maandag, 25 december 2017
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

kerstfeest

Kerstfeest_vrolijkDe redactie en schrijvers van de Vrijspreker wensen u allen een heel gelukkig Kerstfeest.

Feest van het “Licht”, of de “geboorte van Jezus” of gewoon de “geboorte van een Kind” wordt op velerlei manieren gevierd. Zelfs door mensen die niet eens weten om welke reden ze feest vieren.

Het in oorsprong heidens feest voor het vieren van het begin van weer langere dagen werd door de katholieke kerk omgezet in de viering van de geboorte van Jezus, die het licht onder de mensen kwam brengen.
Je zou het ook kunnen beschouwen als de geboorte van een “kind”, een nieuwe mens met een heel onbekend leven voor zich. Een mens die zich kan ontwikkelen en gelukkig zijn. Die ook een kleinere of grotere inbreng gaat krijgen op het leven van al die mensen die er al zijn.
Bij de geboorte kunnen we slechts hopen dat het een productieve, positieve inbreng gaat worden, en dat dan ook vieren.

Wij wensen u en de uwen gelukkige en prettige Kerstdagen.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Mrbleusky schreef op : 1

  Jezus, zou nu geboren worden met een fictieve opgelegde staatsschuld, gekruisigd bij geboorte, en gewoon doorgaan hé!

  Nico [2] reageerde op deze reactie.

 2. Nico schreef op : 2

  @Mrbleusky [1]: Het lijkt me dat een hedendaagse Jezus als één van de eerste acties tegen banksters zou roepen: Odious debt! Fiduciair geld is bankroof, niet roof van banken maar roof door banken.

  Misschien weet je dat Jezus bij de tempelreiniging geldwisselaars de tempel uit joeg van de woorden “het huis van mijn vader is geen handelshuis”. Zo werkt dat ook met ouders in gezinnen. Dat zijn beslist geen handelshuizen waar hedendaagse geldwisselaars en tollenaars van mee mogen profiteren.

  Volgens de Bijbel namen de joden dat Jezus niet in dank af. De wens naar een gezonde(re) gang van zaken raakte onlosmakelijk verbonden met kruisiging, op dringende eis van joden. Een vorst en het Romeinse overheidsapparaat waren in die context instrumenten om een handeltje in stand te houden.

  Is er een paar duizend jaar later iets veranderd? Zo niet, waarom hallucineren mensen dan over vrede op aarde? Ik bedoel… als je vrede op aarde wilt, dan zul je toch echt van banksters af moeten. Onder andere.

  Mrbleusky [7] reageerde op deze reactie.
  Raimond V. [14] reageerde op deze reactie.
  Peter de Jong [23] reageerde op deze reactie.
  Peter de Jong [23] reageerde op deze reactie.

 3. Scrutinizer schreef op : 3

  Als (non-religieus) kind vierde ik met kerstmis dat ik 2 weken vrij had van school en dat ik pakjes kreeg van familieleden.
  Vandaag de dag valt er niks te vieren maar zitten we gewoon bij vrienden rond een (fake) boom en geven we pakjes aan mekaars kinderen en eten we lekker (alsof we dat niet op een andere dag hadden gekund), aan een mooi gedekte tafel (alsof die datum en boom een voorwaarde waren om de tafel zo op te smukken). Zelf wilde ik helemaal geen boom zetten teneinde mijn kind niet te verwarren met irrationele onzin, maar mijn vrouw (nochtans afkomstig uit een ver land waar geen kerstmis gevierd wordt) stond erop, dus heb ik dat 1m hoge minimodel maar weer even uit het berghok gehaald.
  Hopelijk valt het hersenletsel aan onze peuter mee en heelt het vanzelf als ik haar over enkele jaren Johnathan Gullible laat lezen.

  Mrbleusky [6] reageerde op deze reactie.
  Nico de Geit [11] reageerde op deze reactie.

 4. Mrbleusky schreef op : 6

  @Scrutinizer [3]: Als ze dan nog niet aan leukemie is overleden of zo. Ik wens dat echt niet hé, denk niet dat de woede me wreed maakt, liefde spoelt goed, geld, of het nou verdiend of gemaakt is, het koopt wat het wil, en ik ben niet blij met nog vijf jaar vergiftiging.

 5. Mrbleusky schreef op : 7

  @Nico [2]: Ja, en jij mag blijven. As je dan maar ophoudt met sjagrijnschrijven, maar dat zal dan wel over zijn, kunnen we lekker grappen en grollen. Schermen, het gaat niet om de win, t’is maar een spelletje.

  Nico [8] reageerde op deze reactie.

 6. Nico schreef op : 8

  @Mrbleusky [7]: Ik beschouw het niet als een spelletje wanneer banksters dankzij fiduciair geld en renteheffing (een variant op het thema belastingheffing) gezinnen van hun thuis beroven wanneer hen dat zo uitkomt. Vrede op aarde ziet er in ons universum anders uit.

  Mrbleusky [12] reageerde op deze reactie.

 7. Nomen Nescio schreef op : 10

  @Aariksu [9]: Dank je en jij ook! En de anderen!

  Op 2 januari lezen wij wel een artikel, geschreven door Sun & Syl, dat deze feestweek helemaal vies, voos, vunzig en rrrassiessss!!!1! is.

 8. Mrbleusky schreef op : 12

  @Nico [8]: Das geen leuk spelletje, daar heb ik het niet over. Spelen met jou is leuk, inspirerend. Non violence, mekaar vooruit schoppen, t’is net vliegen soms.

 9. Nico de Geit schreef op : 13

  @Mrbleusky [5]:

  Je haalt dingen door elkaar, hij wordt verbrandt. Maar volgend jaar zal hij opnieuw verrijzen en door al zijn vrienden begroet worden.

  www.visitgavle.se/sv/gavlebocken

  Hij staat nog, de vraag is hoelang nog. Meestal gaat hij in de fik, er is ook al een paar keer een auto op in gereden, meerdere aanslagen. Maar de Geit komt iedere jaar terug. Erg belangrijk: want de kerstgeit verspreidt vanuit het hoge noorden de kerstsfeer over de gehele aarde.

  De inauguratie op 1e advent wordt door duizenden vrienden bijgewoond:

  www.youtube.com

  Mrbleusky [20] reageerde op deze reactie.

 10. Raimond V. schreef op : 14

  @Nico [2]:

  Een vorst en het Romeinse overheidsapparaat waren in die context instrumenten om een handeltje in stand te houden.

  Treatyof 1213 Documentary You Decide

  Helaas vrinden is deze spreker niet erg begaafd , en moeilijk te volgen , maar het is zeker waard om eens naar te luisteren .

  www.youtube.com

  Invisible Empire: British Crown Corporation Families

  www.youtube.com

  Raimond V. [15] reageerde op deze reactie.

 11. Raimond V. schreef op : 15

  @Raimond V. [14]:

  Betere geluidskwaliteit.

  Britains Invisible Empire: The Empire Today – Jeff Steinberg

  www.youtube.com

 12. Scrutinizer schreef op : 16

  @Nico de Geit [11]: Neen, gewoon -in deze context- onnadenkende seculieren die domweg met de voor hen inhoudsloze traditie meededen.

  Ik zie overigens niet in waarom u een verband met communisme meent te zien.
  Als bedrijfsleider/directeur (in loondienst) was mijn vader bepaald geen links type en hij had een bloedhekel aan vakbonden. Daarom had ie onze 3 chauffeurs ook van verschillende kleuren/affiliaties omdat de kans dat zowel de socialisten de katholieken als de “liberalen” tegelijkertijd zouden staken wel erg laag was 😉

  Nico de Geit [17] reageerde op deze reactie.

 13. Scrutinizer schreef op : 18

  @Nico de Geit [17]: Als libertarier/objectivist geloof ik in het NAP. Ofschoon ik 99% der mensen als irrationeel beschouw, zou ik nooit geweld tegen hen initieren, noch het bejubelen cq aanmoedigen dat anderen dit zouden doen.
  Uit het loutere feit dat ik een bepaald feest als irrationele traditie bestempel, concluderen dat ik massamoord zou voorstaan, vind ik nogal een rare gedachtensprong.
  Verder associeer ik dat heidense feest geenszins met Christendom, ook al hebben zij het gekaapt. Die erkenning zou teveel eer voor hen zijn. Zoiets als oranje beschouwen als kleur van een of andere familie erfelijke dictators. Het is ook de kleur van appelsienen, van de vuilophaaldienst in Vlaanderen, van een verkeerslicht dat mij vertelt om snel nog wat extra gas te geven, van een Engelse telecom operator, etc.
  Overigens denk ik dat Jezus wel degelijk op deze aardkloot rondgelopen heeft een een leer verkondigde (een zeer nobele zelfs), maar dat staat los van de katholieke kerk en protestantse afscheuringen ervan met al hun parabels, ceremonies etc.
  Maar goed, we dwalen te ver af.
  Punt is dat het nog merkwaardiger is dat mijn ouders wel een feestje hielden terwijl ze zelf niet religieus waren, want ofschoon de kerk het wel gekaapt had, waren zij evenmin heidenen die er een soort lichtfeest van maakten. Kortom ze gingen nogal onnadenkend mee in een soort traditie alleen omdat “men dat nu eenmaal zo doet”. Tja …
  Goed, ik probeerde het dus af te schaffen maar mijn niet-Europese en niet-Christelijke vrouw wilde er toch mee doorgaan. (En neen: dat is geen reden om haar dan maar af te maken. Alleen om me zorgen te maken en e.e.a. dus te willen kaderen voor mijn kind opdat ze toch niet te irrationeel zou opgroeien).

  Nico de Geit [19] reageerde op deze reactie.
  Mrbleusky [21] reageerde op deze reactie.

 14. Mrbleusky schreef op : 20

  @Nico de Geit [13]: Heb je mis, hij, of het schijnt, lekker warm in de zomer.. Er zijn wetenschappers die zeggen te weten hoeveel miljoenen jaren hij/het nog zal branden, en dan boem!

 15. Mrbleusky schreef op : 21

  @Scrutinizer [18]: Dat lijkt me het lastige, ik snap niet alles, irrationeel plakt niet in m’n hoofd, een kind kent nog maar weinig woorden. Gelooft graag in sprookjes, zoals utopia. Meedoen is kudde-gedrag, en daar is niets mis mee als de weiden grazig zijn. Maatschappij is een trein of een schip, steeds op ramkoers, aan dek worden de schokken gevoeld, die voelt je kind ook. En wat dan, een gelogen geruststelling of de harde waarheid. Of is die voor boven de 18?

 16. Scrutinizer schreef op : 22

  @Nico de Geit [19]: Inderdaad. Ik wil dus niet aan pure homeschooling doen want dan zou ze zich niet bewust zijn van hoe raar de mensen om haar zijn en vervolgens in de problemen komen wanneer anderen niet blijken te reageren zoals het logischerwijze behoorde.
  Daarom wil ik dat ze gewoon naar school gaat, maar … geef ik thuis bijkomende duiding EN wil ik het goede voorbeeld geven door bv. niet mee te doen aan zaken als een paasfeest etc. Ik geef dus gewoon zelf chocolade eieren en leg uit dat andere ouders dat in wezen ook doen maar dat ze hun kinderen voorliegen door te doen alsof de klokken van Rome die ’s nacht boven de tuin hebben uitgestrooid.
  Kortom: het kind krijgt wel dezelfde cadeautjes als de rest maar niet de onzin, doch een les over waar anderen wel in geloven, opdat ze het weet en er rekening mee kan houden.

  Nico de Geit [23] reageerde op deze reactie.

 17. Nico de Geit schreef op : 23

  @Scrutinizer [22]:

  Ik vind dat toch gebrekkig, armoedig.

 18. Philosoof G&R Eigenwijs schreef op : 24

  We zijn blij voorzien van optimisme en goede vooruitzichten voor deze dag.
  En hopen op, nog zo een en dan, nogzoeen ennogzooeen.
  Maakt U geen zorgen voor de dag van morgen!
  Misschien komt die wel of niet?

  U heeft de toekomst in het verschiet, op naar het volgende jaar!
  Met minder ontevreden mopppppperen dan maar?????????

  Met de beste wensen:
  Voor dit jaar ben ik er mee klaar!