Dat het beleid voor de Betuwe lijn nergens op lijkt, is al lang bekend. De twee hoofdstellingen betreffende de werking van de overheid, worden hier in volle glorie gedemonstreerd.
(1.Behalen tegengesteld resultaat, versterkt door 2.onbedoelde consequenties)

Maar dank zij de Algemene Rekenkamer komt nu ook aan het licht dat de politici trucjes onder elkaar gebruiken die niet door de beugel kunnen. Zaken die, als ze in particuliere bedrijven zouden gebeuren, onmiddellijk tot arrestaties, rechtspraken, straffen en ontslagen zouden leiden.

De voormalige minister de Boer liet bijna een miljard euro (985 miljoen) als een stiekeme reserve buiten de kosten van de Betuwelijn en de HSL-zuid ergens wegmoffelen apart op de infrastructuurbegroting.

Het meest verwonderlijke is dat er nog niemand in staat van beschuldiging gesteld is, of is gearresteerd. De controle van de Tweede Kamer op de Regering blijkt ook al niet veel voor te stellen.

Nu wil men gaan studeren om te leren hoe je dergelijke projecten wel onder controle kunt houden. Uiteraard veel te laat, maar tegen de tijd dat ze het "weten", zijn er al lang weer andere politici en andere omstandigheden.

Er is maar één goede oplossing: De overheid moet zich helemaal niet met bouwprojecten bemoeien. Als het bedrijfsleven een spoorlijn wenst, laat hen die dan zelf bouwen en financieren. Dan wordt er gewerkt met het geld van de ondernemers en niet met het geld van de belastingbetaler.

De overheid moet echt terugtreden en alles (echt) privatiseren.

1 REACTIE

Comments are closed.