Bij onze gesprekken over de macht van de EU horen we paraktisch altijd dat iedereen toch wel bang is, en tegen de macht van de grote landen. De macht van de as Duitsland-Frankrijk. Deze maken nu al de dienst uit in de EU en dat zal met de nieuwe grondwet nog worden versterkt.

Ook kreten uit regeringskringen waarschuwen voor die macht. Ze zeggen immers dat ze liever een roulerend voorzitterschap, en een echte commissaris willen hebben. Dat zal toch niet alleen zijn voor een eventueel eigen baantje?

Maar nu zegt de Minister van Buitenlandse Zaken, Jaap de Hoop Scheffer (volgens Nos Teletekst) in Riva Del Garda waar op dit ogenblik de Ministers van BuZa van de EU vergaderen, dat inderdaad de grote EU-landen het buitenlandse beleid van de Unie moeten bepalen. En dus ook het beleid van Nederland en België! Hij noemt zelfs dat dat in eerste instantie door Duitsland en Frankrijk en Engeland moet geschieden, maar Italië, Spanje en straks Polen mogen ook wat te zeggen krijgen!.

Volgens hetzelfde Nos bericht spreekt de PvdA over "verkwanseling van belangen". Ik had nooit gedacht dat ik het zoveel eens zou zijn met de PvdA.!
De Hoop Scheffer solliciteert naar de baan van Secretaris Generaal van de NAVO. En de vergadering in Riva is natuurlijk een geweldig podium om de belangrijke personen die over die baan meebeslissen naar de mond te praten.

Het punt van de macht van die grote landen over Nederland / België is een belangrijk bezwaar tegen de EU dat veel mensen voelen.
De vraag is hoe daarvan gebruik te maken?

Een mooie toestand zou zijn dat er inderdaad een referendum komt en dat er NEE gestemd wordt. De mening van De Hoop Scheffer kan daarbij een grote hulp zijn. We moeten zorgen dat dat zo veel mogelijk bekendheid krijgt.