vrijdag, 29 december 2017
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Mediamomentje

De Koning heeft met de kerst weer zijn traditionele kersttoespraak gehouden. Hij zei daarin onder meer: “Het valt niet altijd mee om te blijven geloven in de gemeenschap die we samen vormen. Helemaal niet in een land met zoveel verscheidenheid als het onze. Een land van vrije mensen waarin het antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’ nooit volledig samenvalt met het antwoord op de vraag ‘wie zijn wij?’.”

Mij viel op dat er in het tv-beeld geen kerstboom te zien was. Vreemd, vond ik, zeker in relatie tot het refereren aan gemeenschapszin. Impliceert ‘gemeenschap’ ook niet gemeenschappelijke symbolen? Symbolen zoals de kerstboom?

Waarom staat er geen kerstboom? Is Willem-Alexander op de post-moderne toer? Aan de kunstwerken aan de muur van Huize De Eikenhorst te zien zou je dat wel denken. Of is een echte boom met kerstversiering wellicht aanstootgevend voor inwoners en/of onderdanen die niet in het christendom zijn opgevoed? Stel dat het laatste het geval is – stel – waarom moet die boom dan meteen weg? Doen al die mensen die er wel waarde aan hechten er niet (meer) toe? Nog los van het feit dat de kerstboom niet eens een zo ontzettend christelijk symbool is. De boom symboliseert al sinds mensenheugenis saamhorigheid en gemeenschappelijkheid in de maand met de kortste dag van het jaar.

Een echte, traditionele boom had zijn jaarlijkse eindejaarspreek net iets meer gewicht gegeven. Gewicht dat hij wel kan gebruiken, want het imago van ‘Slimme Willy’ is hij nog steeds niets helemaal kwijt.

Kortom, een gemiste kans. Volgend jaar beter, Majesteit.

Ik wens alle lezers, collega-auteurs en beheerders van De Vrijspreker een voorspoedig en een vrij 2018 toe.

Paul Verhaegh

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Politiek
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Nico de Geit schreef op : 1

  Gemeenschappelijke normen en waarden vormen de gemeenschap. Maar de gemeenschappelijke normen en waarden zijn overboord gekieperd omdat alles moest kunnen. Beatrix heeft met het multiculturalisme mensen binnen gehaald met normen en waarden die haaks staan op de onze.

 2. Pcrs schreef op : 2

  De kerstboom symboliseert leven in het donkerste deel van het jaar. De boom die groen blijft.

 3. Nico de Geit schreef op : 3

  Dat de multicul is mislukt weten we nu wel. De koning komt ook niet met een oplossing voor het probleem dat door zijn moeder werd gepropageerd.

  Ondertussen dreigt een groot deel van de Nederlanders op hun oude dag in financiële problemen te komen. De AOW-leeftijd is al verschoven naar 67 jaar. Het ziet er naar uit dat er straks alleen nog AOW is ‘voor hen die het echt nodig hebben’ – AOW wordt bijstand. Pensioenfondsen gaan vrijwel zeker niet uitkeren wat min of meer is beloofd.

  Dat gaat de koning ook niet oplossen. Hij moet gewoon met zijn kop op tv en zwamt wat, dat is het.

  De echte problemen, jouw problemen, moet je zelf oplossen. Het lijkt erop dat de koning hooguit wat troostende en zalvende woorden kan spreken, dat is het.

  Zé [4] reageerde op deze reactie.
  johannes [6] reageerde op deze reactie.

 4. johannes schreef op : 5

  @Zé [4]: Leve de republiek, dit koningshuis is niet het onze, we hebben ook geen koningshuis van node, nutteloos goed voor de bladen als de Margriet, plus volkomen Duitsbloed, in tijden van nood koos men een leider een Buwalda zo als dat hete, onze laatste koning was Redbaard, die door Karel de Grote verslagen, toch met zijn volk werd geroemd, door Karel de Grote, en door deze tot in eeuwigheid tot een vrijvolk werden verklaard, benoemd, zo lang de vogels Vliegen, en de wolken langs de hemel gaan, en om dat dit nog steeds het geval is, zijn alle Friesen en hun verwanten nog steeds vrije mensen ! groet !

 5. johannes schreef op : 6

  @Nico de Geit [3]: Dus jij aanvaart deze Mijnheer als jouw Koning, je verklaart je hiermee tot onderdaan, aan iets wat jij als zodanig niet kunt overzien, ik vind dit volkemen uit de tijd, heeft absoluut geen bestaans recht meer !

  Nico de Geit [7] reageerde op deze reactie.

 6. Nico de Geit schreef op : 7

  @johannes [6]:

  Ik woon in het Koninkrijk der Nederlanden, en heb ook een paspoort van dat land, en een sofi-nummer, enz. Dat zou je inderdaad kunnen kwalificeren als ‘onderdaan’.

  De koning is onze enige hoop. Die hoop heeft bij mij niet zo veel inhoud. Liever een koning dan democratie.

 7. Nico de Geit schreef op : 8

  Nu we het er toch over hebben: ik denk dat het leven in een koninkrijk gemiddeld beter is dan in een republiek. Daar is vast al wel onderzoek naar gedaan. Misschien zijn de mensen die leven in een koninkrijk niet zo revolutionair gezind, meer behoudend.

  Zelf ben ik de mening toegedaan dat het democratische systeem niet deugt. Gewoon teveel domme mensen, sterke invloed van de media op de stembusuitslag, enz. Laat Amalia het maar doen, of de inktvis.

 8. schreef op : 9

  “of de inktvis”, de octopus, de georganiseerde misdaad, met die criminelen van Oranje, die jij accepteert als zijnde jouw koning, jouw onderdrukker, zit al in alle lagen van de ‘samen’leving verweven, Nico.
  Daarom is het bergafwaarts gegaan met Nederland.

  Een werkelijke koning/koningin zorgt voor zijn volk, maar buit ze niet uit, besteelt ze niet, verraad ze niet, laat ze niet in de steek als de Oosterburen even de dienst uit komen maken etc.

  Perspectief [38] reageerde op deze reactie.

 9. schreef op : 12

  @Mrbleusky [11]: Da, als het vanuit zijn bewust zijn was dat het infantiel is samen rond een stervende boom de pens vol te stouwen, kan ik meegaan in jouw idee, doch vrees dat dat niet het geval is.
  Lijkt me meer te maken te hebben met de introductie van de Chrislam, ik stel graag aan U voor:
  De Positivo’s, www.youtube.com

  Mrbleusky [21] reageerde op deze reactie.

 10. Nomen Nescio schreef op : 13

  Die koning is natuurlijk een flapdrol die er alleen maar zit om de centen van zijn familie te beheren. Wie iets anders van hem verwacht leeft in een droomwereld.

  Sowieso zou ik niets goeds verwachten van adel, kerk en hun moderne varianten socialisme/communisme/fascisme in al hun gedaanten. Zover ik het kan beoordelen zijn het allemaal criminelen. Of heb ik iets gemist?

  Mrbleusky [20] reageerde op deze reactie.

 11. Nico schreef op : 16

  @Zé [10]: Wat je zegt lijkt een beetje op een berichtje in het AD over een nieuw liedje “Ik heb het met jouw rotkop gehad”. Nou, voor het zover is moet er best wel wat gebeuren. Maar áls het eenmaal zover is… dan is het misschien maar beter om die kogel door de kerk te jagen.

  Ooit vocht Nederland zich tijdens de Reformatie vrij van het Vaticaan, vanwege scharlaken rood bekend als ‘het rode gevaar’. En wat gebeurt er nu?
  Een prins van Oranje is er ambassadeur, het koningspaar gaat er netjes in dresscode (zwart) gekleed op bezoek en ook premier Rutte ging er buurten. Bij wat de Amerikanen de kerstman noemen, iemand die traditioneel naar het gebruik van de kerstman (reindeer) hier en daar kennelijk een ‘dear’ heeft om de ‘reign’ te regelen.

  Recent besprak ik op deze website het ‘rode gevaar’, achtereenvolgens het Vaticaan, het communisme, daarna wetenschap. Het heeft ons nooit kunnen bekoren. Rood betekent alarm, behalve als het neergezet wordt als de kleur van pure liefde. Maar op dat laatste heb ik staatshoofden nog nooit kunnen betrappen, het gaat eigenlijk altijd weer om bestuurlijke machinerie en collectiviteitsdenken, niet om spirituele leiding die gezonde individualiteit faciliteert, zodat er voor de verandering eens gezonde sociale verhoudingen kunnen ontstaan. Algemeen, voor iedereen, dus niet alleen binnen selecte gezelschappen.

  Nico [17] reageerde op deze reactie.

 12. Mrbleusky schreef op : 21

  @Zé [12]: Kostte me weer minstens een half uur kijken, goeroes, lachen om de waarheid en dan weer terug in ’t gareel omdat er nog nix anders is. Ik vraag me af of Willem ze gezien heeft. Straks komt hij ook in de wijsheid van jaren.

 13. Mrbleusky schreef op : 22

  @Paul [14]: Lachen ja. En laat die bal vallen. Kerst is voorbij.

 14. IIS schreef op : 23

  …Denk en leef zoals zijn opa deed, dan moet je wel gebeiteld zitten, deuren openen zich als vanzelf voor je en zelfs god almachtig likt dan je reet uit.

  Mrbleusky [24] reageerde op deze reactie.

 15. Mrbleusky schreef op : 24

  @IIS [23]: Als ik zou leven als m’n opa, vrijstaand huis in de Meije met 500 m2 fuin voor 10 gulden 40 per maand. Als god mijn reet zou likken zou ik rennen, want het is vast iets aan het voorbereiden dan. Tweeduizend jaar geleden zou je waarschijnlijk gekruisigd worden voor die opmerking, of gestenigd.

 16. Nomen Nescio schreef op : 25

  @Mrbleusky [20]: Dank voor je mooie reactie! Als ik de loterij win zal ik er een tegeltje van laten maken.

  Serieus: ik zie kerk, adel, politici en MSM-media als het kwaad in de wereld. Als deze lieden toch het Goede & Rechtvaardige vertegenwoordigen dan moet ik maar eens een bril aanschaffen. Wie overtuigt mij (van hun goede bedoelingen)?

  Mrbleusky [26] reageerde op deze reactie.

 17. Mrbleusky schreef op : 26

  @Nomen Nescio [25]: Uit ervaring kan ik zeggen dat de andere kant uitkijken helpt op het moment dat je de andere kant ook uitgaat. Het is eng ze de rug toe te keren, toch hoop ik dat dat nog eens massaal viraal gebeurt.

 18. schreef op : 27

  De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen….

 19. johannes schreef op : 28

  @Mrbleusky [18]: ja veel vogels, wat kleine hertjes en zwijntjes in passage dan, ze mogen jagen, dat heb ik afgesproken 2X per jaar na afspraak, beetje sociaal zijn, mijn land is begrenst door een grote rivier waar de zwijnen over weg zwemmen, vogels zo’n grote rot buizerd jaagt steeds op de eekhoorntjes, mooie uilen om het huis, vandaar waarschijnlijk geen zwaluwen meer, die spechten hakken in al onze luiken gaten, ben uit de Vogel bescherming gegaan, ze schieten constant alle aalscholvers af, van wege klachten van viskwekerijen, ook de grote kraaien worden constant uitgeroeid, deuiven hebben we niet meer in onze grote mooie duiventoren, ooit werd de mest gebruikt voor op de wijn, en de jonkies om op te eten, groet

  Mrbleusky [33] reageerde op deze reactie.

 20. schreef op : 29

  Sociaal met jagers, maar a-sociaal met de wilde dieren.
  Je bent al aardig ingeburgerd in het Franse land Jenne.

  Groet,

  johannes [30] reageerde op deze reactie.

 21. johannes schreef op : 30

  @Zé [29]: Ja ik dacht het wel, ben een zo goed mogelijke buur, maar te veel wild in een gebied, is niet echt leuk soms, vooral als je moet leven van de opbrengst van je gewassen, vooral zwijnen kunnen een ravage aanrichten in bijvoorbeeld de asperges bedden, maar voor mijn gevoel gaan ze toch wel respectvol om met de wilde dieren, ja de tijd van het paradijs is lang geleden, helaas groet

  Mrbleusky [34] reageerde op deze reactie.