Dit idee dat de politiecommissaris van Den Haag, Wiarda, lanceerde, werd terecht van alle kanten afgekraakt. Voor de wet, door de overheid, moet iedereen gelijk behandeld worden. Of iemand blauwe of bruine ogen heeft, mag daar geen verschil in maken.

Een dergelijk idee kan alleen maar bij iemand opkomen doordat in onze maatschappij gedacht wordt en aanvaard is dat het "recht" gehandhaafd moet worden door misdadigers te "straffen".
Dat straffen gebeurt door de overheid. De rechtspraak speelt zich dan ook af tussen de verdachte en de overheid. Het slachtoffer staat buiten spel.

In een libertarische samenleving zou dat fundamenteel anders moeten.
Het slachtoffer is niet gebaat bij een straf van de misdadiger. In tegendeel, het slachtoffer wordt een tweede keer gestraft omdat hij ook nog eens kost en inwoning (in de gevangenis) voor de misdadiger moet betalen. Via zijn belastingaanslag.

In een libertarische maatschappij zou een systeem komen waarin "Recht geschiedt". Het slachtoffer moet door de misdadiger volledig gecompenseerd worden voor de schade die hij heeft geleden. Teruggave of betaling van het gestolene of beschadigde, inclusief de extra kosten en tijd die het slachtoffer heeft moeten besteden. (In het geval van moord, waarbij aan de vermoorde geen schadevergoeding kan betaald worden, spelen nabestaanden een rol. Hiervoor zijn speciale regels. Het gaat hier om 98 % van de misdaden)

Als u hier meer over wil weten, lees dan de uitstekende toespraak van Christian Michel op www.liberalia.com :
SHOULD CRIMINALS BE PUNISHED ?"Towards A Libertarian Justice Process
http://www.liberalia.com/cgi-bin/recherche.asp