Uiteraard ziet de "suikerindustrie" dus niets in het plan om de suikermarkt te liberaliseren. Dat zou u toch ook niet als u een product leverde dat door de overheid een monopolie kreeg?

Toch begint, te langzaam, het libertarische begrip door te dringen, dat al die beschermingsmaatregelen slechts een bepaalde groep mensen bevoordelen, ten koste van alle anderen. Die anderen zijn niet alleen de arme boeren in de ontwikkelingslanden, maar ook ALLE consumenten. Alle consumenten moeten voor alles waar suiker in verwerkt is, te veel betalen. Allemaal geld dat ze niet kunnen besteden aan andere zaken.

Er wordt nu geklungeld, ook in EU verband, om de bescherming een beetje af te zwakken door minder te laten exporteren of door de minimum prijs (door de overheid opgelegd) een beetje te verlagen.
Het is allemaal immoreel machtsmisbruik ten koste van de armste mensen.

4 REACTIES

  1. Er is in de westerse wereld een agrarisch systeem ontwikkeld van een bewust georganiseerde overproductie. Resultaat: Altijd voldoende agrarische goederen tegen de laagste stabiele prijs. Het probleem is overproductie. Vooral op de buitenmarkt. In die overproductie zit hem nu net ook de crux. Overproductie is de kern en het probleem van een succesvol systeem van produceren met een contante stoom van agrarische goederen tegen de laagste prijs. Hier van afstappen zou betekenen dat je veel meer marktrisico’s binnen haalt. Dat laatste wil de overheid natuurlijk niet. Hoezo teveel betalen. Kijk eens naar willekeurig welke agrarische prijsstatistiek.

  2. Ik denk niet dat je voor wereld markt prijs C bieten prijs(7 euro per 1000 kg bieten) suikerbieten kan telen in NL.
    Dat komt neer op ongeveer 450 euro per hectare omzet.
    Het oogsten kost al 270 euro..

  3. [3] "Het oogsten kost al 270 euro.."
    Gebeurt dat nu reeds door Polen of zou dat nog uitkomst kunnen bieden?

Comments are closed.