Dries van Agt, ex-minister President van Nederland, heeft voorgesteld om “Nederland” maar af te schaffen!

Het is niet helemaal duidelijk wat hij daar precies mee bedoelt. Hoe kun je “Nederland” afschaffen?

Het stuk grond dat we Nederland noemen, kun je niet afschaffen. En wat je ook doet, dat gebied zal altijd “Nederland” genoemd blijven. Net als streken zoals de Betuwe, De Bommelerwaard enz.


Misschien bedoelt hij het voetballen? De media lopen de laatste weken al over van “Nederland moet tegen Schotland”. Maar als die twee clubs graag een spelletje voetbal spelen, kan daar toch niemand bezwaar tegen hebben? Zo lang ze maar geen uit belastingen gefinancierde subsidie krijgen.

Blijft over het afschaffen van de regering. Dat zou niet zo gek zijn; in het kader van de EU krijgt de NL-regering toch al steeds minder te vertellen.

Het afschaffen van de genzen en het weggeven van de eigen soevereiniteit is al op grote schaal aan de gang door alles ondergeschikt aan de EU in Brussel te maken. Een Nederlandse regering hebben we dan ook helemaal niet meer nodig.

Maar bij die uitspraak heeft Dries van Agt ook nog gezegd als dat Nederland maar moet opgaan in Europa. Wel ook dat is al aan de gang. Dries bedoelde dus waarschijnlijk dat het opgaan in de EU een goede zaak is.

Hij is dus geen anarchist, maar een collectivist.

De vraag komt dan boven of dit weer een bewuste reclame boodschap is om het gemene volk meer geneigd te maken om toch vooral maar vóór de EU te stemmen.

1 REACTIE

 1. Hub schrijft

  1. En wat je ook doet, dat gebied zal altijd "Nederland" genoemd blijven. Net als streken zoals de Betuwe, De Bommelerwaard enz.

  2. Het afschaffen van de genzen en het weggeven van de eigen soevereiniteit is al op grote schaal aan de gang door alles ondergeschikt aan de EU in Brussel te maken.

  3. De reclame boodschap om "Nederland" maar af te schaffen en te laten opgaan is bedoeld om het gemene volk meer geneigd te maken om toch vooral maar vóór de EU te stemmen

  ad 1.

  Neen streken als de Betuwe en De Bommelerwaard blijven misschien maar staten of rijken niet. Kijk maar naar wat er in 1830 met Nederland gebeurd is.

  ad 2.

  ‘eigen’ soevereimiteit – soevereiniteit berust bij de individuen, niet bij het Koninkrijk der Nederlanden. Voor deze individuen is de Betuwe een streek (voor mij is dat enkel jam) met een bepaalde taal. Kijk maar de moeilijkheden die een Fries en een Limburger hebben om elkaar te begrijpen.

  ad 3.

  dit biedt geweldige mogelijkheden. Stel je voor dat het plan is om Nederland eerst af te schaffen en pas daarna in de EU te laten opgaan. Hierin zijn dus twee stappen. Stel je nu verder voor dat de eerste stap lukt en de tweede faalt. M.i. is Dries weldegelijk een anarchist.

Comments are closed.