Verschillende spam control systemen reageren op een aantal "gegevens" die niet altijd juist hoeven te zijn. Zij kunnen grote kosten en ongemakken veroorzaken door verkeerde persoonlijke mails te filteren

Verschillende systemen reageren op informatie die ze van zogenaamde "slachtoffers" hebben ontvangen, en vanaf dat moment worden alle berichten van de gerapporteerde zender onderschept, onafhankelijk naar wie het gestuurd is.
Omdat enkele geadresseerden van een libertarische mailing het adres van de afzender hadden gerapporteerd, werden alle mails vanuit dat adres onderschept. Niet alleen die aan de rapporteur.En dat zonder mededeling aan de afzender.

Enkele urgente zakelijke berichten kwamen daardoor te laat aan, en de afzender heeft daardoor aanzienlijke schade geleden.

Massamail verzenders veranderen hun adressen dagelijks, en daardoor werkt dit systeem niet. Maar het belemmert wel activisten die proberen hun contacten met gelijkgezinde personen te blijven onderhouden.

Het moet toch mogelijk zijn om een meer bevredigend spam control systeem te ontwerpen.