Hij kreeg deze prijs van de prestigieuze Hayek Stiftung bij een ceremonie in de Berlijnse concerthal waarbij 300 gasten aanwezig waren.

Norberg is de schrijver van het bekende boek:

Leve het Kapitalisme.

De prijs werd uitgedrukt in een gouden medaille van 250 gram (50 gram meer dan de Nobelprijs!)

De vroegere Duitse president Roman Herzog overhandigde de medaille en de president van de Poolse Centrale Bank Leszek Balcerowicz gaf de volgende motivatie:

‘In his book ‘In Defence of Global Capitalism’ Norberg has promoted in an outstanding manner the general understanding of global economic processes and refuted convincingly popular prejudice about the supposedly unjust effects of globalisation.”

Ook de vroegere Britse Eerste Minister Margaret Thatcher en de Top Economist van de Europese Central Bank Otmar Issing kregen een prijs voor hun werk voor de ‘liberale traditie’.

De Hayek Stiftung is gesticht in 1999 ter gelegenheid van de 100 ste geboortedag van Hayek. De stichting wil de verwezenlijking van een vrije economie, zoals door Hayek verdedigd, nationaal en internationaal bevorderen.

Leden van het ‘prijzencomité’ waren onder anderen de EU Commissaris Frits Bolkestein, vroegere president van de Duitse Centrale bank Hans Tietmeyer, politieke wetenschapper Ralf Dahrendorf en de zoon van Hayek, Laurence.

Opvallend bij al de genoemde namen is het grote aandeel van politici! Waaronder politici die de inhoud van het boek van Johan niet echt in praktijk brengen!

Moeten we dat toch als een goed teken beschouwen?

Meer gegevens en foto’s te vinden op: http://www.johannorberg.net/

Ook op de site vindt u meer gegevens over het boek, dat nu ook al verschenen is in het Engels, Frans, Duits, Turks, en Zweeds. Griekse en Estonische uitgaven verschijnen binnenkort.

Over de Nederlandse uitgave vindt u meer op de site, waaronder een recensie door Dirk Verhofstadt op:

http://www.libertarian.nl/artikelen/article021125_000000.html