Over een "referendum" wordt de laatste tijd vooral gesproken betreffende de nieuwe EU-grondwet. Met als eerste vraag, of er wel een referendum zal komen.

In deze kolom, en bij andere libertarische gelegenheden, wordt er over gediscussieerd of een dergelijk referendum positief of negatief uitwerkt. Vooral omdat door de enorme reclame- en manipulatiemogelijkheden van de overheid de uitslag hoogstwaarschijnlijk ten gunste van de overheid zal uitkomen.
Maar dat hoeft niet zeker te zijn, zeker als het referendum meer gebruikt gaat worden.

Zo wil de vakcentrale FNV dit najaar een referendum hebben over de bezuinigingen van het NL kabinet. FNV voorzitter, L de Waal, merkte daarbij op dat een referendum wel eens effectiever zou kunnen zijn de een "demonstratie".

Het is nog niet bekend hoe zij zich dat voorstellen, maar het kan nuttig zijn om dat nauwlettend te volgen. Al is het alleen maar om van te leren!!
En uiteraard om onze houding te bepalen.