dinsdag, 6 maart 2018
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Jaffna en Delft

Wie in een Sri Lankese omgeving zonder toeristen de authentieke sfeer van de jaren vijftig wil proeven, spoede zich naar Jaffna.Wie in een Sri Lankese omgeving zonder toeristen de authentieke sfeer van de jaren vijftig wil proeven, spoede zich naar Jaffna.

Een vliegtuig van Helitours bracht mij hier gisteren vanuit Colombo na een korte stop in Trincomalee; een limousine van de dezelfde maatschappij zette mij af bij het Jetwinghotel.

Het prijsniveau is dat van de jaren veertig  in Nederland. De rekening voor twee uitgebreide   diners in Mango bedroeg  €11,00  en die voor  twee sorbets in  Rio, waar tout Jaffna elkaar ’s avonds ontmoet, bedroeg het equivalent van €1,50.

Vandaag staat op het programma een bezoek aan het zich over dertig vierkante kiliometer uitstrekkende eiland Delft, waar een aantal ruïnes de herinnering aan de koloniale periode levendig houdt.

Samen met Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Middelburg, Leiden en De Twee Gebroeders  ligt  Delft hier voor de kust, maar alleen  voor Delft wordt de oorspronkelijke naam nog gehanteerd.

Delft zou een ideale plaats zijn voor het opzetten van een radicaal-kapitalistische zone, maar zolang de naam van het land “Democratic Socialist Republic of  Sri Lanka” blijft, zie ik het er nog niet van komen.

Daarvoor  is het land dankzij de opvoeding van naoorlogse studenten door de communistische professor Harold Joseph Laski en zijn collegae  op de London School of Economics  teveel in een armoede garanderende versukkeling geraakt.

Dit in tegenstelling tot Taiwan, dat na de oorlog eveneens straatarm was, maar studenten naar de Verenigde Staten van Amerika stuurde, waar zij kennis maakten met het zegenrijke kapitalistische systeem: een kennismaking die als resultaat opleverde, dat Taiwan zich ontwikkelde tot een van de rijkste landen ter wereld.

Hugo van Reijen

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
  1. ratio schreef op : 2

    @Bertuz [1]: verschil in IQ?

  2. Scrutinizer schreef op : 3

    Interessant en ik ben zeker voorstander van vrije markteconomie omdat het het enige morele systeem is. Bovendien werkt het ook nog eens veel beter zoals o.a. het voorbeeld van Taiwan illustreert.
    Niettemin vraag ik me af wat de ijsjes in Taiwan zouden kosten.