Zeer recent ontwikkelde zich onder een aantal libertariërs een discussie over het beleggen in goud of in aandelen. Daarbij werd onder andere een berekening aangehaald dat $1.-, 200 jaar geleden belegd in aandelen, nu een veelvoud waard zou zijn van $1.- belegd in goud.

Ik was eerst van plan een m.i. uitstekend antwoord van Albert Spits aan u te verstrekken. Maar omdat er daarna nog een zeer uitgebreide discussie plaats vond, besloot ik dit niet te doen. Deze blog leent zich daar niet voor. Mogelijk dat het libertarisch FORUM daar beter voor geschikt is? Laat ik er wel meteen bij zeggen dat we graag uw vragen en commentaren op deze blog vernemen. We zullen zorgen voor een adequate behandeling!

Toch wil ik u graag een paar goud-gedachten meegeven zoals ik die zie. Misschien zijn het zelfs "gouden" gedachten! Ook al wordt dit HUBlog stuk daardoor een beetje langer dan we normaal gewend zijn.

Op de eerste plaats heb ik zelf weinig belangstelling om nu te beleggen en te bezien wat er over 200 jaar van geworden is. Ik denk meer in 10, 20, misschien 30 jaar.
Verder is in die 200 jaar de aandelen index een aantal keren gewijzigd. Aandelen van toen bestaan nu helemaal niet meer. Maar het stuk goud is nog steeds hetzelfde cq 100 % vervangbaar. En voor een “ounce” goud kon ik 30 jaar geleden een kostuum kopen, en ik kan dat nu ook nog.
Spreiding is een goed middel om risico te verkleinen. Maar “degelijke” aandelen zoals Albert Heyn kunnen je toch voor grote verrassingen stellen.

Als je voldoende tijd hebt om je met beleggingen bezig te houden, en je weet voldoende deskundigheid te verzamelen, is het interessant om trends te leren onderkennen. Zoals uit stukken van de Sovereign Society bij voorbeeld blijkt:
— De 19-jarige BULL-market in aandelen is in 2000 geëindigd.
— Goud heeft zijn 20-jarige BEAR-markt beëindigd met als laagste punt $ 225 in april 2001. Goud is nu 40 % hoger.
— De dollar heeft zijn 7-jarige Bull markt beëindigd in januari 2001 en is sindsdien aanzienlijk gezakt.

Verder is van de economische teruggang het einde nog niet in zicht:
— Alleen in NL, vandaag bij het nieuws: NUTRECO schrapt 300 banen, MKB heeft 150.000 banen te veel waarvan er veel zullen moeten afvloeien. En dat zijn alleen maar de grote koppen!
— Duisenberg, President van de Europese Centrale Bank heeft verklaard dat we niet bang hoeven te zijn voor deflatie. (Negatief voor economie) Nou ja, Duitsland is er wel dicht tegenaan, maar dat zal wel goed komen! In 2004 zal het wel (aarzelend) beter gaan. Let op, hij zegt er ook bij dat de ECB klaar staat om in te grijpen als er wel deflatie komt!! (Zie ook stukjes op deze HUBlog over de noodzaak van politici om te liegen)

Een groep "experts" intern in de Sovereign Society vindt dat goud en goudmijnen op dit moment de grootste potentie hebben om explosief in waarde toe te nemen en raden aan om zeker een deel van je (spaar)geld in daarin te beleggen. Dit wordt volgens hen de nieuwe trend.

Vanwege het belang, en vanwege de "indicatie-waarde" is er op de Main van Libertarian International een grafiek opgenomen die de goudprijs over het laatste jaar voortschrijdend dagelijks aangeeft. Zie MAIN op
http://www.libertarian.to