dinsdag, 12 december 2017
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Boeken

Reeds een aantal jaren bestel ik alle oude boeken bij Kien in Nieuwegein.

Sinds korte tijd bestel ik daar ook nieuw verschenen publicaties, want mijn oude leverancier ging helaas failliet, zoals met velen in de boekenbranche het geval schijnt te zijn.

De antiquaar schijnt over een enorm assortment te beschikken, want heel veel kan hij uit voorraad leveren.

Wat hij niet in voorraad heeft, vindt hij meestal binnen enkele dagen. Zelfs op de meest obscure publicaties weet hij de hand te leggen.

De prijs valt meestal mee; het schijnt, dat er geen of weinig weinig belangstelling bestaat voor oude boeken en dat sommige schrijvers, zoals Bordewijk en Vestdijk, niet veel meer gelezen worden: jammer, maar het is niet anders.

Hugo van Reijen

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. ratio schreef op : 1

  Oude boeken lezen geeft perspectief aan de huidige tijd. Wil je bijvoorbeeld een mening vormen over sociale zekerheid dan is het goed om boeken uit het begin van de twintigste eeuw te lezen toen het fundamentele debat gevoerd werd. Dan zie je dat de systeemfouten niet uit de lucht komen vallen. Zo is het met veel andere thema’s. Je begrijpt vaak veel meer van een thema als je 1 oud boek leest uit de tijd dat de discussie gevoerd werd, of de maatschappelijke omslag plaats vond, dan 10 boeken uit de huidige tijd.

 2. Nomen Nescio schreef op : 2

  Alleen de gespecialiseerde boekhandels lijken het te redden, of degenen met een niche markt. Hier in de buurt gaat er ook een weg die ook oude boeken verkocht al kwam ik er zelden. De boekhandels met een interessante nevenactiviteit worden dan weer tegengewerkt door de gemeente. Want ambtenaren vinden het niet goed dat ze willen overleven en daarom innoveren.

  De meeste boeken die ik zelf lees zijn non-ficitie (werk gerelateerd) en literatuur blijft liggen voor tijdens een vakantie. Kranten idem dito. Wanneer ik er een voor het laatst heb gekocht weet ik niet meer. De dode-boom kranten schrijven steeds vaker over wat iemand op het internet heeft gezegd. Daarvoor heb ik ze niet nodig.

  Ik lach mij rot om Het Parool dat reageren onder hun artikelen heeft afgeschaft (de rest geloof ik ook) en nu “ingezonden brieven” als artikel op hun website zet. Alsof het nog 1980 is maar dan digitaal.

 3. Nico schreef op : 3

  Over boeken heb ik zeer gemengde gevoelen. Het viel me jaaaaaaren geleden op dat boeken van voor ca. 1.800 kwalitatief een stuk interessanter zijn. Toen dachten mensen nog anders. Maar toch bleef het onbevredigend.

  Vanwege innerlijke onvrede ben ik maar verder terug gegaan in de tijd. Als je Chinese filosofie bekijkt, dan is het deel wat voor 1.100 komt een stuk interessanter dan wat er daarna komt. Hou ouder, hoe zuiverder. Da’s een feit.

  Wat verder terug in de tijd merkte ik in India de Indusbeschaving op – 5500 v.Chr. (opkomst), 2600 v.Chr. (bloei), 1800 v.Chr. (ondergang na verval). Ook leerzaam.

  Zelfkennis is een goed ding. Op de één of andere mysterieuze manier zijn wij (man vrouw) antiquair geworden die geen boeken verkoopt maar het leuk vindt om kennis weg te geven, van de soort waar mensen gelukkiger van kunnen worden. Recent merkt iemand onbehoorlijk chagrijnig op dat wij van een ras zijn wat nog onbekend is. En dat zou best weleens waar kunnen zijn, want wij zijn van een soort die uit de tijd voor 5500 v.Chr. stamt. En op de een of andere magische manier nog steeds niet gefossiliseerd. Heb je het ooit zó zout gegeten?

 4. js mill schreef op : 4

  Mensen lezen niets meer, ze appen elkaar hun mening. Boeken zijn dan niet meer nodig.

 5. johannes schreef op : 5

  Kan mij een wereld zonder boeken niet voorstellen, als ik in ons oude huis gezeten, in onze bibliotheek tussen onze vrienden gezeten, lekker zit te lezen, glaasje port, vroeger een sigaretje er bij, beetje doezelig naar bed nog even verder lezen, en dan naar dromenland, heb veel boeken van mijn ouders, in het Duits, Engels en Frans, de boeken in Gothiek Duits gedrukt kan ik moeilijk lezen, heb er al veel aan een Duits instituut gegeven, zal deze boeken verkopers eens benaderen, ze hebben het moeilijk, toen ik in Wales woonde ging ink regelmatig naar Ross on Way, één en al boeken winkels heerlijk alleen die geur al, ja een groot stuk van mijn leven, mijn boeken en hun Schrijvers, ja Vestdijk prachtige schrijver, maar zijn charme en wijze vandenken past niet bij het heden daagsetuig, groet

  js mill [7] reageerde op deze reactie.

 6. johannes schreef op : 6

  Lees altijd boeken in hun oorspronkelijke taal, tenminste de talen die ik beheers, het gaat toch om de finesses niet waar, het gevoel wat de woorden oproepen, mijn moeder taal heeft hier wel onder te lijden, maar goed voor wat hoort wat.
  Wel goed dat dit onderdeel van ons leven even in de schijnwerpers wordt geplaatst, groet

 7. js mill schreef op : 7

  @johannes [5]: Johannes,
  Ik ben jaloers. Wij hadden een oude 2e hands boekenwinkel in de buurt waar ik graag verpoos, en af en toe een boek kocht. Helaas winkel ook gestopt. Nu heb ik geen bibliotheek meer waar ik even van de wereld kan zijn. Zo jammer ondanks dat het maar een winkel was. Groet.

  johannes [9] reageerde op deze reactie.

 8. johannes schreef op : 8

  In mijn jonge jaren, zo’n 50 ig jaar geleden, verdiende ik veel geld, moest er ook hard voor werken, vrijdag avond langs mijn bibliotheek nou ja daar kon je boeken lenen, voor een habbekrats, ik kocht voor mijn kinderen de robbedoes albums, stiekum ook voor mij zelf, de eigenaar een aardige onwereldse figuur, verdiende echt niets, goede opleiding, maar goed hij had geen geld ik heb hem geld geleend, na een paar jaar was hij zo ver, hij zegt Jenne ik ga op vacantie, ik heb het mijn vrouw aardige intelligente dame,
  belooft, hij zegt dit is de eerste vacantie van ons lev, kijk, dat waren andere tijden, hoe het zei hij was wel altijd een vrijman gebleven, zijn zaak hete ?, misschien zijn er mensen die hem herinneren, maar goed, maar ondanks het maar een winkel was, de rijkdom van een stad wordt bepaalt door zijn winkels en de gene die daar achter staan, hier waar ik woon gaat alles dicht grote supermarkten, de dorpjes en stadjes hun hart de middenstand is dood, tja het past in deze lege tijd, Jenne

 9. johannes schreef op : 9

  @js mill [7]: Winkels, in Milaan heb ik ooit een Pharmacie bezocht, kun je niet geloven, een wereld van genezen, planten kruiden oliën noem maar op en ook een hoekje met patent medicijnen, ja interieur alles in hout porcelijn zo mooi een museum voor de geneeskunst.
  Maar ’t is met zoveel onderwerpen, reizen, gereist met een stoomtrein, zo zwarte stomende brut ervoor, daarna is alle reizen surrogaat, niks niet reizen, ik ga met mijn oude auto over B wegen,
  eet in kleine restaus, slaap in Hôtels, ja ik wil wat hebben om over te denken, nou stop maar, groet Jenne

 10. Nico schreef op : 10

  Wat een verhalen… lezen kan best nuttig zijn hoor, maar dan moet het wel feitelijke en nuttige informatie betreffen.

  Een gezonder traditie is story-telling, gewoon lekker bij een knapperend vuurtje. Eerst een goed verhaal, vervolgens de uitleg van de moraal van het verhaal.

  Alweer 7 maanden geleden schreef ik hier iets over hoe je het beste kan leren. En over de effectiviteit van leermethoden. Boekenwurmen komen er het slechts vanaf volgens gedragswetenschappers.

 11. peter donkers schreef op : 11

  wie heeft mijn Dark Yourneye?