HAATZAAIEN?

Het Gerechtshof in Den Haag heeft de poging van de advocaten Spong en Hammerstein om een aantal politici te vervolgen wegens "haatzaaien tegen Pim Fortuyn" afgewezen.

Daarbij valt op dat nadruk wordt gelegd op het feit dat Pim dood is, en niet meer "belanghebbende" kan zijn.
Echter over de zaak of er nu echt haat gezaaid is, en wat dat is, blijft het hele verhaal vaag.

Weten ze wel wat haat zaaien is?
Men maakt daarbij verschil tussen "politieke overtuiging" en "godsdienst of levensovertuiging". Ook praat men over "heilige en existentiële opvattingen".
Volgens mij is er geen eenvoudige rechtlijnig denkende burger die dit begrijpt. Het komt dicht in de buurt van pseudo wetenschappelijk gelul!

Fortuyn zelf was het waarschijnlijk met dit laatste eens. Hij pleitte er immers voor om dat artikel over haatzaaien uit de grondwet te halen. Omdat het de vrijheid van meningsuiting beperkt. Daar had Pim gelijk in.
Het zou een verbetering zijn als dat artikel er zo snel mogelijk uit gaat.

En dan meteen ook de onzin van het "politiek correcte" woordgebruik afschaffen.

Dan is er meer garantie voor de vrijheid van meningsuiting.

Om meer te leren over Libertarische opvattingen over vrije meningsuiting, en in het bijzonder over smaad, laster, haat en dergelijke, is het boek van Walter Block: "DEFENDING THE UNDEFENDABLE", nog steeds een van de beste wegen.

1 REACTIE

  1. Vrijheid van meningsuiting kan niet absoluut zijn. Iemand die een andere aanzet tot het plegen van een misdaad moet vervolgt kunnen worden. Dat lijkt me duidelijk!

Comments are closed.