dinsdag, 31 oktober 2017
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Vluchtelingen op Kastellorizo

Gedurende de drie dagen die ik verleden week op mijn favoriete eiland Kastellorizo
doorbracht, landde er één boot met vluchtelingen: 61 passagiers stapten aan wal, van wie het merendeel afkomstig was uit Iraq. Zij vertelden mij voor de oversteek van enkele kilometers uit Turkije $ 500 per person betaald te hebben; kinderen mochten voor de helft mee.

Van op Kastellorizo aankomende vluchtelingen worden vingerafdrukken genomen; na vijf tot vijftien dagen vertrekken zij op de boot naar Rhodos, waar verder over hun lot beslist wordt.

Voor wie geen geld bij zich heeft, beschikt de politie over een voedselbudget van 5,80 euro per persoon per dag. De tijd tot hun vertrek moeten zij in de open lucht doorbrengen.

Het eiland telt ruim 200 inwoners; ook zijn er nog circa 200 soldaten, voor wie er weinig vertier is.

Toiletten of wasgelegenheid zijn er niet voor de vluchtelingen; de meesten van hen spreken alleen Arabisch.

Van Kastellorizo vloog ik naar Chios. Daar was volgens de Roemeense zeepolitieagente die in mijn hotel logeerde die ochtend een boot aangekomen met 17 vluchtelingen.
Bij het aanzien van dit alles valt het moeilijk, een gevoel van hopeloosheid te onderdrukken.

Hugo van Reijen

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Easymoney schreef op : 1

  Hopeloosheid en waanzin van politici.
  Tja, niet stemmen op die gekken. Vluchtelingen zijn het gevolg van oerdom politiek beleid.
  Ik denk dat het echter erger wordt. Straks zit de halve wereld in Europa, allemaal als haringen in een tonnetje. En veel culturen kunnen elkaar niet zien of luchten. Dit gaat nog echt leuk worden, nu de oorlog in de wereld geëxporteerd wordt naar europa.

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘737076458 which is not a hashcash value.

 2. Nico schreef op : 2

  “Kinderen mochten voor de helft mee”
  Doet me denken aan de verguisde dubbele nationaliteit; een spagaat met benen in verschillende gebieden. De spagaat is mij vooral bekend vanuit “martial arts” (krijgskunst), waar ‘ie best handig is.

  Sommigen oorlogen veroorzaken kennelijk graag oorlogen, destabilisatie, maken mensen tot ontheemden. Veel nodeloze ellende. Systeemtechnisch zit daar natuurlijk een gedachte achter, maar mensen behandelen als dingen of vee… getuigt ons inziens van behoorlijk gestoorde denkwijzen. Als ‘we’ een gezonde(re) planeet willen, begint dat met gezonde(re) denkwijzen die logischerwijs niet verziekend uitwerken.

  frits [2] reageerde op deze reactie.

 3. frits schreef op : 3

  @Nico [1]: De mensen komen dus uit Iraq en betalen $ 500 dollart. Kinderen minder. Wat zoeken deze mensen in Rhodos. In Iraq kun je redelijk veilig wonen.

 4. Easymoney schreef op : 4

  Redactie, waar is mijn reactie gebleven?

 5. IIS schreef op : 5

  Als het kan ga ik ook uit pure noodzaak vluchten, uit Nederland, en mag ik daarbij, als het er op aankomt, doodvallen en sterven van de honger en leven op straat van onze bloedeigen politici en overheid. Die geven mij als eigen volk nog een trap na.

  Wat rot mij dan de mohammedanen of ander volk wat op zoek is naar gratis van alles met een hartelijke links welkom in
  ons(?) land….

 6. IIS schreef op : 6

  En wie zoveel medelijden kan opbrengen voor ‘vluchtelingen’ waarom ze dan niet in huis genomen? Pak anders de bron aan van alle kwaad/ellende. Wie heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat er oorlog in het MO is? En middeleeuwse religies in een moderne maatschappij zorgen alleen maar voor aanpassingsproblemen of moord en doodslag of andere ellende.

  hugo [8] reageerde op deze reactie.

 7. IIS schreef op : 7

  ….En mensen zogenaamd helpen ten koste van anderen is al helemaal smerige politiek. Het “helpen” is niet gratis en wordt bijgelegd en onder list en met sluwe dwang afgeperst door onze psychisch gestoorde regeringen en overheid. Niet dat ik medelijden heb met Nederlanders, hoor, want dat simpel en zichzelf domhoudende volk is rijp voor de slachtbank waar ze zich zonder enig verzet naar laat toe leiden.

 8. hugo schreef op : 8
  Hugo J. van Reijen

  @IIS [6]:
  Goed idee; ik heb herhaaldelijk zowel Tibetaanse as Koreaanse
  vluchtelingen uitgenodigd om in mijn huis enige tijd bij te komen van hun ontberingen.
  Vluchtelingenhulp Nederland heb ik een vakantie aangeboden voor twee vluchtelingen (door henzelf aan te wijzen) naar Indonesie,
  maar kan geen contact leggen met de ambtenaar onder wie dit valt.

  IIS [9] reageerde op deze reactie.

 9. IIS schreef op : 9

  @hugo [8]:

  Kom op zeg, het is de staat, dus wij, die ‘vluchtelingen’ uiteindelijk onderhouden ten koste van onszelf. Mocht Nederland zo doorgaan dan zal van dit proletarisch verziekte land niets anders overblijven dan een groot failliet op alle vlakken. Ik zie bijvoorbeeld nog niet in de toekomst de andere culturen dat doen wat Nederlanders ooit deden en zal dit land afglijden in totale sociale en economische wanhoop en chaos. Hoewel het nu even kunstmatig opgeklopt weer vooruit gaat is dat natuurlijk niet het moment om te roepen dat er voor de toekomst geen problemen meer zullen zijn. Als het zover is zal Nederland uiteindelijk in wanhoop moeten constateren dat Nederland kapot en voor altijd weg is. Laat de bullshit maar komen, eerder wil men het toch niet voor waar hebben.

 10. Nico de Geit schreef op : 10

  Je hoort veel over de problemen rond immigratie. Over de 114.000 mensen die afgelopen jaar Nederland verlieten, de emigranten, daarover hoor je nauwelijks iets. Wie zijn het, waar gaan ze heen, hoe gaat het met ze?