Uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau blikt dat steeds meer Nederlanders ontevreden zijn over de overheid. Begrijpelijk want die overheid heeft steeds meer beloofd wat ze niet waar kunnen maken. En steeds met hetzelfde recept: Iets werkt niet met veel (belasting)geld en regels, dan moeten er maar meer (belasting)geld en regels komen.

Bij de aankondiging van dit rapport bleek dat 65 % van de mensen niet tevreden waren, voornamelijk op het gebied van zorg, onderwijs en veiligheid.

Ex minister Dijkstal kwam op Tv en verweet de burgers dat ze ook veel te veel van de overheid verwachten. Ze moeten zelf ook maar voor voldoende veiligheid zorgen.

Dat is wel heel grof. De overheid belooft de mensen veiligheid. En dat zou libertarisch gezien nog de enige taak zijn die een overheid zou moeten doen.
Veiligheid, bescherming tegen geweld en fraude kunnen echter nooit vanuit een centraal punt gegarandeerd worden. De eerste beschermingstaak ligt inderdaad bij ieder persoonlijk. Het duurt veel te lang eer politie bij een bedreiging aanwezig is. Iedereen zou zich dus zoveel mogelijk zelf moeten kunnen verdedigen.

Het meest kwalijke van die overheid is nu dat ze dat zo goed als onmogelijk maakt. Verdedigingswapens zijn verboden, zelfs strafbaar als je ze hebt. Zelfs een honkbalknuppel in je auto wordt bestraft. En als je jezelf (bij bvb een inbraak) verdedigt, en je doet de boef pijn, dan heb je kans dat jezelf in de gevangenis belandt.