De Amerikaanse President Bush, en ook zijn vriendje Blair, hebben bedacht dat het toch wel goed zou zijn als de Polen in hun referendum vóór toetreding tot de EU zouden stemmen.

Vandaar dat ze Polen de eer aandoen van een bezoek!!
Bij dat bezoek worden de Polen bedankt voor de steun die ze gaven in de oorlog tegen Irak. En ondertussen wordt elke gelegenheid aangegrepen om reclame te maken voor de EU.

Voor Blair is dat duidelijk. Hij wil namelijk zelf een grote rol in de EU spelen en doet er alles aan om in Engeland ook de euro in te voeren. Hoe groter de EU gemaakt kan worden, hoe meer argumenten hij heeft voor het thuisfront.
Voor Bush is het ook gemakkelijker om al die Europeanen in één pot te hebben dan om met ieder afzonderlijk te maken te hebben. Op onderlinge onenigheid kan hij toch wel rekenen. Bovendien is het belangrijk dat hij de steun van Engeland houdt, en daarvoor is meer macht van Blair ook gunstig.

Om in dat spel niet gestoord te worden, moeten Polen die in het openbaar iets tegen deze gang van zaken hebben, worden weggehouden. Zo mag de burgemeester van Krakow niet in de buurt van Bush komen. Hij heeft namelijk gepubliceerd dat hij solidair was met de betogers in zijn stad tegen de oorlog in Irak. Hij zou misschien iets negatiefs kunnen zeggen. [Deelnemers aan de Libertarian International Spring Convention in Krakow hebben deze betogingen meegemaakt]

We hoorden Bush tegen de Polen zeggen dat: "We must unite.." Een uitdrukking die erg positief klinkt en waar misschien niets tegen is. Maar dat in hetzelfde pakket dan een "onderwerping aan de Brusselse bureaucratie" wordt gestopt, wordt er niet bijgezegd. In de hoop en verwachting dat het gros van de mensen daar toch niet bij nadenkt.

Hopelijk hebben veel Polen door hoe ze gemanipuleerd worden om vóór de toetreding te stemmen.

*****
Uitgebreide beschouwingen over de EU en Europa vindt u bij:
http://www.libertarian.nl/topics/internationale_betrekkingen.html#1