Gisteren waren we verbaasd dat het CDA wakker geworden was en begreep dat kraken van panden een inbreuk is op het eigendomrecht en tegen de wet.

Vandaag is onze verwondering nog groter door het zien van de kop in BNdeSTEM:

SP GAAT KANTOREN KRAKEN.

De jongerenorganisatie van de Socialistische Partij, ROOD, gaat kantoren kraken.

ROOD-voorzitter en Eerste Kamerlid Driek van Vugt zegt dat er vlug een begin aan gemaakt zal worden.

Het eerste pand zal reeds vanmiddag in de omgeving van Amsterdam bezet worden, en deze week nog vijf andere panden in andere steden.

Volgens van Vugt heeft de overheid een zorgplicht, en moet ze voor fatsoenlijke huisvesting van de burgers zorgen.

Het libertarisme is het daar helemaal niet mee eens. En natuurlijk ook niet met de houding van de terroristen dat het doel de middelen heiligt, en dat ze dus voor de huisvesting die zij willen hebben het eigendom van een ander mogen bezetten.

Het is weer een prachtig voorbeeld voor anderen die ook vinden dat ze recht op andermans eigendom hebben en het daarom maar gewoon mogen wegnemen. Het is een stimulans voor het toenemen van geweld.

Wij zijn zeer benieuwd naar wat er gaat gebeuren. En als die bezettingen inderdaad plaats vinden waar de overheid dan blijft met het bevorderen of laten aftakelen van haar NORMEN en WAARDEN.

6 REACTIES

 1. Dag allen,

  Toch even een reactie want ik ben het niet eens met de term terroristen. Beetje rechts populistische praat. Zoek dat woord nog maar even op in het woordenboek.

  Voorts ben ik van mening dat de overheid erg nalatig is op het gebied van de (sociale) woningbouw. Sinds 1995 toen woningbouwcorporaties geen geldelijke steun meer kregen van de landelijke overheid is het woningbeleid drie keer niets. Je wordt geconfronteerd met enorme wachtlijsten en als student kun je het al helemaal bekijken, spreek uit ervaring.

  Wanneer de overheid hier niets aan doet en je van de andere kant ziet dat er een enorme voorraad aan kantoorpanden leeg staat kun je je afvragen welk doel deze lege panden dienen.

  Om een kritisch signaal uit te spreken kiest rood er voor het op deze wijze te doen. En ja, binnen de gestelde kaders is kraken ook wettelijk geoorloofd.

  Groeten,

  F

 2. Als er in Nederland vrijheid van wonen was, dus een compleet vrije wongingmarkt, dan konden we allemaal wel wat vinden en was kraken niet nodig. De schaarste aan woonruimte wordt veroorzaakt door overheidsbemoeienis met de woonmarkt.

 3. omdat SP uit meer dan een persoon bestaat, mag je in dit geval spreken van ‘georganiseerde misdaad’

  echt waar zo zijn al heel wat duo’s extra veroordeeld.

 4. Inderdaad is de overheid zelf de hoofdoorzaak van de woningnood, door namelijk doelbewust de woningvooraad te klein te houden via allerlei ruimtelijk beleid.

  Ook hebben projectontwikkelaars vrijwel het alleenrecht op bouwen. particulieren mogen dat niet en zijn afhankelijk vaan een kartel.

 5. [1] "Wanneer de overheid hier niets aan doet en je van de andere kant ziet dat er een enorme voorraad aan kantoorpanden leeg staat kun je je afvragen welk doel deze lege panden dienen."

  Dat is geen vrijbrief om andermans rechten te schenden.
  Als jij je hersens niet gebruikt geeft mij dat immers ook niet het recht om ze middels een chirurgische ingreep te stelen om ze bv. op te eten of zo.

Comments are closed.