Hoe zit het nu eigenlijk precies met onze pensioenen?
Regelmatig zien we in de pers tegengestelde berichten zoals "geen zorg, onze pensioenen zijn veilig" en als woensdag: "Pensioenen op papier geruïneerd". (NRC)
Doordat in de verschillende landen van de EU de pensioenen op verschillende manieren worden gefinancierd wordt de zaak nog complexer.
De dreiging dat Nederlands gespaard geld gesluisd zal worden naar andere landen, die bijvoorbeeld alleen maar een omslagstelsel hebben, is wel degelijk aanwezig.

Deze kwestie is zo ingewikkeld dat de gemiddelde Nederlander er niet 100 % hoogte van kan krijgen. Maar het moet toch mogelijk zijn dat er iemand eens een goed, duidelijk, rationeel verhaal over maakt dat klopt met de feiten?

De opmerkingen in het genoemde NRC artikel van Menno Tamminga zijn niet erg geruststellend. Zoals bij voorbeeld ". . . blijkt dat de pensioenfondsen 11 miljard euro tekort komen", "Pensioenfondsen moeten volgens de normen van de Verzekeringskamer tenminste een vermogen hebben van 105 % van hun verplichtingen.
Kennelijk hebben ze dat nu dus niet. Wat gaat er nu dan gebeuren? Niets geloof ik; het artikel zegt er tenminste niets over.
Wel gaan pensioenfondsen al vast premies verhogen en uitkeringen verlagen.

Het lijkt toch niet zo lekker te zitten met die pensioenen die door overheidsinstanties beloofd zijn.

Wordt het niet tijd om de pensioenen te privatiseren? Zie over dit onderwerp ook:
http://www.libertarian.nl/actueel/actueel020520_1735.html

3 REACTIES

  1. Het feit alleen al dat het door de overheid gereguleerd is, is al voldoende om te weten hoe veilig het is.

  2. In maart kregen mijn man ik met terug werkende kracht indexsatie, van de vorige verliezen op de beurs. Wij kregen ook ieder nog 300 euro extra naar aanleiding van een tevredenheids onderzoek van het A.B.P. waarbij de deelnemers een hoge punt gaven. Dus als wij volgend jaar geen indexsatie krijgen zie ik dat maar als een spaarpotje, krijgen wij het hopelijk met terugwerkende kracht terug en wie weet weer met wat extra.

    E.S.B.

  3. Waarom zou Nederlands spaardgeld gesluisd worden naar andere landen, die bijvoorbeeld alleen maar een omslagstelsel hebben?

Comments are closed.