Een sollicitatie voor Secretaris Generaal van de NAVO gaat niet gewoon openlijk. Alles wordt achter de schermen geregeld. Ministers en premiers en andere invloedrijke personen bellen elkaar op en proberen zo de bal de gewenste kant op te laten rollen.

Jaap de Hoop Scheffer zelf moet in die sollicitatie periode voorzichtig laveren. En zeker vermijden dat er wordt gesproken over zijn falen als leider van het CDA.
Hij heeft een paar dagen geleden al verklaard dat hij helemaal achter de grote, invloedrijke, landen staat. Kleine landen, waaronder Nederland, hoeven besluiten alleen maar aangezegd te krijgen. (Zie 7 aug).
En Jaques Chirac heeft zelf gezegd dat je je van die "dwergen" niets hoeft aan te trekken.
Uiteraard, want dat is toch "democratisch". Die grote landen hebben immers verreweg de meeste mensen.

Ook is het goed om de huidige baas van de NAVO, Lord Robertson, aan je kant te hebben. Want die zal zeker invloed op de benoeming van zijn opvolger hebben.
Bij zijn afscheidslunch in Den Haag met de Koningin, Jan Peter, Henk en Jaap werd voorzichtig alleen over koetjes en kalfjes gesproken. Maar ook kreeg Robertson een hoge onderscheiding: Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau!
Prompt verklaarde Robertson toen dat Jaap een goede secretaris-generaal zou kunnen zijn.

Wat zouden "wij" ons toch fijn voelen als "wij" die hoge baan mogen bezetten!