De Nederlandse Minister van Oorlog, Henk Kamp, werd twee dagen geleden op TV-Netwerk geïnterviewd over het sturen van militairen naar Irak. De vraag ging over hoe gevaarlijk dat was en of het wel verantwoordelijk was om Nederlandse soldaten daar heen te sturen.

Het antwoord van Henk Kamp was, dat dat natuurlijk verantwoord was. Anders zouden ze dat toch ook nooit doen!
Maar het interessante van dit gesprek kwam, toen de interviewer vroeg: "HOE verantwoord is dat dan? Waar meet u dat aan af? We zien nu dat er elke dag een paar Amerikanen worden doodgeschoten. Wat als dat ook met Nederlanders gebeurt?"

Kamp kon daar echter alleen maar omheen draaien. Hij kon geen enkele maatstaf noemen. Hoe sterk de vraagsteller er ook op terugkwam. Hij was erg goed op dat punt.

Conclusie is dat het sturen van soldaten naar de andere kant van de wereld verantwoord is, als de overheid zegt dat het verantwoord is. Net als het befaamde antwoord op de vraag
"Waarom is dat zo?" : "Het is zo, omdat ik het zeg!"

Aansluitend hierop is de vraag van enkele Kamerleden om de rapporten van de MIVD (vroegere BVD) te mogen zien waarop de regering heeft besloten om soldaten naar Irak te sturen.
Iedereen weet nu ondertussen wel dat Bush en Blair in moeilijkheden zitten omdat het een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dat zij de acute gevaren van Irak / Hussein hebben overdreven. Er bestaat dus een kans, dat ook de NL politici hebben overdreven. Logische vraag van Kamerleden; "Laat de rapporten van de MIVD maar eens zien. De Kamer moet immers de regering controleren!

Tot nu toe weigert Kamp deze rapporten te laten zien. Ook aan een vertrouwenscommissie!
Hij stelt dat de Kamer niet de BIVD mag controleren. Maar dat is ook niet de vraag. De vraag is wat de regering met dat rapport gedaan heeft.

Als er niets te verbergen is, waarom zou je dan de Kamer niet dat rapport laten lezen?
Door zo te handelen, laadt Kamp automatisch een verdenking op zich.
Wij zijn benieuwd hoe dit afloopt.