Bijna 36.000 in Nederland geboren personen zijn in 2002 verhuisd
naar het buitenland. Een record, want sinds 1960 lag dat cijfer niet meer zo hoog. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De populairste verhuisbestemming buiten de landgrenzen is België, op de voet gevolgd door Duitsland. Samen zijn deze twee landen goed voor de helft van de emigratiestroom vanuit Nederland. Driekwart van de Nederlandse emigranten kiest voor een Europees land. Buiten Europa zijn landen als de Verenigde Staten, Canada en Australië favoriet.
Hoewel de Nederlandse economie op het moment in een recessie verkeert, vindt CBS-onderzoeker Han Nicolaas het nog te vroeg om de vergelijking te trekken met de situatie van eind jaren ’50 van de vorige eeuw. Het emigratiecijfer lag in die jaren nog hoger dan vorig jaar. Veel Nederlanders ontvluchtten Nederland destijds wegens de slechte economische omstandigheden. Ze vertrokken naar landen als Canada en Australië, doorgaans permanent.

Nicolaas sluit niet uit dat sommige Nederlanders naar het buitenland
verkassen wegens de betere economische vooruitzichten daar. “In economisch
mindere tijden zien we deze trend altijd in een bepaalde mate”, aldus de
onderzoeker. “Maar de situatie is nu echt anders dan in de jaren ’50 van de
vorige eeuw. We hebben de indruk dat mensen nu meer tijdelijk emigreren, om
later weer terug te keren naar Nederland. Ook de belastingen zullen wel eens een rol spelen.” [Red: dit lijkt ons een open deur!]

Welke conclusie je hier ook uit kunt trekken, het zal in ieder geval niet zijn dat de (toekomstige) situatie in Nederland als positief wordt beoordeeld.
Dit zou echter op eenvoudige wijze sterk te verbeteren zijn als de betuttelende en dictatoriale rol van de overheid sterk geminimaliseerd zou kunnen worden. De libertarische ideeen zullen daarvoor nog meer verbreid moeten worden.

[Dank aan Aschwin voor het sturen van dit bericht]

1 REACTIE

Comments are closed.