De verkiezingen in Californië voor een nieuwe gouverneur worden een soort circus. De zittende gouverneur wordt mogelijk weggestuurd omdat hij het zo slecht doet. Een rijke Amerikaan heeft daarom een campagne gefinancierd met 1,7 miljoen dollar om de wet waarmee dit wegsturen (recall) mogelijk is, in werking te zetten.

Nu gaan er ook stemmen op die het onjuist vinden dat iemand een check kan uitschrijven om de regering te veranderen. Natuurlijk gaat dat niet zo rechtstreeks. Er moeten eerst een groot aantal handtekeningen worden verzameld. En daar is dan een groot deel van dat geld al voor nodig.

We kunnen ons afvragen in hoeverre het terecht is dat geld bij verkiezingen een rol speelt. En in hoeverre het verschil maakt of dit geld het eigendom van een particulier is, of dat het belastinggeld is.

Is het juist dat politieke partijen, ook in Nederland, (belasting)geld krijgen om hun verkiezingscampagnes te voeren? Voor mij is het duidelijk dat dit immoreel is. Belastinggeld van een aantal burgers wordt daardoor namelijk niet alleen van hen afgenomen, maar het wordt ook nog eens tegen hen gebruikt! Door het steunen van partijen met ideeën waar ze het helemaal niet mee eens zijn!

Het zou een grote stap vooruit zijn als al die subsidies aan politieke partijen afgeschaft werden. Ook de verborgen subsidies die zogenaamd naar hun studiebureaus gaan of die bestemd zijn voor bepaalde projecten.
Gewoon duidelijk: ALLE subsidies aan politieke partijen moeten afgeschaft worden.

Over belasting en immoraliteit vindt u een groot aantal artikelen op de site. Onder andere:
http://www.libertarian.nl/actueel/actueel020505_0917.html
http://www.libertarian.nl/artikelen/article020701_102055.html