dinsdag, 19 augustus 2003
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Moeten we ons aansluiten bij de socialisten?

Deze vraag werd weer actueel toen er een discussie ontstond naar aanleiding van de successen van Sabine Herold in Frankrijk. Zij wist daar 100.000 mensen op de been te krijgen voor een protest tegen de macht van de vakbonden. Een project dat veel libertariers wel aanspreekt!

Er ontstonden twee verschillende libertarische meningen:
a) natuurlijk zijn we tegen die macht, dus meedoen.
b) Door mee te doen, versterk je de grote groep demonstranten (met linkse image) omdat je daarin verdrinkt, en (in dit geval) steun je de politiek van de regering.. Je moet niet een korte termijn winst nastreven als je lange termijn verlies daardoor groter is.

Dergelijke problemen hebben we in Nederland/België ook al gehad.
De vraag is, of voor dit probleem een duidelijke rationele richtlijn kan worden geformuleerd.
Graag inbreng!

De discussie in Frankrijk is samengevat door de kernen van de argumenten van Jacques de Guenin en Christian Michel te plaatsen op de LIBERTARIAN INTERNATIONAL website.
Zie: 17 August 2003:
"Should we join the socialists? When they have a project we agree upon?”
www.libertarian.to/NewsDta/templates/news1.php?art=art347

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
  1. IJzervreter schreef op : 1

    Ik heb me er niet in verdiept, maar over het algemeen ervaar ik vakbonden als een groter kwaad dan een regering. Dus die bestrijden heeft prioriteit. Vakbonden slagen er immers vaak in om met minder dan 5% van de mensen een hele regering onder druk te zetten en dus het beleid te bepalen voor de rest van het land.
    Dat 51% me iets opdringt is al erg genoeg, maar dat zo’n belangengroepje van nog geen 5% er ook al in slaagt is nog erger. Vooral als je ziet op wat voor manier met allerhande acties die het openbare leven platleggen en bv. schade veroorzaken aan (trein of vliegtuig)-reizigers.