Door het vormen van de EU is er een ‘Fort Europa’ ontstaan dat nog steeds meer fort wordt. Zeker nu de nieuwe leden uit Oost Europa gaan toetreden en zij zich ook aan de Brusselse voorschriften moeten onderwerpen.

Een goed inzicht over een aantal consequenties kunt u lezen in een uitstekend artikel van Boniek Falicki waarvan hier een voorproefje:

Toen in het historisch jaar 1989 de Berlijnse Muur viel, heerste in heel Europa vreugde en euforie. Voor veel mensen ontstonden nieuwe mogelijkheden en kansen, dit resulteerde in een grote bloei van handel tussen Oost- en Westeuropa. Helaas, anno 2003 is het tijdperk van een onverdeeld Europa voorbij. Dankzij de Europese Unie ontstaat er een nieuwe muur; dit keer op de oostgrens van Polen.

Een nieuwe muurVanaf 1 oktober is het niet meer mogelijk om de oostelijke grens van Polen zonder een geldige visum over te steken. Hiermee voldoet Polen aan de toetredingseisen van de Europese Unie. De invoering van visums is zo lang mogelijk uitgesteld, maar 1 oktober was de deadline. Vanaf die dag is het persoons-grensverkeer platgelegd. Op concrete grensovergangen is het aantal voetgangers dat de grens oversteekt van bijvoorbeeld 4000 per dag naar 300 gedaald. De volle treinen die Polen binnenreden met honderden kleine ondernemers die met hun gespaarde geld Poolse producten kochten, rijden nu leeg. Het vrachtautoverkeer is onveranderd gebleven, omdat de grote vervoersbedrijven rekening gehouden hebben met de nieuwe wettelijke maatregelen.

Het volledige artikel van Boniek Falicki kunt u vinden op de site van FREE EUROPE:
Polen en de EU; Een nieuwe muur door Europa

5 REACTIES

 1. De oude muur was bestemd om uitreizen (uit Oost-Duitsland) te verhinderen

  De nieuwe om inreizen (in de EU) te verhinderen.

  De oude had tenminste het voordeel dat als je hem overschreed, je als een held onthaald werd.

  Nu integendeel zullen, zoals Boniek besluit, de 2 miljoen Polen in Siberie, die sinds 50 jaar met hoop en dromen naar hun vaderland uitkijken, in de kou alweer moeten wachten totdat het nieuwe Europese totalitaire systeem uit elkaar is gevallen.

  Oost-Duitsland had schrik voor een brain-drain. De EU schrik voor de intocht van brains die wel eens tot de constatatie zouden kunnen komen dat de EU eigenlijk niet deugt. Maar moet je daarvoor (om dat vast te stellen) echt vanuit de oude Sovjet-Unie komen?

  Doet mij ook zo een beetje denken aan de familiescheidingen tussen Noord- en Zuid-Korea. Wat bezielt de zogenaamde “staaslieden” eigenlijk? Ja, de vorming van een staat door de afbraak van alle bindingen tussen menschen zodat een stam kan gecreeerd worden waarvan dan enkel het opperhoofd met Vrijheid “behept” (Vrijheid is iets gevaarlijks, niewaar) is.

  Van Korea gesproken, waar blijft de Amerikaanse kritiek op deze Europese maatregel? Of is dat enkel wanneer iemand zoals Khodorkovsky (spelling?) in Rusland wordt aangehouden?

  Amerikaanse kritiek? Wat is er eigenlijk gaande in Guantanamo Bay? Jaja, “the US will not run” (out of Iraq) zei Bush onlangs.

  Zullen wij de wereld veranderen? Jaja, “ideas result in actions and action result in changes”, zei Ayn Rand’s advocaat, Hank Holzer, op de Libertarische Conventie in Parijs in 1789, euh 1989.

 2. Treurt niet, Mijne Zusters en Broeders.

  Allah de Almachtige brengt ons Rechtvaardigheid!

  Special Alert – No. 12 van gisteren 4 november 2003

  van de Middle East Media research Institute

  http://www.memri.org/bin/la

  Al-Qa’ida Website Issues Ramadan Warning of Imminent Attacks: Calls on Muslims in DC, NY, and LA to Leave Those Cities

 3. Dat is ook het tragische van de EU, een monster wat is gecreeerd. Bovendien zien we nu duidelijk wie er aan de touwtjes trekt dat is Duitsland en Frankrijk. Allebei lappen ze het stabiliteitspact aan hun laars, zoals al voorspeld in de Libertarian enkele jaren geleden. Het stabiliteitspact is nu op sterven na dood, dus de euro en uiteindelijk de Europese Unie zullen langzaam maar zeker desintegreren. Zo droevig allemaal, omdat het niet had hoeven te gebeuren als we de EU voor de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) hadden verruild jaren geleden.

 4. "Het stabiliteitspact is nu op sterven na dood" schrijft Albert

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/

  SNIPS:

  The BBC’s Oana Lungescu, in Brussels, says that privately, EU officials admit that the applicants have been scrutinised more closely than existing member states.

  From next year, when regular monitoring stops, countries like Poland could be tempted to break EU rules just as much as France or Germany.

 5. En dan dit nog:

  EU Trade Negotiator Unyielding On Subsidies

  http://www.washingtonpost.c

  Snip:

  The uncompromising language of EU Trade Commissioner Pascal Lamy raised the prospects of a politically and economically painful trade war during a U.S. presidential campaign. And it seemed to have left the Republican-controlled Congress and White House with an unsavory choice: take action now that could harm the vulnerable steel industry and other manufacturers or risk sanctions that could be even more uncomfortable closer to the 2004 election.

  "If the U.S. does not move, retaliation is a racing certainty," Lamy said yesterday in a speech before the European Institute, a research group devoted to transatlantic issues.

  At issue are two separate trade disputes, steel and export subsidies.

  ………………..

  We’re looking at an unnecessary escalation" in the trade dispute, Levin said after meeting with Lamy. "It would be a serious mistake to let European pressure shape American law."

  …………………

  "The retaliatory threat is real, and the cost would be severe," said Calman J. Cohen, president of the Emergency Committee for American Trade, a group backed by large exporters such as Caterpillar Inc., John Deere & Co. and Cargill Inc.

Comments are closed.