EUROPEAN FREESTATE PROJECT (EFP) is een nieuw Europees project om te werken aan een vrije maatschappij.

Het is geïnitieerd door André Lichtschlag van het Duitse libertarische magazine: " eigenthümlich frei" naar analogie van het Amerikaanse "Free State Project".

Het idee er achter is om gebruik te maken van de mogelijkheden die er in de maatschappij legaal nog zijn. In dit geval vooral binnen de EU.
Het is immers mogelijk dat iedere EU burger overal in de EU mag gaan wonen, daar volledig wordt geaccepteerd en ook aan verkiezingen mag meedoen.
Stel nu dat het lukt dat een groot aantal libertariërs allemaal in een bepaald land gaan wonen. Als er dat voldoende zijn, kunnen die bij verkiezingen zodanig stemmen dat er meer vrijheid, en uiteindelijk een "libertarische staat" (minimum government) ontstaat.

Dit is een lange termijn project. Allerlei consequenties en mogelijkheden moeten nog worden bestudeerd. Dit maakt het project overigens extra interessant. Toch blijkt dat het wel aanslaat en de organisatoren hebben al heel wat werk verzet.

De site van EFP: http://www.europeanfreestate.org/ geeft o.a. de visie, overzicht van het plan, details en een FAQ.
Op de site is een heel interessant artikel waarin Chris Vigelius een (voorlopige) berekening maakt betreffende het aantal libertariërs dat nodig is om een ommekeer in een land te weg te brengen.
http://www.europeanfreestate.org/Articles/articles.html
Chris wil graag uw commentaar en/of inbreng .

Voorlopig kan ieder geïnteresseerde deelnemen aan de discussies en de ontwikkelingen volgen door in te schrijven op de mailinglist. Ook actieve hulp is welkom. Inschrijven kan op:
http://www.europeanfreestate.org/Membership/membership.html

http://www.europeanfreestate.org/