maandag, 20 november 2017
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Ik denk dus ik besta?

beter leven rien - CopyArtikel eerder gepubliceerd op overbeterleven.nl. Dit artikel is een beetje ‘meta’. Het heeft eigenlijk geen praktische betekenis. Maar ik vind het soms wel leuk om over dit soort dingen na te denken. Al was het maar ter ontspanning. Waarschuwing: Sommige mensen vinden het niet leuk om over het bestaan na te denken als dit het bestaan zelf in twijfel trekt. Dit artikel zal dat doen.

Decartes ging er van uit dat er ‘iets’ moet zijn dat denkt. En dus moet dit ‘iets’ bestaan. Dat ‘iets’ ben ‘ik’.

Dit lijkt een aannemelijke gedachte.

Maar laten we eens een nieuw begrip introduceren: bewustzijnsmoment.

PS: Ik ben dit begrip voor het eerst tegengekomen in het boek “Our Mathematical Universe” van Max Tegmark. Ik vertaal het begrip “Observer Moment” met “Bewustzijnsmoment”.

Een bewustzijnsmoment is de kleinst mogelijke tijdseenheid waarin het mogelijk is zich bewust te zijn van zichzelf. Ons leven is een aaneenschakeling van bewustzijnsmomenten. Het actuele bewustzijnsmoment is het laatste bewustzijnsmoment. Alle voorafgaande bewustzijnsmomenten zijn enkel als herinnering aanwezig.

(Max heeft het liever over een observatie moment, i.e. een moment waarop we alles observeren: onze omgeving en ons verleden)

Maar omdat alle voorafgaande bewustzijnsmomenten enkel als herinnering aanwezig zijn, hoeven ze niet echt gebeurt te zijn. Enkel de herinnering moet aanwezig zijn. Ofwel, het er is maar 1 bewustzijnsmoment. Het huidige.

“Ik denk dus ik besta” gaat nog steeds wel op, maar de duur van het bestaan is wel enorm ingekort. Ik kan alleen maar zeker zijn dat ik besta voor de duur van een cq het bewustzijnsmoment.

Hoe registreren we een bewustzijnsmoment? Er lijkt maar weinig twijfel aan te zijn dat dit een electro-chemische actie is in de hersenen. Elektronen en geleiders die meer of minder contact met elkaar maken.

Stellen we ons nu voor dat er een “soep” van materiaal aan het borrelen en blubberen is. Alles beweegt door elkaar heen zonder ooit een permanente positie in te nemen.

Theoretisch is het mogelijk dat in deze soep op een gegeven moment, puur toevallig, de borrelende en blubberende massa een toestand aanneemt die exact overeenkomt het de structuur die onze hersenen hebben in een bewustzijnsmoment.

Toegegeven, die kans is ongelofelijk klein. Maar niet nul!

Op dat moment zal dan ook die massa een bewustzijnsmoment moeten ervaren! Kompleet met verleden en actuele omstandigheden. Die massa zal denken dat het leeft in “onze” wereld. Met geschiedenis etc etc. Natuurlijk een moment later is daar helemaal niets meer van over, de massa borrelt immers vrolijk verder… en het bewustzijnsmoment is weg.

Dat is natuurlijk wel heel ver gezocht, dat gaat nooit ge … beu … ren … toch?…

Wel… misschien wil je nu liever niet doorlezen …

OK, de kosmologie verteld ons dat het universum waarschijnlijk zal eindigen in een borrelende en kolkende massa van deeltjes. Maar dan wel borrelen en kolken bij een zeer lage temperatuur. (Niet nul)

Daarbij, die eindsituatie zal oneindig lang duren. En enorm groot zijn. Oneindig lang vermenigvuldigd met zeer groot, vermenigvuldigd met de kans dat zo’n bewustzijnsmoment spontaan optreed geeft als uitkomst… oneindig. Er zullen oneindig veel van dat soort bewustzijnsmomenten zijn.

Zelfs als we aannemen dat een bewustzijnsmoment ooit eens “echt” is opgetreden, dan nog is het aantal identieke bewustzijnsmomenten in de uiteindelijke soep oneindig veel groter.

Met andere woorden de kans dat dit bewustzijnsmoment een toevallig moment in de soep is is veel groter dan de kans dat dit bewustzijnsmoment het “echte” bewustzijnsmoment is!

Oei!… tenzij deze theorie onjuist is natuurlijk…

Maakt het wat uit? heeft het gevolgen?… nee. Voor mij niet. Leuke hersenspinsels, maar verder onbelangrijk. Het maakt alleen wat uit wat ik voel, op dit moment. En dat houdt ook in wat ik wens, wil en ga doen in en voor de toekomst. Daar kan geen bewustzijnsmoment wat aan veranderen.

Met dank aan overbeterleven.nl.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Nico schreef op : 1

  Deze variant op het thema ‘to be or not to be’ heb ik al eens overdacht. De grootste valkuil is dat sommigen veronderstellen dat anderen geen bewustzijn zouden hebben (geen bewustzijnsmomenten zouden hebben), niet denken. Daar krijg je verzinsels zoals filosofische zombies, levende doden, burgers als comapatiënten etc. van.

  Iedereen heeft bewustzijnsmomenten, iedereen denkt. Het is maar net de vraag in welke mate, wat veelal van buitenaf gereguleerd wordt (zoals in ‘denken moet je aan een paard overlaten, doe jij nu maar gewoon wat van je geëist wordt’). Tsja… dan maar weer de tredmolen, over naar de automatische piloot, ondertussen dromend over hoe het zou zijn om te kunnen leven zonder dwingend lastiggevallen te worden.

  Veel problemen waar heersende klassen over klagen zijn door die zelfde klassen veroorzaakt.

  Philosoof G&R Eigenwijs [3] reageerde op deze reactie.

 2. johannes schreef op : 2

  Beste Nico, te zijn of niet te zijn, is iets anders als, ik denk dus ik ben, de eerste is een vraagstuk, de tweede een bevestiging van een feit.
  Het hoofd van René Descartez is nog nooit gevonden, men zegt dat de Jezuiten dit op hun geweten hebben.
  Waar op moet worden gelet dat bij de créatie van Robots er niet machines automaten, worden gecreéerd met een brein, die het menselijke denken overtreffen, de zogenaamde Goddelijke vonk,
  en ook de hersende klasses zijn aan de evolutie onderhevig !

  Philosoof G&R Eigenwijs [3] reageerde op deze reactie.
  Bertuz [15] reageerde op deze reactie.

 3. Philosoof G&R Eigenwijs schreef op : 3

  @Nico [1]: @johannes [2]:

  Het zijn is een aaneen schakeling van oorzaak en gevolg.
  Bewust en onbewust.
  Het geheugen belast de toekomst in het NU.
  Bewustzijn.s MOMENT!
  Er is steeds vervolg geen end.

  Behoudens dan, in wat wij dood noemen.
  Het verloop van dat proces, en daarna is beschreven in:
  Interpretatie van Zienswijzen.

  Wij; De bewuste MENS reageren op zaken die ons raken!
  Het bewustzijn’s moment ook, onbewust aanwezig!
  Uit veiligheid steeds paraat.
  Wij nemen steeds waar,
  Waardoor aan ge stuurt????

  Ik noem het maar de natuur!

  Nico [6] reageerde op deze reactie.

 4. Nico schreef op : 6

  @Philosoof G&R Eigenwijs [3]: Als het goed is gehoorzaamt de mens zijn/haar innerlijke natuur. Dat garandeert mentale en fysieke gezondheid. Maar het is niet goed.
  Wanneer figuren die besmet zijn geraakt met verziekte denkwijzen en geteisterd worden door geestesziekten de dienst menen te mogen uitmaken, verziekt dat mensenlevens. Eén ding is zeker, ik ben legio mensen tegengekomen die in een vergiftigd, verziekt klimaat leven en daar beslist niet gelukkig mee zijn. Mensen met ‘aangeleerde machtigheid’ hebben de boel zo geregeld dat anderen kampen met aangeleerde hulpeloosheid (de twee kanten van de maatschappelijke lachspiegel). Cosmische drama’s en ‘helden’ zijn cosmetische producten die verziekte denkwijzen camoufleren.

  Het breken van mensen annex het verzieken van de levens van medemensen is ‘nodig’ om privileges in stand te houden. Om de een te verhogen, moet de ander verlaagd worden. Meestal wordt dat gedaan door anderen te voeren met misleidende kletsverhalen, mentaal drogeren, als het nodig is middels dwang en geweld. Om die boel recht te trekken is een plan de campagne nodig. Lastig, want de machtigen wensen kennelijk allesbehalve een daadwerkelijk gezonde gang van zaken. Daarvan heb ik althans nog geen enkel signaal ontvangen, wat het faillissement (van het Latijnse fallere; bedrog) van de huidige sociale orde demonstreert.

  Philosoof G&R Eigenwijs [13] reageerde op deze reactie.

 5. Bertuz schreef op : 7

  Juist aan het hebben van herinneringen, weet ik dat ik besta. Die herinneringen hoeven niet per se in overeenstemming te zijn met de feiten. Een herinnering is voldoende. Ook een onjuiste.

  Bertuz [8] reageerde op deze reactie.

 6. Bertuz schreef op : 8

  @Bertuz [7]: Ik denk dus ik besta, is idd een rare constatering. Wat is denken en hoe weet je dat je denkt. Ik neem waar dus ik besta lijkt mij een betere constatering. Maar waarnemen, kan alleen bestaan door iets dat er voorafgaand aan die waarneming al is en ook nog eens in staat is om waar te nemen. En te onthouden. Vergeet mijn eerdere reactie.

 7. Rien schreef op : 9

  Er zat nog een kleine bijbedoeling aan het artikel: Ik weet vrijwel zeker dat voordat men dit artikel las de meeste mensen nog nooit van een “bewustzijnsmoment” gehoord hadden. De introductie van het begrip alleen geeft aanleiding tot geheel nieuwe ideeën over het bestaan.

  Dat vind zijn analoog in wat politici doen: introduceer een nieuw begrip, geeft het een zelfbedachte definitie, en voila – probleem geschapen. Nu is er een politicus nodig om het op te lossen.

  Philosoof G&R Eigenwijs [13] reageerde op deze reactie.

 8. Nico de Geit schreef op : 10

  Het verleden is voor altijd weg, voorbij. De toekomst is er nog niet. Het enige dat we hebben is het hele kleine stukje ‘nu’ waarin alle activiteit plaats heeft.

  Aan het verleden kun je niets veranderen, het verleden is afgesloten. Aan de toekomst kun je ook niets veranderen, want de toekomst is er nog niet.

  Bij nadere beschouwing blijkt het ‘nu’ een oneindig kort moment te zijn, de scheidslijn tussen het verleden en de toekomst. We hechten heel veel waarde aan dat oneindig korte moment, omdat alle activiteit, alles dat we werkelijk zijn erin plaats heeft.

  De ‘werkelijkheid’ moet dus iets zijn dat in je hoofd zit, waarvan je niet eens zeker weet of het wel echt bestaat.

  Zonder vervelende impulsen van buitenaf, dat is wel fijn soms. Zelf die impulsen bepalen is ook erg prettig. En dat wordt dan je realiteit. Maar om een plekje te verwerven waar ze je met rust laten, daar moet stevig voor betaald worden.

  frits [11] reageerde op deze reactie.
  Philosoof G&R Eigenwijs [13] reageerde op deze reactie.

 9. Nico de Geit schreef op : 12

  @frits [11]:

  ‘Het bestaan is tijdelijk’

  Het is waarschijnlijker dat ‘het bestaan’ een illusie is, een soort droom. In nogal wat gevallen een lichte of zelfs zware nachtmerrie. Geen beste plek, de Aarde. Het moet een wrede God zijn die dat heeft gemaakt.

  Ontsnappen aan de ellende is niet eenvoudig. En op wie dat is gelukt loert de verveling. En als je je verveelt is de kans groot dat je domme dingen gaat doen en dan krijgt de ellende toch weer grip op je.

  Voor kinderen is de Aarde een verschrikkelijke plek om geboren te worden. Leerplichtambtenaren staan meteen al klaar om het kind kapot te maken. De Aarde is een duivels oord.

 10. Doc schreef op : 13

  voor de vloed was er vader tijd, die gup met die zandloper, ook wel kronos genoemd.

  Na de vloed kwam de tijd echt(we konden het meten), we gingen allemaal zonnenwendes maken.Het is dan Zeus(jupiter) die de dienst uitmaakte.

  Maw voor de vloed was er GEEN tijd en het bestaan was tijdloos,
  Vader tijd (kronos) saturnus maakte de dienst uit.

  Daarna (de vloed) brak de pleuris uit in ons bewustzijn we werden allemaal verdoofd door de angst van wat er gebeurt was en er kwam dag en nacht,we werden helemaal door elkaar geschud in ons koppie (bewustzijn)….want we kregen te maken met TIJD.

  Het woord (geen acht/no otte) nacht, notte, NOS,night kwam in ons taalbewustzijn want we werden ons bewust dat er GEEN acht meer was.

  Geen acht betekende dat de kronos/saturnus, die acht spaken had, verdween.En dat was me wat want was de heerser van de gouden tijd!

  Zijn plaats werd ingenomen door jupiter met zijn groene kop.Het was de tijd van het sleutelgat aan de hemel.Onze nieuwe oppergod had een groene kop zie Osiris.

  Dat groene had met plasma ontladingen te maken in die periode.Vandaar dat alle belangrijke aziatische goden inclusief die egyptische, een groene kop kregen….oh uwe dacht dat dat allemaal maar verzonnen werd?

  wat verzonnen wordt nu is anechien op verkeerde pumbs,roette, wilders, de engelse queen en natuurlijk het rode schild vooral die…..doe er maar merkel bij poetin en troemp….

  Het leuke van jullie reacties is dat het allemaal van NA de vloed is namelijk het barst er van de tijd en namens mij veel geluk ermee!!!!!!!!!!!!!!

  Philosoof G&R Eigenwijs [13] reageerde op deze reactie.
  Nico [14] reageerde op deze reactie.
  johannes [17] reageerde op deze reactie.
  Raimond Viester [19] reageerde op deze reactie.

 11. Philosoof G&R Eigenwijs schreef op : 14

  @johannes [5]:
  Is ook een onderdeel van de natuur!

  @Nico [6]:
  Ja dat is wat gebeurt.
  Zij: De manipulanten, zijn de meerderheid niet!
  Dus kom ik weer uit, bij mijn democratie;s recht!
  Daar is de foute link, welke ik niet kan plaatsen!
  Binnen een democratie!

  @Rien [9]:
  IK ben geen politicus maar kom wel met voorstellen, om
  tot een verbetering te geraken door middel van overleg!

  @Nico de Geit [10]:
  Jou, realiteid is wat JIJ er van vind!

  @frits [11]:
  Ver klaar eens wat GOD is!

  @Doc [13]:
  Doc, Je mag er niet over oordelen, je bent niet van deze tijd.

 12. Nico schreef op : 15

  @frits [11]: Je haalt Nico’s op deze website door elkaar. Nico de Geit is een andere Nico.

  @Doc [13]: Er zijn maar weinig mensen die de bandjes van mythologieën en religies helemaal naar het begin terug hebben gespoeld. Op zich jammer, want welbeschouwd is dat juist leerzaam.

 13. Bertuz schreef op : 16

  @johannes [2]: Robots overtreffen mensen nu al op vele fronten. Is geen enkel probleem. Dat gedoe over robots is hetzelfde als het gedoe over de eerste stoomtrein. Toen liep er een mannetje voor met een rode vlag. Nu doet men dat met robots.

  johannes [16] reageerde op deze reactie.

 14. johannes schreef op : 17

  @Bertuz [15]: Ja is goed mogelijk, tegenwoordi maakt men van alles een hype, alhoewel op het slagveld is het natuurlijk de manier om mensen zonder gevaar voor eigen leven, te doden, uiteindelijk wordt dit dan een soort spel van de Goden, vroeger heete het stratego zo’n spel !

  Bertuz [18] reageerde op deze reactie.

 15. johannes schreef op : 18

  @Doc [13]: Leuke en ludieke benadering Doc, niet zonder waarheid !

 16. Raimond Viester schreef op : 20

  @Doc [13]:

  Het woord (geen acht/no otte) nacht, notte, NOS,night kwam in ons taalbewustzijn want we werden ons bewust dat er GEEN acht meer was.

  Laat ik nu toch verrast zijn , door de duidelijk Bijbelse verbanden , en dat alle culturen op de aardkloot ( rond of plat ) , een vloed geschiedenis hebben .

  Dat de Hebreeuwse sabbat ( 6 dagen werken , 7 de dag rusten ) beweegt om het getal zeven , schepping = 7 , kain = 7 maal gewroken worden , en wordt terug gezet als “vagebond ” ( Grieks= planetas = zwerver , wandelaar ) .

  Zeus ( jupiter ) = heersend teken Boogschutter , boven de boogschutter een adelaar , Zeus = dondergod ( rechtershamer ) , Zeus is DRAKON ( Grieks voor alziende , piramide+oog (ayin ) =Egypte ( grote fallus ) Rome , Washington , Londen , en Nederland ( waar het ook moge liggen ) is afgeladen met dat spul .

  Oh…ja AND THE EIGHT IS OF THE SEVENTH AND WIL GO INTO PERDITION. ( openbaringen John ).