Is het eigenlijk verwonderlijk dat we regelmatig vragen blijven krijgen over geld en goud? En dat de stukjes die we over goud publiceren steeds veel aandacht krijgen?

Neen, want wat er op dit ogenblik in de wereld aan het gebeuren is op monetair gebied, zal in de toekomst een enorme invloed op ons allen hebben.

Een gelukkige (???) omstandigheid daarbij is dat in de wereld meestal “Alles altijd langer duurt dan je denkt!”.

Dat geeft valse munter overheden meer tijd dan ze verdienen, en de burgers meer tijd om aan te passen en/of de juiste maatregelen te treffen.

De logica vertelt ons dat de prijs van goud nog heel veel moet stijgen. De negatieve verhalen van de pers en de bankiers remmen die stijging af. Centrale banken en overheden houden niet van goud. Immers goud is een substantie waarmee niet zo makkelijk geknoeid kan worden als met papier waarop je van alles kunt drukken.

Richard Appel, een financieel adviseur, verklaart deze houding in een artikel op de site van LIBERTARIAN INTERNATIONAL onder NEWS 11 november:’SO FEW BELIEVE!’:

http://www.libertarian.to/NewsDta/templates/news1.php?art=art466 .

Ons advies blijft om in ieder geval te trachten deze ontwikkelingen te begrijpen, en dan ook te proberen je spaarcentjes veilig te stellen. (Het prijsverloop over het afgelopen jaar kunt u volgen op de Main van LI:

http://www.libertarian.to )

1 REACTIE

 1. Jim Puplava gaat in dezelfde zin in zijn (stock-) market wrap-up van gisteren:

  http://www.financialsense.c

  SNIPS:

  At this point owning gold or silver would be offensive to most people. If you want to offend someone at a cocktail party when the subject of investing comes up, just tell them you’re buying gold and silver. This happened to me recently at a social event. Knowing that I was in the investment business, several socialites asked me what I was buying hoping to get a few good stock tips out of me. They mentioned the NASDAQ’s impressive rally this year. A few of them mentioned how well they were doing with their tech stocks. I could tell they expected me to confirm the wisdom of their purchases and fire off a few tech tips of my own. Instead, I told them I was heavily invested in silver and gold and that my juniors were up 200-300 percent this year–a fact that would have been impressive if the returns had come from techs. Instead what I got were strange looks as they quickly became uncomfortable with the conversation. The topic of investing was changed and my inquisitors moved elsewhere as if I was suffering from a severe case of flatulence.

  What’s So Strange?

  Several friends of mine have expressed the same sense of strangeness whenever the topic of investing comes up and I talk about commodities–whether it is gold, energy, or the price of soybeans. They simply don’t understand it. When I explain the returns of 400-1,000 percent from precious metal equities these last three years, they look at me like there is something wrong. I tell them about the demand and supply fundamentals and how you want to buy when things are out of favor and the price is low. It still doesn’t make sense to them until I start talking about what they now have to pay for gasoline, their groceries each week, or their monthly utility bill. It then starts to make sense because they can relate and lament at what has happened to their cost of living each month. They have trouble when it comes to gold and silver. I try to explain to them that the inflation that they are now experiencing is all related to Fed inflation polices. The Fed is printing more money than has ever been printed before in all of history. The reason prices are rising for most things they need to buy each month is that the value of the dollar is depreciating.

Comments are closed.