Naar aanleiding van het vermelden van het wetsvoorstel van Ron Paul om terug te keren naar "eerlijk geld" werden we herinnerd aan het advies van de Sovereign Society betreffende het sparen/beleggen in goed.

Dit advies is om steeds als je goud kunt kopen voor een prijs van $ 350.- of minder, dat je dan moet kopen. De prijs is de vorige week heel even op 349 dollar geweest. Nu is hij weer $357.- Waarschijnlijk nog laag genoeg om kopen verantwoord te maken.

Uiteraard komt dit advies omdat men verwacht dat de prijs aanzienlijk zal stijgen. En wel doordat de dollar sterk in waarde zal verminderen. In de huidige situatie daalt de waarde van de euro ook, maar minder. Visueel lijkt het daardoor alsof de euro stijgt. (Klopt t.o.v. de dollar!)
Toch blijft het advies om een deel van je spaarcenten in goud te beleggen ook gelden in het "eurogebied".

Op de site van LIBERTARIAN INTERNATIONAL vind je op de MAIN een dagelijks bijgehouden grafiek van de goudprijs in dollars.Zie http://www.libertarian.to

13 REACTIES

 1. Interessant verhaal… maar waar koop ik een blok goud? Ik zou geen betrouwbaar adres weten waar ik daarvoor naartoe zou kunnen.

 2. Er zijn legio goud-HANDELAREN en makelaars te vinden. Enwel omdat het gewoooon een commoditeit betreft net als olie of graan, waarvan letterlijk de PRIJS tot het einde der dagen zal blijve flucturenen, al naar gelang er vraag en aanbod voor is.

  Zoals bij ELKE commoditeit zal het daaaarom NOOOIT gaan om een "uiteindelijke" prijs (dat per definitie niet eens bestaat). maar om de kunst je mede investeerders af en toe een flinke poot uit te kunnen trekken … Good luck !

  Maar DAT is dan weer wat anders dan te investeren in economische GROEI …

 3. hmm.. nou weet ik nog steeds niet waar ik naartoe moet? Ik wil gewoon een stuk goud! Geen aandeel ofzoiets… gewoon de hardcore stuff! Waar haal ik dat, zonder dat iemand me een goud geschilder blok beton geeft.

 4. In mijn optiek is goud het enige spul dat compact en van hoge waarde is. Dat is zeker 5000 jaar zo. De relatieve waarde, in cash dus, varieert. Je weet echter altijd dat goud een waarde heeft. In een wereld van fiat geld (papier met alleen de belofte van waarde) & veel onzekerheid wordt zoiets heel aantrekkelijk. Wil in deze post een paar punten noemen en wat vragen stellen.

  Het zijn, in mijn optiek, zeer onzekere tijden. Laten we elkaar nou niet voor de gek houden, we mogen blij zijn dat dit financiele stelsel nog bestaat. Gelukkig zijn de de regels ”boekhouden voor banken” aangepast anders waren we nu al failliet. Kom nou niet aan met ‘stress tests’ en ‘winsten’ van banken en verzekeraard want die zijn er niet. Puur tijdrekken en hopen, af en toe denk ik wel eens uitstel van executie.

  Echt ik vrees het moment dat de betalingen op schulden ”die de markt verkeerd ziet en de overheden dus garant voor staan” betaald moeten gaan worden. Dit met een werkloosheid van 10+%. Geloof je nu echt dat de overheid daar winst op gaat maken? Daarnaast zijn ”onze” pensioenen voor 30 – 40% in de VS belegd. Echt er is geen ontkomen aan. Zelfs in bladen als ”de pers” wordt je al voorbereid op een drastische daling in inkomen (-10%).

  Tot op heden heb ik niet waargenomen dat een overheid een plan heeft om ”de tering naar de nering” zetten (inkomsten = uitgaven +-2%). Al die biljoenen worden uit de geldmarkt (zover je er nog van kan spreken) getrokken en verdringt als het ware de particuliere investeerders. Die komen nog steeds, steeds moeilijker aan geld. In de creditcrunch was daar al sprake van maar nu komt er de ”oplopende staatsschulden vraag naar geld” bovenop. Ik vind dat zeker een punt van zorg.

  Hoe dan ook zijn de belastingbetalers & spaarders de sjaak. Volgens de conservatieve IMF moeten de banken nog 3 tot 4 Biljard! dollar afschrijven. De teller staat nu op 1. Vreemd vind ik het dat de obligatiehouders die de banken hebben gefinancierd (tot nu) toe totaal buiten schot blijven ondanks dat zij daar leuk rendement op krijgen. Dit terwijl het heel gebruikelijk is dat obligatiehouders ”meehelpen” aan een doorstart….

  Door naar de ”echte” economie. Tot nu toe het meest dramatische cijfer, de Japanse export is met 50! % gekrompen tov de piek. Minnen in dubbele cijfers zijn geen uitzondering meer, enkele cijfers krimp is vreugde! Werkloosheid is weer naar boven bijgesteld. Volgend jaar is 10% van NL werkloos. De rest van Europa is veel slechter, Spanje zit op rond de 18%. Huizenmarkten ingeklapt vele EU banken aan het staatsinfuus. Meest vervelende is dat er geen einde aan lijkt te komen. Kortom, als je het mij vraagt is die sneeuwbal net op gang aan het komen.

  Links- of rechtsom moeten al die schulden minder (waard) worden en de banken worden geherkapitaliseerd. Wie gaat dat betalen? Juist ja, iedereen. Dit door hoge inflatie (bezit minder waard) en hogere belastingen (mede op bezit). Dan wordt een klopje goud wel heel intressant om in de kluis te hebben liggen.

  Ik vraag me sowieso af hoe het kan dat goud zo ”goedkoop” is. Gezien de relatief constate hoeveelheid goud en de exploderende geldhoeveelheid zou je verwachten dat de onderlinge verhoudingen zouden meegroeien. Ik zie dat goud al weer een poosje daalt.

  Bijzonderder 😉 wordt het als je de huidige onzekerheid welke met de dag toeneemt ook meeneemt in je afwegingen. Komt dit doordat het meeste goud ook alleen maar op papier staan? Kan me zo voorstellen dat fysiek goud een andere cash waarde heeft. Weet iemand daar meer over?

  Werd een wat langere post werd maar vond dit een mooi lijntje om mijn overpeinzingen te posten. Moest me even van het hart 😉

 5. Heb zelf een maandje geleden 1500 zilveren canadese maples gekocht bij http://www.koopgoud.nl voor € 12,05 per munt. Er is te onderhandelen zeker wanneer je in grotere hoeveelheden koopt.

  Wat betreft middelkoop. Ik begrijp niet dat er moeilijk wordt gedaan over een premium. Bij elke andere belegging die je doet betaal je ook commissie en vaak een flink ook. Beleggingsfondsen hanteren een gemiddelde opslag van tussen de 4%-8% (zeker als het om fund-in-fund gaat) Om nog maar te zwijgen over polissen. Dus wanneer een middelkoop. zo’n 2,5% (net gekeken) aan commissie rekent heb ik daar geen problemen mee. Er zijn bijna geen instanties in Nederland die je kundig advies geven wanneer je een edelmetaal belegging wilt doen en ik ben persoonlijk best bereid daar iets voor te betalen.
  Wat bijvoorbeeld wel een zwakte van middelkoop is, is dat je grotere hoeveelheden persoonlijk moet komen afhalen. Lekker als je € 25.000 aan goud of zilver hebt besteld en moet er vervolgens mee over straat! Ik geef dan de voorkeur aan het bedrijf waar ik zaken mee heb gedaan. Aflevering aan de deur!

 6. Tip is om op dit moment geen goud en zilver te kopen.
  Koop maar over een jaar of twee tegen een prijs van zo’n 600 dollar per ounce.

 7. Mooie tip, dan blijft er meer over voor mij!

  Voor goud kan je sinds kort ook terecht bij The Silver Mountain (voorheen vooral zilver)

  Goud baren

  Alle gouden baren die wij aanbieden zijn afkomstig van door de LMBA erkende edelmetaalbedrijven. De goud baren staan op de lijst “good delivery status” en deze baren zijn in principe zonder verdere inspectie bij edelmetaal handelaren te verkopen.

  50 gram: Spotprijs + 5,00% / minimale afname 10 stuks
  100 gram: Spotprijs + 3,75% / minimale afname 10 stuks
  250 gram: Spotprijs + 3,00% / minimale afname 4 stuks
  500 gram: Spotprijs + 2,75% / minimale afname 2 stuks
  1000 gram: Spotprijs + 2,55% / minimale afname 1 stuk

  http://www.thesilvermountain.nl

 8. Sorry maar 2,55% voor 1 kilo bovenop de spotprijs is echt belachelijk hoog!!! De raffinaderij rekend tussen de 0,7 en 0,9!!

 9. Bij welke raffinaderij kan ik voor 0.7 / 0.9% kilo baren goud kopen en is dit inclusief baarkosten? Spreekt u hier over de markt spotprijs (Kitco.com) of bedoelt u de spot die raffinaderijen als Cookson of Schone zelf hanteren en welke een stuk hoger ligt als de markt spotprijs? Graag een tip want dit is (spot)goedkoop.

 10. Sil vergist zich waarschijnlijk want bij The Silver Mountain wordt de spotprijs gehanteerd terwijl elders vaak onderscheid tussen een bied- en laatkoers is. Vandaar het verschil in percentage.

Comments are closed.