Een vrouw steelt bier en hondenvoer in een supermarkt. Personeelsleden achtervolgen haar en houden haar aan. Dit gaat gepaard met geweld. De vouw overlijdt later aan de gevolgen van dat geweld.

Ieder weldenkend mens zal dit afschuwelijk vinden. Iemand zodanig verwonden dat zij sterft voor het stelen van een blikje bier, is natuurlijk excessief, en had niet mogen gebeuren.

De vrouw heeft echter wel gestolen. Zij pakte het eigendom van een ander. Een duidelijk geval van initiëren van geweld.
Om dit te herstellen wordt ook in een libertarische maatschappij het gebruik van geweld geaccepteerd. Alles om het recht weer te herstellen.

Daarbij wordt er van uitgegaan dat niet meer geweld gebruikt moet worden dan nodig om de toestand weer tot normaal terug te brengen. Geen slaan of trappen voor straf.

Het probleem is echter dat door de emotionele toestand waarin dit plaats vindt, de objectieve grensbepaling heel moeilijk is. Een overreactie kan eenvoudig optreden.
En dat hoort een dief te weten. Door de agressieve daad, stelt hij/zij zich bloot aan de (over)reacties van eigenaar.

Dit wordt nog versterkt als die eigenaar zich door de politie/overheid verlaten weet. Die doen niets als de prijs van het gestolene "te laag" is, en onvoldoende als de prijs hoog genoeg is. Iets dat winkeldieven heel goed weten.
Een dief niet vervolgen en de schade niet laten herstellen, is een grote fout die de rechteloosheid stimuleert, en daardoor het recht in eigen hand nemen.

Doordat de overheid haar primaire (enige echte) taak zo slecht vervult, krijgen we in de samenleving steeds meer misdaad en zullen excessen als hier beschreven blijven optreden.

Op de site zijn uitgebreidere beschouwingen over eigendomsrechten en bescherming daarvan te vinden. Zie onder andere:
http://www.libertarian.nl/topics/rechtspraak_en_straf.html

P.S. Waartoe bruut geweld kan leiden is te lezen in een artikel op de site van LIBERTARIAN INTERNATIONAL over Noord Korea:
http://www.libertarian.to/NewsDta/templates/news1.php?art=art414

38 REACTIES

 1. Het blijkt toch, dat de vrouw in kwestie het blikje bier had betaald, maar het ging om de manier waarop de vrouw de Marokkanen uitschold, dit heeft zij met de dood moeten bekopen. Het blijkt wel weer, dat islamieten geen zelfbeheersing hebben, waar het de uitoefening van geweld betreft. In dit geval betreft het moord en moet worden bestraft met een zware gevangenisstraf en daarna uitzetting naar Marokko.

 2. 1. Het valt mij op dat Hub de zelfde fout maakte als menigeen. Al voor dat bleek dat Anja Joos niet gestolen had, ergerde ik me aan krantenkoppen die haar "dievigge" noemde. Libertarisme betekent niet dat ieder voor eigen rechter gaat spelen, zelf schuld gaat vast stellen, en straffen uitdelen.

  2. Albert, het heeft niets met Islam te maken. Om meer te begrijpen over de problemen van allochtone jongeren, lees eens "The Circle of Guilt" van Fredric Wertham, geschreven in 1956, toen er in Nederland nog nauwelijks Islamieten waren.

 3. mijn mening hierover is dat ik dit echt ziek vindt. Je hoort dit in andere agressievere landen, en oooh wat is nederland toch geweldig..nou, kijk eens wat het heeft veranderd? Die allochtonen die erbij zijn gekomen!Dit is mijn eigen mening en ik kan hier echt kwaadom worden!In hun landen hebben zegelijk de doodstraf, nou, hier geldt dat anders!

 4. Heeft het zin om hiet over te oblijven provoceren? Het is leven is neit eerlijk en we moeten dit als een leer proces zien. Het is geweld gevold door discriminatie en vica versa

 5. men zoekt altijd de zwarte schapen op. waarom "de Marokkanen". alsof alle marokkanende zelfde zijn.dit is over een kam scheren en dit noem ik Discriminatie.

 6. het blikje bier dat ze wel of niet had

  gestolen ,was niet van de vakkenvullers

  maar van de winkel ,het is gewoon een smoes om hun geweldadige inborst tot uiting te brengen met de dood tot gevolg

  en het blijkt uit keiharde cijfers dat

  marrokanen geweldadiger zijn dan

  nederlanders.

 7. ghehe helemaal mee eens ik:P
  ik zit nu 8er je 😛
  maarja maakt niet uit..
  ik ben het er helemaal mee eens
  tering kaaskoppen:P
  k eet hun op en poep hun weer uit

 8. eej ik 🙂
  jj my maatjee
  agja ik ben met je mee eens j0h,,
  die tering kaaskoppen gwn hun bek houden
  ik ja en dan ? jj ook mii maatje oniej aap agjh
  jj hebt glijk eten dan poepen
  agjha ,,
  k kap aju

 9. Mocro je hebt helemaal gelijk ze proberen te discrimineren maar het lukt ze steeds niet. hahaha
  Wij moslims zijn gwoon te machtig voor die KAASKOPPEN ;p

  Afz. : Anti kaasje

 10. WEETJE WAT HET IS WY MOSLIMS ZYN GWN TE HARD VOOR DIE KK KAASKOPPEN ZY DENKEN TE VEEL ZY ONS DISCRIMEREN IK DENK ANDERS OM ZE ZYN NIET ZO STERK TEGEN ONS
  ALZ ZE TEGEN OVER ONS STAAAN DAN SGYTEN ,,
  WANT ZYN GWN BANG ZE HEBBEN WE GROTE BEK OVER MSN TELEFOON ENZ0,,
  MAAR NIET ALS ZE TEGEN OVER ONS STAAN ?
  ZE ZYN GWN TERING BANG (h)
  🙂 AHAHAHAHAHAHA
  LATA ME NIET LAGGEN:d

  afz. S. YARAK HASAN

 11. [1] ey als islamieten geen zelf behersing hebben waarom schold die vrouw een marrokaan uit dan, dat betekend dat ze het niet kon hebben en dat is ook een vorm van zelf beheersing weet je

 12. GHEHE YARAK_HASAN JE HEBT GELIJK HOOR..
  MAARJA BEN SENI BISEY ANLATIRIM SIMDI:p
  MAARJA JE HOORT ZO WEL:p
  MAARJA:p
  K POEP OP DE MEESTE KAASKOPPEN.
  SOMMIGEN ZYN WEL AARDIG AMAR DE MEESTEN NUTT :p
  MAARJA HADII TJOOWWW
  ALS JE TEGENOVER ZE STAAT SCHEITEN ZE ALLE KLEUREN VAN DE REGENBOOG

 13. weetje wat het is
  die kaaskoppen lunnen gwn uit hun tering stinkende bek snappie;) daar0mm,, komen er kk problemn zy zyn gwn zat omdat ze elkekeer voor sgut staan omdat de moslims hun dissen en dat kunnen ze duz niet hebben ,,
  ik heb niet zoveel zin om over die kaaskoppen te prtn ikheb egt wel betere dingen te doen dan overhun te prtnn !!:)

 14. MENSEN 1 DING SEG NIX OVER DE MOSLIMS
  WANT IK NEUK DE KOP VAN DIE GENE A
  ,,
  ALS JE ZO STOER BENT KOM MAAR TEGEN OVER MY STAAN EN SGELT DAN MAAR UIT 😉

 15. ja tuurlijk uitzetting naar marroko
  maar als een nederlander het had gedaan was het anders in jullie ogen.
  Ok het is niet normaal dat die marrokaanse vrouw die andere vrouw heeft vermoord maar die vrouw had niet hoefen schelden.
  wat berijkt ze ermee helemaal niks.
  ja 1 ding en dat is dat ze nu in haar graf ligt.
  Het maakt niet uit of je een nederlander bent of een buitenlander.
  Elk mens heeft een hart.
  En dan nog iets ookal is die albert spits een racist.
  Ik weet zeker dat hij in de zomer naar het buitenland gaat om bruin te worden.
  TENSLOTTE
  HET IS EEN NEPRACIST!!!

 16. ?mijn commentaar is
  OPFLIKKEN MET DIE KAASKOPPPEN,

  lees dit goed mensen
  KK KAASOPPEN
  KK KAASOPPEN
  KK KAASOPPEN
  KK KAASOPPEN
  KK KAASOPPEN
  KK KAASOPPEN

 17. ijzersterke teksten van deze intellectuele elite van de hier te lande aanwezige vreemdelingen en een erg originele spelling op de koop toe al moet ik zeggen dat de woordenschat tamelijk beperkt is.

  Neuk, poep, kut en zo zijn erg overtuigende argumenten, ik ben onder de indruk !

 18. [24] Ik zou je adviseren te emigreren naar een land met minder KaasKoppen. 🙂

 19. [24] je bent hier te gast, hoor en niemand dwingt je om hier te blijven tussen de kaaskoppen. Als je hier alleen maar zit om mij een plezier te doen dan zou ik zeggen: vooral niet doen ! Volg je hart en ga terug naar je eigen land waar er geen kaaskoppen zijn.

 20. Ooit was er een (op kosten van de bellastingbetalers) hier opgeleide Marokkaanse pseudo-intellectueel op allerlei websites, genaamd: Mr. dokter-dokter. doctorandus Said Bellari die in perfect Nederlands net zoveel nonsens uitkraamde. So what’s the difference?

  Overigens die Bellari zat eeuwing met Wladi Kiel in the clinch vanwege zijn standpunten.

  1. Het zogenaamde "Human Rights" charter gaf hem en de zijnen het recht zich overal te vestigen waar zij dat maar wensen.
  2. In Nederland zwaar tegen Barmhartigen wordt "gediscimineert" zodat daarvoor verdubbelde gevangenisstraffen voor opgelegd moeten worden.
  3. De Islam dit land en heel europa onherroepelijk onder de voet zal lopen
  4. Zijn ouders in ’t Riff gebergte door Nederlandse bazen waren GERONSELD, waardoor een eereschuld zou zijn onstaan …, terwijl hun eigen keunig blij was van zijn RifRaf af te zijn …

  Bellarie een vrouwelijk "side kick" had, genaamd Layla, die te pas en onpas steeds riep van: Hi … Hii … Hiii … maar in een zwak moment toegaf dat Noord Afrikanen totaal geen moraal of geweten kennen, en daardoor tot de meest gemeenste en laagste dingen is staat zijn …

 21. [24] blijkt toch dat men zelfs Anatolische- en Rifgebergteapen iets kan bijbrengen. Niet heel veel, zo te zien maar toch wat rudimenten van beschaving en zie, deze buitenlandse bavianen kunnen zelfs een beetje schrijven en kunnen daarmee hun hoogste gedachtengoed dat uiteraard niet veel verder dan neuken, kut, poep enzo is ontwikeld uiten.

  Wie weet of ze over een paar miljoen jaar wat dichter bij de kaaskopmens zullen kunnen evolueren.

 22. Ok dit gaat nergens over jullie zitte allemaal maar kanker kaaskoppe te schrijfe en dat die lui hier racistisch zijn en wat ben je dan als je kanker kaaskoppe zegt? hoe fucking dom kun je zijn dit soort lui lach ik gewoon keihard uit omdat ze niet weten hoe dom ze eigenlijk doen en dat is het grappige er aan !!!

  Btw als ik iemand uitscheld op straat of iemand met een belediging discrimineer lijkt het me niet dat ik dan meteen vermoord word door diegene die lui reageerde gewoon veel te overdreven

  en btw dit is een artikel en jullie zitte hier alleen maar domme ”kk kaaskoppe” commentjes op te schrijf en dat slaat nergnes op!

  Trouwens er word te vlug iets discriminatie genoemd en dat islam 4 ever is gewoon een geloof en nederland is trouwens ook een vrij land en als je niet vrij wilt zijn van menings uiting moet je maar naar een ander land gaan

  Als je deze mening ( eigenlijk een feit ) niet begrijpt dan weet ik het ook niet meer

Comments are closed.