vrijdag, 13 oktober 2017
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Op zoek naar hogere grond

Jack_in_the_box,_pg_1Jeroen Dijsselbloem stopt ermee, althans met parlementslid zijn in Den Haag. Hij heeft nog een andere baan, namelijk het voorzitterschap van de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep).

Dijsselbloem is niet de eerste en enige PvdA’er die hogere grond zoekt na de desastreuze nederlaag van zijn partij bij de laatste verkiezingen. Martijn van Dam werd bestuurslid bij de NPO, oud-Kamerlid Ahmed Marcouch burgemeester van Arnhem.

Overstappen naar een betere positie na een teleurstelling is een menselijke reactie, natuurlijk, maar uit democratisch oogpunt valt er veel op af te dingen. Waarom hebben we eigenlijk verkiezingen, als de verliezers vervolgens terugkomen op benoemde functies waar ze nog steeds macht uitoefenen en gewoon verder gaan, samen met de andere leden van de club waar ze als gekozen volksvertegenwoordigers al deel van uitmaakten?

Op die manier heeft stemmen geen zin. Sterker nog, het werkt eerder averechts. Middels verkiezingen kun je gekozen politici laten weten dat ze beter kunnen gaan, maar eenmaal benoemd gaan ze door tot hun pensioen en hoeven ze nooit meer op electoraal (her)examen.

Bij Dijsselbloem geldt nog eens dat hij in de top van de lijst stond en ruim 51.000 voorkeursstemmen kreeg. Die kiezers zijn dus bedankt. Dijsselbloem schrijft aan de Kamervoorzitter dat ‘ik in deze fase, de vuurkracht niet heb.’ De PvdA-mentaliteit kennende is dit code language voor het gegeven dat politiek opeens niet meer leuk is als je bij een marginale club hoort die niet langer macht uit kan oefenen, eisen kan stellen en het mes op tafel kan leggen als anderen iets willen (‘Als jullie dit krijgen, wat krijgen wij daar dan voor terug?’)

Nee, leer mij de PvdA kennen. Altijd honger naar macht, altijd alle resources die binnen handbereik zijn meteen claimen. Nu die riante machtspositie weg is, laten de opportunisten zich als eerste kennen.

Van mij mag Jeroen Dijsselbloem een internationale functie krijgen, maar dan wel bij een club waar Nederland niets mee te maken heeft. In dat geval heeft de verkiezingsuitslag toch nog betekenis.

Paul Verhaegh

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Politiek
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Bertuz schreef op : 1

  Warrig stuk. Het is.niet alleen een menselijke reactie. Nieuwe positie past bij zijn kennis en kunde. Verkozen worden of benoemd worden op een nieuwe functie zijn verschillende dingen. Wachtgeld genieten is een betere optie? Bedrijfsleven zoekt per fase waar het bedrijf in verkeert ook naar daarbij passende bemanning. Politici zijn uit op macht.

 2. Nico schreef op : 2

  Tsja… de vlucht naar boven is een bekend verhaal waar vele varianten op bestaan. Het baantjescarroussel ontvluchten, de tredmolen uit.

  Maar… áls iemand dan voor de vlucht naar boven kiest, dan moet ‘ie het wel goed doen natuurlijk. Waarom klein denken? Dat is zo bekrompen! Dan ga je toch voor wereldheerschappij?

  Wordt als mr(s). Universe wereldheerser over je eigen belevingswereld. Gooi de boel op z’n kop, schud de onzin en het verziekte er tussenuit, herschep het (mentale) landschap. Daarna kun je als intergalactische reiziger uitreiken naar de belevingswereld van anderen, maar dan wel op een gezonde manier graag. Dus niet om te koloniseren.

  Voor je uitstapjes gaat maken, eerst over de prime directive nadenken. Dat ding uit Star Trek heeft revisie nodig, want in de huidige vorm kunnen anderen in hun sop gaarkoken. Als ze geplaagd worden door (geestes)ziekte, dan wordt hen het medicijn ijskoud onthouden. Dus dat kan beter.

 3. anp rebel schreef op : 3

  Loopbaan beroepsbestuurder

  Het artikel werpt een blik op een groot probleem in het bestuur van onze samenleving waar nog nauwelijks of niet aandacht aan wordt gegeven. Dat is de verstrengeling van expliciet politiek bestuur en bestuur van grote zogenaamd apolitieke organisaties. Deze apolitieke organisaties, zoals hier het noodfonds ESM, zijn wel degelijk organisaties met politieke macht.

  De redenering dat politici, wiens beleid is weggestemd, vanuit het oogpunt van een gezond bestuur daarom niet gewoon verder zouden moeten kunnen gaan met hun ’politieke inzichten’ in de praktijk te brengen bij deze zogenaamd apolitieke organisaties snijdt hout.

  Overigens is het probleem van de verstrengeling nog niet eens zoveel gelegen in de sfeer van politieke inzichten. Het is genoegzaam bekend dat veel politici bereid zijn hun zogenaamde politieke inzichten, hun politieke ideologie, 180 graden bij te draaien al naar gelang de bestuurlijke positie die zij innemen en de organisatie die hen betaalt.

  Veeleer is het centrale probleem dat juist mensen die in hun politieke functie vatbaar bleken voor de druk van lobbygroepen versus het algemeen belang ook nog eens vervolgens terugkomen in de politieke arena. Nu als vertegenwoordiger van zo’n lobbygroep om hun netwerk onder hen die dan een politieke functie bekleden te gebruiken; hen te bewegen met deze praktijken van het behartigen van schadelijke deelbelangen door te gaan. De samenleving ondervindt zo van een falende beroepsbestuurder zijn hele beroepsleven lang nadeel. De bestuurder die in een expliciet politieke functie zijn rug recht wist te houden zie je uiteraard veel minder vaak terug als vertegenwoordiger van een machtige lobbygroep.

  Aanpak van deze zwakheid in het bestuur van onze samenleving is gelegen in het professionaliseren van de maatschappelijke informatie voorziening (’de massamedia’) en de rechtspraak en vergroting van de invloed op de besluiten van de betalers, belastingplichtige en consument, ten koste van de invloed van de ontvangers.

  Nico [4] reageerde op deze reactie.

 4. Nico schreef op : 4

  Beste anp rebel [3]: Goed gezien. Mede vandaar is het misschien goed om een oud voorstel van mij te herhalen; de traditie van onthoofding in ere te herstellen. Ervoor zorgen dat bestuurlijke kopstukken nooit meer aangesloten worden op een bestuurlijk lichaam om daar de dienst uit te maken.

  In kringen van macht schijnt een verziekte denkwijze rond te zweven, namelijk dat als een mens op de ene plaats onbetrouwbaar is gebleken hij of zij op de andere plaats zonder problemen zal kunnen functioneren. Maar dat werkt niet zo. Onbetrouwbare mensen zijn altijd en overal onbetrouwbaar, dus moeten ze geen volgende kans krijgen om schade aan te richten.

  Dit neemt niet weg dat het probleem met kopstukken ergens door veroorzaakt wordt. Kort uitgedrukt; baasjes en bestuurders willen graag mensen aansturen, leiders zien liever dat mensen zichzelf aansturen.
  De eerste categorie zorgt ervoor een noodzakelijk kwaad te blijven, de laatste categorie maakt zichzelf zo snel als mogelijk overbodig.
  Dat zijn nogal fundamentele verschillen!
  En tegelijk een bron van problemen.

 5. Businessambtenaar schreef op : 5

  Kan me goed voorstellen dat kiezers teleurgesteld zijn in Dijsselbloems vertrek uit de kamer. Laten we intussen ook niet vergeten dat hij al twaalf jaar Kamerlid is geweest. Een kwart van zijn leven in de landelijke volksvertegenwoordiging. Daarvoor drie jaar in de plaatselijke.

  Dijsselbloem heeft zijn visitekaartje aan de internationale financiële gemeenschap afgegeven. Benieuwd wat de toekomst hem brengen zal. Van de tien grootste banken wereldwijd hebben er drie een Nederlandse toezichthouder en nog eentje een Nederlander als adviseur. Wat kunnen zij voor Jeroen betekenen?

  ratio [11] reageerde op deze reactie.

 6. Mrbleusky schreef op : 6

  Ach, wat kan ik hierop nou reageren ik wou dat ik mocht regeren soms. Zelden. Ik zou wel weer jong willen zijn zoal www.youtube.com

 7. Mrbleusky schreef op : 8

  @Doc [7]: Bis, bis, bis, en weer een zooitje aanhangers die staan te aplaudiseren. Toch wel jammer soms dat ik niet in dat kringetje geboren ben..

 8. Nico schreef op : 9

  @Doc [7]: Waar zou het woord ‘baselen’ vandaan komen? 😀

 9. Nico schreef op : 10

  @Doc [7]: Ik kijk zojuist even op de wiki pagina Basel (alles nakijken is een nuttige gewoonte) en zie behalve de BIS dat het logo van die stad verdacht veel op de muts van een heks lijkt. Zou het daar een heksenketel zijn waar van alles en nog wat gebrouwen wordt?

  Voor de goede orde… over het beroep (of misschien; de roeping) van heks bestaan veel misverstanden. Misschien omdat heksen allerlei geheimpjes angstvallig bewaren.

  Puur intuïtief veronderstel ik dat ze dat doen omdat ze niet zuiver op de graat zijn. Want bijvoorbeeld iemand met een rottig huwelijk zal er niet om staan te springen om het geheim van een goed huwelijk bekend te maken, terwijl iemand met een gezond huwelijk losjes zegt “Oh, nou, dat wil ik je best wel uitleggen hoor”

 10. ratio schreef op : 11

  @Businessambtenaar [5]: Politiek en bankwezen zijn innig verstrengeld. En dat is geen goed teken. Want dat betekent dat het bankwezen niet concurreert om de gunst van de consument maar om de gunst van de politici, en omgekeerd. Als zijn publieke dienstbaarheid resulteert in posities bij het bankwezen dan heeft Dijsselbloem zijn werk, bescherming van de burgers tegen het grootkapitaal, niet goed genoeg gedaan, en is hij in wezen de beschermer van het grootkapitaal gebleken. Dat is nogal een cynische carriere keuze die je een socialistische politicus toewenst, dienaar van een van de grootste banken…..