardeloos ding geworden, want het is de medicinale potentie onderweg verloren. Zo bezien is ‘veredeling’ in feite verarming.

  Je kunt een mens neerzetten als een vrucht van ‘moedertje natuur’, die zowel fysiek als mentaal kan groeien en bloeien. Mentaal is er van nature sprake van een harde kern, een soort pit. Noem het bestuurlijk kern-DNA. Je kunt allerlei noodzakelijke en optionele karaktereigenschappen kweken, maar als er uit die kern eigenschappen wegvallen dan zou je er een mens gecreëerd worden die als het ware een lege huls is. Het lijkt allemaal mooi, maar in de kern is er weinig of geen substantie en daardoor geen werkelijke waarde. Je kunt smakelijk met zo iemand praten en lachen, maar het heeft weinig tot niets om het lijf.

  Waar bestaat die pit, die kern uit? Een kerngedachte, oeroed zaad van gedachtengoed: ‘Moedertje natuur’ heeft de innerlijke menselijke natuur zodanig geconstrueerd, dat een individuele man en vrouw zonder elkaar te vinden en te ‘fuseren’ (mentale versmelting en vermeninging) nooit het opperste geluk kan bereiken, nooit de hoogste graad van liefde kan bereiken, nooit opperste bevrediging kan vinden.
  Je kunt fysiek gymnastieken (sex) wat je wilt, over pleziertjes en speeltjes beschikken, maar toch zal er een bepaalde onbevredigende leegte blijven bestaan. Filosofie en religie hebben er eeuwenlang op aangestuurd dat juist de optimale situatie zoveel als mogelijk voorkomen wordt. Waardoor ouders hun kinderen niet het optimale voorbeeld kunnen geven; een ‘routekaart naar innerlijke vrede’ met aan het eindpunt een grote schat. Waardoor ook de opvoeding onbevredigend blijft, want ouders willen hun kinderen gezond en gelukkig zien worden.

  Als een cultuur zodanig is geconstrueerd dat het in die kern niet goed kan of mag gaan, dan is het een waardeloze cultuur. Als die harde kern wél aanwezig is, dan maakt het niet meer zo uit welk ‘vruchtvlees’ er omheen gebouwd is. Immers, de pit is vooral medicinaal, het vruchtvlees is vooral lekker en smaken verschillen. De één houdt van zoet, de ander van zuur. De één van groot, de ander van klein. Maakt allemaal niet uit. Zolang de kern maar goed is. De innerlijke natuur van de mens mag niet tijdens basisvorming misvormd raken, zodat een mens levenslang gefrustreerd en ten diepste onbevredigd blijft.

  De westerse cultuur bevat een verziekte kern en is wat ons (man vrouw) om die reden onwaardig. Mannen en vrouwen, ouders en kinderen tegen elkaar proberen uit te spelen is onwaardig. ‘Onder de motorkap’ van de westerse cultuur is een verziekend mechanisme actief. Helaas is de westerse cultuur daar niet uniek in. Andere culturen doen dat op een andere manier. Tijd om voor de verandering eens een cultuur te vestigen met een gezonde kern?

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘59718151 which is not a hashcash value.

 4. Nomen Nescio schreef op : 4

  “Sneeuwvlokjes horen niet op een podium maar in een gesloten inrichting. Allemaal.”

  — Nesje

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘59718151 which is not a hashcash value.
  Nico [13] reageerde op deze reactie.

 5. Nico schreef op : 6

  Ook voor mij een reactie de spamfilter in.

  Kort: Vergelijk een cultuur met een vrucht (van inspanningen), al dan niet met pit.
  Vruchtvlees is lekker, de pit zorgt in noodsituaties voor medicinale hulp.

  Als de kern (pit) van een cultuur gezond is, dan is een cultuur waardig. Ongeacht de constructie en invulling van de rest (vruchtvlees).
  Is de pit afwezig of genetisch zodanig gemanipuleerd dat ‘ie het medicinale vermogen onderweg is kwijtgeraakt, of mensen kunnen die cultuur niet meer zelfstandig vermenigvuldigen naar nieuwe huishoudens, dan is een cultuur onwaardig.

  Overigens kan een cultuur, in tegenstelling tot een vrucht, NA constructie en groei van een gezonde pit annex kern worden voorzien. Dat geeft te denken.

  Het monopolie op ongezondheid en onwaardigheid is hellaas niet in handen van de westerse cultuur. We hebben het over een mondiaal probleem.

 6. Nico schreef op : 7

  Als je bedenkt dat een munt gelijk staat aan een mens… dan is het volgende misschien interessant. Niet alleen voor raszuivere kapitalisten, maar ook voor socialisten 😉

  De Mammon is dood en wij hebben hem vermoord. Een goed artikel over geld en kapitalisme dat verder gaat dan droog rekenwerk. Het gaat ook over filosofie, psychologie en de spirituele dimensie.

  Aan het woord o.a. de Tsjechische econoom Tomáš Sedláček.
  Saillant detail: Sedlák is het Tsjechische woord voor ‘boer’. Sedláček is een vervoeging, een soort koosnaampje zoals ‘boertje’.

  Hoe boeren mensen met hun leven?

  “Economie is meer dan wiskunde, vindt Sedlácek. Economen doen vaak alsof markten rationeel zijn, dat er een of andere intelligentie boven ons hangt die voor rationele uitkomsten zorgt. Maar dat is een mythe. Net als de homo economicus, die continu zijn nut zou willen maximaliseren.”

  De 11e van de 11e maand verzorgt deze man in Nederland een spreekbeurt. Aan te bevelen voor libertariërs.

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘147410834 which is not a hashcash value.

 7. Nico schreef op : 8

  Jammer, een volgende reactie de spambak in.
  De spamfilter volgt een ontmoedigingsbeleid 😀

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘147410834 which is not a hashcash value.
  Ratio [10] reageerde op deze reactie.

 8. Ratio (auteur van dit artikel) schreef op : 9
  Ratio

  @Nomen Nescio [5]: Spamfilter is van slag af, de hashcash functionaliteit, waar we weinig grip op hebben, is van de leg, andere delen van moderatie hebben we meer grip op, maar hashcash is voor ons een black box die we hebben aangezet en meestal redelijk functioneert.

  Nomen Nescio [16] reageerde op deze reactie.

 9. Ratio (auteur van dit artikel) schreef op : 10
  Ratio

  @Nico [8]: Ik kijk dit nog even aan, als het slecht blijft moeten we wellicht een andere anti spam filter installeren, er schijnen er een aantal te zijn voor WP, met wisselende beoordelingen.

  Nico [11] reageerde op deze reactie.

 10. Nico schreef op : 11

  @Ratio [10]: Ik keek net even naar hascash. Daar staat iets over bug reports. Het lijstje met openstaande problemen bevat geen merkwaardige verschijnselen zoals op Vrijspreker.

  Technische indruk:
  Mogelijk is het een kwestie van de plugin grondig verwijderen (inclusief restanten zoals configuratie-instellingen) en vervolgens opnieuw installeren. De plugin zelf lijkt in orde.

 11. Nico schreef op : 12

  Misschien zit het lek in browser compatability. Ik gebruik Pale Moon (een lichtgewicht versie van FireFox). Die staat niet in het lijstje. Ik zal voortaan Chrome gebruiken om te zien of er dan toch iets in het spambakje verdwijnt.

 12. jaas schreef op : 14

  Dit is het baudet gejammer,dat de westerse cultuur gepakt wordt ofzo

  Er is niet eens een westerse cultuur

  Cultuur is sowieso relatief

  Hou je als ‘an’cap liever bezig met bitcoins, dan die sentimentele fvd bagger over te nemen

 13. Nomen Nescio schreef op : 15

  @Nico [13]: Daar lijkt het soms op wanneer ik op Twitter beland ben… LOL!

  Met name het gedram over Trump en ‘racisme’ is gekkenhuis-waardig. Zowel op links als op rechts. Hoe lang gaat dat nog door voordat het een grote vechtpartij wordt?

  Nico [19] reageerde op deze reactie.

 14. Nomen Nescio schreef op : 16

  @Ratio [9]: Dank daarvoor. Van hashcash heb ik geen verstand dus daar kan ik ook niet omheen werken.

 15. Philosoof G&R Eigenwijs schreef op : 17

  Cultuur is de uiting; Door samen smelting van de maatschappij!
  Dus wij allen te saam, zijn de gene, die daar voor staan!

  Zo ook, in anderen culturen!
  Onderling kunnen zij schuren en wrijven, door verdraagzaamheid,
  kan het toch nog plezierig blijven!

 16. jaas schreef op : 18

  Rechts polariseert . Je hebt mij nog nooit over cultuur horen zaniken. Ik geloof alleen in mijn eigen cultuur en dat is niets meer dan mijn persoonlijke leven.

  Hoelang voor de vechtpartijen ? Rechts rijdt in op demonstranten, rechts wilt de EU blank maken, wie is er dus de haat aan het zaaien ?

  De frustraten van rechts en hun penetrante alt right ellende

 17. Nico schreef op : 19

  @Nomen Nescio [15]: Het stookwerk is in volle gang, de stokers maken er een smeerboel van. Even de boel goed opstoken en als het bijna verkeerd gaat… schoonmakers inschakelen om de boel te desinfecteren, waarna het circus weer opnieuw kan beginnen. Dat lijkt althans de cyclus tot nu toe. Zoiets als wisselstroom. Ik zie liever gelijkstroom, dan weet je wat je hebt. Hier gezond, daar ongezond. Helder en duidelijk. Nu worden mensen gek gemaakt, waarna iedereen zich verbaast waar al die ‘gekken’ vandaan komen. Tsja, wat je zaait zul je oogsten.

 18. Nico schreef op : 20

  Als ik aan cultuurrelativisme denk, dan denk ik ‘alles is betrekkelijk’. Te zeer hechten aan een (vervangbare) cultuur riekt naar voorouderverering. Zou het niet beter zijn om te gaan nadenken over hoe een voor iedereen daadwerkelijk gezonde cultuur gevestigd kan worden?
  Het bruikbare uit de erfenis van het verleden kan behouden worden, de rest kan meedogenloos overboord gekieperd worden. Inclusief een afscheidsrede met reden waarom dat precies gebeurt.

  Oudere mensen hebben de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en vertelden ons dat de sfeer nu verdacht veel lijkt op toen. Moeten er nu echt weer miljoenen doden vallen, waarvan een groot deel onschuldigen, voor mensen gaan denken in termen van gezond/ongezond in plaats van allerlei ideologische onzin?

 19. Rien schreef op : 21

  Cultuurrelativisme? en dan krijg je dit…

  www.dailymail.co.uk

  A Norwegian politician has spoken of how how he felt guilty that the Somali asylum seeker who raped him was deported.

  Karsten Nordal Hauken, from Ås, Akershus, was raped in his home and the perpetrator was subsequently caught and jailed for 4.5 years.

  However, when Nordal Hauken found out that the man was to be deported back to Somalia after serving his time, he reveals he felt guilt that the man would possibly face hardship in his old country.

  Veel lager kun je niet zakken met je “cultuur”. Als het dit soort mensen produceert heb je eigenlijk al geen cultuur meer.

  Nico [23] reageerde op deze reactie.

 20. Anthony Katgert schreef op : 22

  Politics follows culture maar dat wil er soms maar niet in bij veel cultuur relativiste in de libertaire gemeenschap.

 21. Nico schreef op : 23

  @Rien [21]: Als je naar de primaire oorzaken gaat, helemaal aan het begin van de oorzaak-gevolg keten(en), dan kun je beter stellen dat iemand niet tot asielzoeker gemaakt wordt. Mensen die qua primaire behoeften niet gefrustreerd raken gaan van nature niet over tot ongezond of schadelijk gedrag.