Albert Spits zet enkele dingen op een rijtje.
Beleggen, sparen, is een belangrijk onderwerp. We zullen een weg zoeken om zo veel mogelijk "systematisch" op belangrijke ontwikkelingen te wijzen.

"Het is inderdaad zo, dat je nooit getrouwd moet zijn met een bepaalde investering. Dit geldt voor aandelen, obligaties, onroerend goed en tevens ook voor goud en zilver. In feite wat ik blijf benadrukken is het cyclisch denken. Er zijn maar bitter weinig mensen, die dit doen, ten hoogste 0,3% van de bevolking. De andere 99,7% volgt gewoon de massa en denkt dat aandelen nu nog steeds een uitstekende belegging is, eind jaren 70 vertelde men dat ook over goud en zilver. Je ziet, dat men graag de waan van de dag volgt, de mens is en blijft een kuddedier.

De meeste centrale banken hebben een hoop goud verkocht over de afgelopen 10 jaar, vandaar dat de prijs in die tijd zakte van boven de $500 naar een dieptepunt van $258 in 2001. Dat goud is daadwerkelijk verkocht, enerzijds om extra geld te genereren (de invoering van de euro was daarvoor een grote katalysator) en anderszijds om de goudprijs te drukken (goud is de grote concurrent van alle papiergeld).

De overgebleven goudvoorraden worden geleased aan zogenaamde goudbanken (bullion banks) tegen een rente van 1%. Deze goudbanken verkopen op hun beurt het goud weer aan gebruikers (sierraden, muntenslagers, verzamelaars etc.). Omdat het geleased goud betreft moet het eens weer worden teruggegeven aan de centrale banken, dus de goudbanken sluiten hedge-contracten af met grote goudmijnen (Barrick, Anglogold, Anglo-American, Agnico Eagle etc.), zodat zij het goud tegen een bepaalde prijs krijgen geleverd.

Je begrijpt wel, dat dit een gevaarlijke situatie is, want als de goudmijnen om welke reden dan ook niet kunnen leveren, de goudbanken failliet zullen gaan, omdat ze het goud niet aan de centrale banken kunnen leveren tegen een bepaalde prijs. De centrale banken vissen dan achter het net en zijn hun goud dan ook kwijt.

Er is nog een andere situatie aan het ontwikkelen en dat is dat 20% van de mijnen zal sluiten dit en volgend jaar, waardoor dus de druk op de goudprijs zal toenemen. Veel mijnen zijn gesloten over de afgelopen 10 jaar, omdat het onrendabel is om goud te leveren tegen een prijs van $375. De meeste mijnen gaan pas weer open als het goud boven de $700 staat. Op dit moment is het aanbod maar 50% van de vraag, dus je begrijpt dat goud enorm moet stijgen wil het aan de groeiende vraag blijven voldoen. De centrale banken proberen dit coûte que coûte te voorkomen, vandaar die periodieke verkoping of dreiging om te verkopen. In ieder geval wordt de edelmetalenmarkt enorm gemanipuleerd door deze lieden en als de deksel er eenmaal afvliegt, dan is het gedaan met de macht van de centrale bankiers.

Sir Edward George van de Bank of England vertelde het al treffend met dit citaat ,,We looked at $330 gold, and we gazed into the abyss”. Er zijn duizenden voorbeelden van een fiatgeldstelsel geweest in de geschiedenis van de mensheid en geen heeft goud overleefd. "

1 REACTIE

 1. Voorbode van de nieuwe wereldmunt :

  Gold bullion securits.

  U koopt nu voor 10 gram, volgend jaar

  voor 5 gram, volgend jaar voor één gram en de volgende jaren voor de afgeleiden van de grammen.

  Uiteindelijk hebben we een nieuwe munteenheid.

  Met de rest van onze papierenrijkdom kunnen we gerust onze openhaard rijkelijk verwarmen.

Comments are closed.