Een aantal mensen (Hub Jongen, Henry Sturman, Otto Vrijhof) hebben het idee opgevat dat het leuk zou zijn om het complete archief van het tijdschrift de Vrijbrief op het internet te zetten. Ofwel als aparte site, of als onderdeel van http://libertarian.nl

De papieren Vrijbrief, die bestond van 1975-2000, is een uniek stukje
geschiedenis van het begin van het libertarisme in Nederland. Als we dat nu niet electronisch gaan bewaren, dan is de kans groot dat al die informatie verloren gaat. We hebben nu nog een vrijwel compleet pakket aan Vrijbrieven, maar over 10 jaar is dat misschien ook niet meer te vinden.

Er wordt op het moment natuurlijk heel veel geschreven door Nederlandse libertariers, op libertarian.nl, meervrijheid.nl en andere plekken. Dat is heel mooi. Maar toch vinden wij het zonde als alle onnoembare tijd en energie van 25 jaar libertarische artikelen verloren gaat. Het kost immers
toch minder tijd, geld en moeite om een oud artikel te scannen, dan een
nieuw artikel te schrijven. Daarom zouden wij graag alle oude vrijbrieven
scannen om alle artikelen op het web te kunnen zetten. Een selectie van
Vrijbriefartikelen is al gepubliceerd in het jubileumboek “De Markt voor
Vrijheid”. Maar de oplage daarvan is beperkt. Daarom zullen veel meer
mensen er wat aan hebben als we alles op internet zetten. Is dat eenmaal gebeurd, dan kost het weinig moeite om het daar blijvend beschikbaar te houden.

Omdat dat echter zo’n enorm groot project is, gaat daar echter heel veel
tijd moeite in zitten. En er is ook geld nodig. Eerst de moeite. Dat hebben we opgelost. Henry is bereid nadat de vrijbrieven gescand zijn, ze verder te bewerken. Elk artikel moet in een apart tekstbestand komen, waarbij de layout moet worden gecorrigeerd en op orde gemaakt. Dan moet elk artikel worden gecontroleerd op scan- en spelfouten. Otto heeft zich bereid verklaard dat werk op zich te nemen, en we hopen dat we meer vrijwilligers kunnen vinden om daarbij de helpen. En dan gaat Henry een subsite maken voor alle artikelen, met verschillende indexen (per vrijbrief, per schrijver en per onderwerp) en een zoekfunctie, zodat ze voor iedereen makkelijk via internet toegankelijk zijn. Dit is allemaal liefdewerk, dat we onbetaald doen, omdat we het een mooi doel vinden.

Nu het geld nog. Het gaat om ongeveer 200 vrijbrieven X 25 pagina’s, een totaal van 5000 pagina’s. Wij hebben na enig rondzoeken een relatief goedkope offerte van een gespecialiseerd bedrijf om dit allemaal in te scannen en met OCR naar tekst om te zetten. Dat kost 15 eurocent per pagina. Inclusief BTW worden de totale kosten daarvan dan ongeveer 900 euro. Dat klinkt heel veel, maar het is slechts 4,5 euro per vrijbrief. Als we schatten dat elke vrijbrief ongeveer 6 artikelen bevat, dan is het 0,75 euro per artikel. En we krijgen daarmee in een keer een uniek archief van 1200 artikelen. Die ook nog eens via de zoekmachines heel veel nieuwe bezoekers kunnen gaan trekken.

Hier vragen wij donaties voor. Of liever gezegd, toezeggingen voor donaties. Je hoeft nu nog niks te betalen. Pas als we erin slagen 900 euro aan toezeggingen te krijgen, zodat we weten dat het project doorgaat, wordt je gevraagd het geld te storten. We hebben inmiddels al 250 euro aan toezeggingen binnen, dus we hebben nog 650 euro nodig. Als je dit ook een belangrijk project vind, aarzel dan niet en

stuur je toezegging plus een specificatie van het bedrag dat je wilt doneren naar Henry, henry@sturman.net </b/

Hub zal op de HUBlog – http://www.libertarian.nl/hublog – regelmatig het totaal aan toezeggingen vermelden. Het zou geweldig zijn als we het bedrag bij elkaar krijgen!

Met vriendelijke groet,
Henry Sturman, listmaster vrijheid-list

P.S. Onmiddellijk na het verzenden van dit bericht aan de vrijheid-lijst zijn er al toezeggingen binnengekomen. Het totaal daarvan is nu 375 euro, dus nog maar 525.- euro nodig!!