maandag, 18 december 2017
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Crypto dynamiek

Vrijspreker: Warren Buffet zei ooit: “What the wise man does in the beginning, the fool does in the end”  Wat bedoelt hij daarmee?

Opperdienaar: Hij zal het over een beleggingstrend gehad hebben en welke belegging dat precies was, maakt eigenlijk niet uit, want het geldt eigenlijk altijd. Momenteel heerst op beurzen bijvoorbeeld een ongekend lage volatiliteit. Dat betekent dat beleggers geen angst hebben dat er iets mis gaat. De centrale banken houden met hun geldpers alle prijzen overeind. Daar kon je de afgelopen jaren een goede weddenschap mee winnen en dat is precies wat de wijze mensen deden. Short volatility heet dat. Maar net nu het wat te laat begint te worden om deze weddenschap af te sluiten omdat de centrale banken hier en daar toch wat op de rem gaan staan, geeft de wijze mens het estafettestokje door aan de dwaas, die het trucje kopieert en het liefst met geleend geld.

De dwaas kopieert het gedurfde gedrag pas als het al heel lang werkt. Hij is bang, voelt nattigheid en wil zeker zijn van zijn zaak. Hij kijkt de kat uit de boom. Pas heel laat wint zijn hebzucht het van zijn angst en doet hij wat de wijze mens al jaren doet. Hij stapt pas op het ijs als de lente aanbreekt. Maar helaas, hij was daarmee de laatste die instapte en na hem kwam niemand meer aan wie hij zijn investering door kon verkopen. Niet alleen is oorlog vrede, vrijheid slavernij en onwetendheid kracht, voorzichtigheid is bloedlink. De onderdaan brandt zijn vingers en leert de wijze les dat investeren allemaal gokken is en je maar beter je geld op een vertrouwde spaarrekening kunt zetten.

 

Daar zal hij dan wel zijn laatste centen verliezen met een bail-in of hyperinflatie. Dan wordt hij boos, omdat hij het gevoel heeft dat al de vruchten van zijn arbeid gestolen zijn en dat hem daarmee ook het stuk van zijn leven ontnomen is, dat hij daarvoor inzette. Hij zal zeker zijn giftige pijlen niet op de machtige daders richten die via propaganda zijn inzichten controleren. Vadertje staat en het moederland gaan altijd vrijuit. De dief van zijn arbeid moet per definitie eenvoudig in elkaar te rammen zijn. Er moet een onschuldig en weerloos lam geofferd worden. Wie de beschuldigende vinger richting machthebbers wijst, raakt eenvoudig de rest van zijn leven ook kwijt.
Het is niet voor niets dat Joe Kennedy in de late jaren twintig zei:”Je weet dat het tijd is om te verkopen als de schoenpoetser je aandelen tips geeft”. Hij verkocht in 1928 zijn aandelen die de hele ‘roaring twenties’ omhoog waren gegaan vanwege de oprichting van de federal reserve in 1913 en de daarop volgende krediet bubbel (In 1925 barstte er al een Florida land speculatie bubble). In 1929 kwam de crash die de grote depressie inluidde.

Vrijspreker: Zijn er parallellen naar vandaag?

Opperdienaar: Hoewel nog niet iedereen in bitcoin zit, begint het er een beetje op te lijken. Het fundament van bitcoin is steeds zwakker en de prijs steeds hoger. Waar vroeger bitcoin een manier was om snel, zonder toestemming over de hele wereld betrouwbaar waarde te versturen tegen lage kosten, is het nu traag, duur en onbetrouwbaar geworden door een groep mensen die perse de blok grootte niet wil verhogen zodat de capaciteit toeneemt. Je ziet tegelijkertijd een bepaalde religieuze houding ontstaan, waar blind geloof, schelden en censuur het winnen van argumenten. De toevloed van mensen die snel rijk willen worden is inmiddels enorm. Ze begrijpen niets van het achterliggende probleem dat crypto currencies proberen op te lossen. De meesten willen ook de achtergronden niet leren. Alleen snel rijk worden. ‘What the wise men does in the beginning, the fool does in the end’.

Vrijspreker: Zal de sabotage van bitcoin, fiat geld uit de centrale banken overeind houden?

Opperdienaar: Dat wordt nog lastig. Het onderuit halen van de evolutie theorie, maakt het scheppingsverhaal er ook niet geloofwaardiger op. De betere alternatieven voor bitcoin zijn er ook al of worden nu al gebouwd. Ze voegen capaciteit toe, snelheid en functionaliteit. De AFM kan onderdanen waarschuwen tot ze een ons wegen, maar veel kunnen ze er niet aan doen. De overheid heeft geloofwaardigheid wat betreft het kiezen van goede investeringen ook een beetje verloren. Ik verwacht dat het nog door stijgt, zolang de main stream media het neersabelt en de autoriteiten het gevaarlijk noemen. Het houdt voorzichtige mensen aan de zijlijn. Als die uiteindelijk toch instappen nadat het opscheppen van die club genoot niet langer te tolereren is, stijgt het, ondanks dat bitcoin in de praktijk al lang niet meer goed werkt. Dus als de AFM zegt “Steek je 13e maand niet in bitcoin“, dan denkt de onderdaan:”Goed idee, dan heb ik over een paar maanden een 14e maand”.

Vrijspreker: Is bitcoin dan een bubble?

Opperdienaar: Ik las laats ergens “Bitcoin is niet de bubbel, maar de pin”. Ik denk dat het zowel een bubbel als een pin is. Elke volgende bubbel trekt het geld weg uit de vorige.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Satoshi Nakamoto schreef op : 1

  Ik las ergens dat Bitcoin (Blockchain) maar 3 transacties per seconde kan verwerken. Dat is niet indrukwekkend voor iets dat als een betaalmiddel wordt gebruikt.

  Dan is de volgende vraag voor de vliegvakantie: wie is de echte dwaas hier? Degene die Bitcoin koopt voor 15.000 euro of degene die hem verkocht heeft?

  Kenners zeggen al langer dat BTC een potentiele waarde heeft van een miljoen – of nul…

  pcrs [2] reageerde op deze reactie.

 2. Bertuz schreef op : 3

  @pcrs [2]: De bitcoin is nog nooit een betaalmiddel geweest. Omdat er mensen zijn die de bitcoin zo noemen, maakt nog niet dat het zo is.

 3. Bertuz schreef op : 4

  @pcrs [2]: En digitaal goud is het al helemaal niet.

 4. Bertuz schreef op : 7

  @Bertuz [6]: Als je al het geld dat je in staatsloten gestop zou hebben, in bitcoins gestopt zou hebben, was je nu miljardair geweest.

 5. Nico de Geit schreef op : 9

  Heel goed stuk, uitstekende onderbouwing.

  Ik zit op een berg euro’s omdat rendement maken met die euro’s niet echt wil lukken. Ik verwacht op enig moment geldschaarste, net als in 2008. Die geldschaarste is nodig om de valuta stabiel te houden – het is een ongedekte valuta, dus vertrouwen in de waarde is essentieel.

  Geldschaarste dwingt zwakke eigenaren hun bezit te verkopen. Anderen kunnen dat dan relatief goedkoop kopen. Het gekke is alleen dat mensen zijn geneigd in goede tijden te kopen, niet in slechte tijden. Logisch: je gaat ook geen strandstoel reserveren als het regent.

  Bitcoin: hier loopt iemand die het mijnen van bitcoins interessant vindt. Ik heb al aangegeven dat ik interesse heb in de factuur van al die investeringen. Want fiscaal aftrekbaar, daar zie ik de grote winst.

  Waar geld te verdienen valt: in de verkoop van apparaten die bitcoins en eventueel andere crypto’s kunnen mijnen. Je moet alleen niet te veel voorraad houden want het kan maar zo over zijn, net als met de tulpenbol.

  We hebben hier besloten dat we iets constructiefs gaan doen en ons niet met tulpenbollen in te laten. Gewoon te weinig stabiliteit. Ga iets nuttigs doen, iets waar je goed in bent, waar schaarste in heerst, en wat blijft.

  Om een flinke klapper te maken met tulpenbollen is de juiste timing noodzakelijk. Ik denk dat het een kwestie is van geluk, toeval, want je weet nooit precies wanneer het omslagmoment komt.

  Inzake de bitcoin denk ik dat de klappers naar boven al gemaakt zijn. Het is nu wachten op het omslagmoment. En als dat dan nog even duurt gaan de gelovigen mij uitschelden dat ik ongelijk heb. Net als met de huizenmarkt.

  Winst is te halen op een moment van geldschaarste. Maar dan moet je wel geld hebben om in te stappen. De massa verwacht geen geldschaarste omdat het er nog niet is. En als die geldschaarste niet komt is het ook niet erg, want rendement op je euro’s is nauwelijks haalbaar. Het risico is natuurlijk deflatie, maar ook dat is al redelijk afgedekt hier.

  Samenvattend: geen botcoin hier. Geen interesse, wegblijven.

  pcrs [23] reageerde op deze reactie.

 6. schreef op : 10

  A bit is not a lot….

 7. Nico de Geit schreef op : 11

  We gaan richting kerst, tijd om de balans op te maken. Het spreiden van je vermogen is erg belangrijk. Het noodlot slaat toe als een dief in de nacht. Dus je moet er ieder moment klaar voor zijn. Dat als het zich voordoet, de schade beperkt blijft.

  Beter is het om het noodlot voor ogen te houden dan kansen op winst. Ik denk dat dat onderhand wel bewezen is. En het allerbelangrijkst: je eigen gezondheid.

  Geld moet zorgen voor een zorgeloos bestaan. Risicovol beleggen zorgt juist voor stress. Dat is niet de bedoeling. Ik denk dat we de komende decennia heel wat financiële tegenslag krijgen. Mogelijk een neergaande economische spiraal.

  Kortom: red jezelf. Als iedereen dat doet komt het helemaal goed.

  pcrs [24] reageerde op deze reactie.

 8. Nico de Geit schreef op : 12

  Bitcoin: goudzoekerskoorts. Mooi. Tulpenbollen van 2017, en misschien 2018. 2019? We gaan het meemaken. De tulpenbollen zijn de nieuwe economie. Natuurlijk. Alles wordt anders, gratis geld.

  Piramidespelen, je moet er op tijd uitstappen. Als je ze goed speelt kun je er rijk mee worden. Maar er zijn ook veel mensen die verliezen, omdat het een gesloten spel is. De winst van de een is het verlies van de ander.

  Ik koop nu jouw zeepbel voor heel veel geld, want die zeepbel wordt nog veel meer waard. Zolang er een koper voor is dan. Als de bigger fools op zijn is het klaar.

  Geldschaarste kan ook zijn werk doen. Veel mensen spelen feitelijk met geleend geld. En als geld duur wordt wordt spelen met geleend geld duurder, waardoor mensen uit gaan stappen, winst willen nemen.

  Ondertussen is Prins Berhard Junior druk met zijn pandjes in Amsterdam. Duur gekocht. Ben benieuwd hoe dat verder gaat. We leven in een economie vol zeepbellen. Gevoed door lage rente.

  johannes [16] reageerde op deze reactie.

 9. schreef op : 13

  Geld geldt niet, bestaat niet.
  De realiteit laat ons dat telkens weer zien.

  Het gaat niet om macht
  het gaat om mensen;

  Het gaat niet om geld,
  het gaat om geven.

  Het gaat niet om lust,
  het gaat om Liefde,om Leven.

  Zé.

 10. johannes schreef op : 14

  Ik geef een voorbeeld lang lang geleden woonde ik buiten Amsterdam, kwam langs Minnikendam, daar werden nieuwe rijtjes huizen gebouwd, kosten 16500 Gulden, kocht er 10 met een aanbetaling van 20%, na +/- 2 jaar werden ze opgeleverd, verkocht ze voor 35000 gulden per huis, en zo ging het maar door, geen, intelligentie voor nodig alleen geld, Caranza en anderen werden zo millionair, bij de verschuiving van France Franc naar de Euro, alles in gouden munten belegt, kopen 360 francs, nu 210 Euro
  per stuk, 210 Euro x 6.55 = 1375.00 France Franc winst 1015 France Franc per muntje, met niet echt veel risico, het wachten nu is op de volgende gekte, ’t is net of je zit te vissen het kan groot of Klein zijn, maar je vangt alijd wat !

 11. johannes schreef op : 15

  Zé je kunt met geld ook heel goed positief leven, ben altijd royaal geweest naar anderen toe, spreading my wealth around, die gierige rotzakken met al hun poen op de kaaiman eilanden, wat een zielepoten, hebben niets begrepen van het leven, heb toch sterk het idee dat wij Nederlanders en wel specifiek oud Amsterdammers anders in elkaar steken, wij weten dat het allemaal maar geleend is !

 12. johannes schreef op : 16

  @Nico de Geit [12]: Het begint en eindicht bij timing, en goodwill van de mensen die je nodig hebt, die goodwill koop je door je royaal op te stellen, de ééne hand wast de andere, denk dat onze prins niet uit het goede hout gesned’en is !

 13. Nico schreef op : 17

  Leuke uitspraak: “What the wise man does in the beginning, the fool does in the end” En inderdaad, wat bedoelt hij daarmee?

  Koning David demonstreerde ooit de strategie van een schijnbare gek die anderen voor de gek hield totdat de tijd rijp was om uit de kast te komen en zijn ware aard te tonen. Geen gek idee.

  David had de mazzel dat hij daardoor niet aangevallen werd door een overmacht. Ze dachten immers dat ‘ie gek was, en da’s niet de moeite waard om daar inspanningen aan te besteden.

  In het hedendaagse maatschappelijke systeem en sociale orde werkt het ook een beetje zo. Zolang je jezelf als een kameleon aan de omgeving aanpast en doet alsof je gek bent, wordt je redelijk met rust gelaten. Totdat men opmerkt dat er iets te halen valt, dan komen de aasgieren van bovenaf op je af. Kennelijk zijn die zo onvolwassen dat ze zich willen afreageren op piranha’s die van onderaf op hen af komen. Mishandelden die mishandelaar worden, onder het motto ‘gedeelde smart is halve smart’. Of zoiets.

  Nico [18] reageerde op deze reactie.
  Zé [22] reageerde op deze reactie.

 14. Nico schreef op : 18

  @Nico [17]: Een goed verstaander heeft een half woord nodig hé? Het woord ‘afreageren’ duidt erop dat dat een frustratie die bij de één is opgedaan op de ander afgereageerd wordt. Het is kennelijk een heilige traditie om dat gedragspatroon in stand te houden.

  Zé [19] reageerde op deze reactie.

 15. schreef op : 19

  @Nico [18]: Tenzij men bereid is naar zichzelf te kijken, te zien waarom de uitspraak van de ander irriteert, wat er van binnen werkelijk daardoor getriggerd wordt.
  Want dan kan men zich bewust worden van zijn eigen schaduwkanten, dit transformeren en uiteindelijk de ander dankbaar zijn voor de spiegel…
  En dan kan er een betere wereld ontstaan, simpel door het nemen van de eigen verantwoordelijkheid.
  Elke ander is je andere IK.

  Nico [56] reageerde op deze reactie.

 16. pcrs schreef op : 20

  @Bertuz [8]: Je geeft in al je reakties aan, dat je niets van bitcoin begrijpt en niets van geld. Ik waardeer het dat je dat even aangeeft voordat je het een slecht stuk noemt.
  Geld kan vele vormen aannemen, in gevangenissen worden sigaretten bijvoorbeeld als geld gebruikt. Ik heb zelf bitcoin als betaalmiddel gebruikt. Daarmee is het geld.
  Je kunt het een loterij noemen, maar een loterij werkt zo dat iedereen een lot koopt en het geld naar een paar winnaars toegaat op een bepaalde datum. Zo staat het in de regels omschreven. Zo werkt bitcoin natuurlijk niet. Er liggen nergens euros opgeslagen die uitgekeerd worden, ook niet op een zelfgekozen datum. Wie verkoopt, verkoopt weer aan een niwue koper. Er is geen schuld in die zin dus meer een commodity.
  Maar goed, waar verspil ik mijn tijd aan?

  Pijnvogel [26] reageerde op deze reactie.

 17. pcrs schreef op : 21

  @Bertuz [5]: De waarde van bitcoin wordt ook niet bepaald door de miners, maar door vraag en aanbodt. Elke 10 minuten gemiddeld wordt er een blok gemined, daarmee ligt de inflatie vast.

 18. schreef op : 22

  @Nico [17]: ” “What the wise man does in the beginning, the fool does in the end” ”

  Dat mensen net als schapen zijn.
  En dat als iemand met een wijs voorstel komt hij eerst wordt uitgelachen, dan bestreden en uiteindelijk toch wint.
  Mensen hebben tijd nodig nieuwe ideëen te integreren.
  Echter, wijze mensen spreken maar al te vaak de waarheid.
  Domme mensen liegen, doch de waarheid achterhaalt alle leugens.
  Vandaar dat we niet met angst hoeven te leven, als men klaar is met liegen, komt de waarheid vanzelf naar boven.
  Dus laat ze maar brallen, de Ruttes, Trumps etc.
  Wie een kuilt graaft voor een ander, valt er zelf in.
  Natuurwetten zijn nu eenmaal absoluut, het is altijd zo geweest.

  Bien à vous,

  johannes [29] reageerde op deze reactie.
  Nico [56] reageerde op deze reactie.

 19. pcrs schreef op : 23

  @Nico de Geit [9]: Tja, geldschaarste onder Mario Draghi, sommige mensen wachter er al heel lang op. In Venezuela en Zimbabwe is die geldschaarste nooit gekomen. Fiat geld blijft een tulpenbollenspel. Helpen die lage rentes de zuidelijke landen door een tijdelijk dipje heen, of gaan ze alleen nog maar meer ondragelijke schulden aan?
  Ik geloof zelf niet zo in komende geldschaarste bij Euro/Yen of Dollar. Ik zou er iig niet te veel op inzetten.

  Nico de Geit [50] reageerde op deze reactie.

 20. schreef op : 25

  Alle verwachtingen voor de toekomst creëren steevast teleurstelling.
  Alles gebeurt in het NU, en het is in het NU waar dingen veranderen.
  Vandaar het begrip ‘speculeren’.
  Sometimes you win, sometimes you loose.
  That’s life.
  Ik heb geen bal verstand van bitcoins enzo, maar vermoed dat het een kattenvanger is voor eenieder die het huidige systeem de rug wilt toekeren.

 21. Pijnvogel schreef op : 26

  @pcrs [20]:

  Dat jij bitcoin als ruilmiddel gebruikt, maakt het nog geen geld. Het is pas geld als het een algemeen geaccepteerd ruilmiddel is. Acceptatie door algemeen gebruik.
  Doordat ik bijv. een goudmunt als ruilmiddel gebruik, wordt goud geen geld. Daarvoor moet het eerst algemeen als ruilmiddel gebruikt worden..
  De EUR is geld in 0031. De USD niet. XAU ook niet. BTC ook niet.

  pcrs [35] reageerde op deze reactie.

 22. johannes schreef op : 27

  Wat we hier even over het hoofd zien, en daar hoor je al die fijne wijze jongens ook niet over is, NEPOTISME, elkaar het balletje toespelen, buiten de handels beursen heb je ook nog de Synagoge’s cq shools, daar wordt ook verbeten gehandeld en contacten gelegt, en dat je van de domme houden, is meestal snel doorzien.

 23. Raimond V. schreef op : 28

  www.youtube.com

  Vooral dat NEDERLANDSE koortje op het einde steekt…..stichters van de bank van Enge(l)land.

 24. schreef op : 30

  @johannes [29]: Ieder zijn ding Jenne, walk in balance, bon courage.